Nye kostråd: Tydeligere råd om melk i kostholdet
Helsemyndighetene mener at melk og meieriprodukter bør ha en sentral rolle i nordmenns kosthold. Dette er blitt enda tydeligere enn før, da rådet om meieriprodukter nå er ett av syv kostråd som i dag ble lansert under Arendalsuka.
Torsdag 15. august ble de nye norske kostrådene lansert av Helsedirektoratet. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) synes det er viktig og riktig at ett av rådene omhandler melk og meieriprodukter.
Helsemyndighetene opprettholder anbefalingen om et daglig inntak av meieriprodukter, men er nå enda mer tydelige på at vi trenger tre porsjoner daglig. Det er fordi at meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod. Videre anbefales det at to av tre porsjoner bør være melk, syrnet melk eller yoghurt, nettopp for å bidra til å sikre jodinntaket. Rådene er også tydelig på at man skal velge meieriprodukter med mindre fett.
- De fremste uavhengige ernæringsekspertene mener at melk og meieriprodukter har en helt sentral rolle i norsk kosthold. Det er bra og viktig at helsemyndighetene viderefører rådet om et daglig inntak av meieriprodukter og samtidig gir folk en tydelig anbefaling om tre porsjoner daglig, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.
- En god måte å dekke næringsbehovet på
Mengdeanbefalingen om tre porsjoner blir løftet mye tydeligere frem enn før. MELK har de siste årene jobbet for å øke oppmerksomheten rundt kostrådet for meieriprodukter, ved etableringen av merkeordningen «3 om dagen». Dette har bidratt til at langt flere enn før kjenner til dette kostrådet og dette arbeidet vil MELK nå fortsette med.
- Med tre porsjoner meieriprodukter hver dag sikrer man dagsbehovet for særlig kalsium og jod. Vi støtter derfor anbefalingen i kostrådet helhjertet. Helsemyndighetene ønsker også at vi spiser mer plantebasert, og kombinasjonen av meieriprodukter med frukt, bær og grønnsaker er en god måte å dekke næringsbehovet på, fortsetter Berg Hauge.
Det er ti år siden den siste revideringen av kostrådene. De nye rådene er basert på den mest oppdaterte ernæringsforskningen som ble lansert tidligere i år (NNR), som blant annet viser helseeffektene og betydningen av melk og meieriprodukter.
Melk og meieriprodukter er viktige kilder til næringsstoffer som kroppen trenger, som nettopp kalsium, vitamin B12 og jod. Det er få gode kilder til jod i det norske kostholdet og tre porsjoner meieriprodukter om dagen bidrar til å sikre daglig anbefalt inntak av disse næringsstoffene.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noKaroline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK)
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Riskrem - dessertfavoritt på julaften21.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula18.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Julegrøt: 3 av 4 nordmenn elsker den12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
For mange er julegrøt selve smaken av jul, og en ny undersøkelse fra Norstat utført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at tre av fire nordmenn spiser julegrøt minst én gang i desember. Julegrøt er en tradisjon som skaper samhold, enten det er med familie, venner, naboer eller kollegaer.
8 av 10 foretrekker ekte meierismør i julebaksten10.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
Smaken av ekte meierismør trumfer margarin i julebaksten, viser en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Hele 81 prosent av alle som har en preferanse, sier at de foretrekker julekaker bakt med smør.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom