Nye kostråd: Tydeligere råd om melk i kostholdet
Helsemyndighetene mener at melk og meieriprodukter bør ha en sentral rolle i nordmenns kosthold. Dette er blitt enda tydeligere enn før, da rådet om meieriprodukter nå er ett av syv kostråd som i dag ble lansert under Arendalsuka.
Torsdag 15. august ble de nye norske kostrådene lansert av Helsedirektoratet. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) synes det er viktig og riktig at ett av rådene omhandler melk og meieriprodukter.
Helsemyndighetene opprettholder anbefalingen om et daglig inntak av meieriprodukter, men er nå enda mer tydelige på at vi trenger tre porsjoner daglig. Det er fordi at meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod. Videre anbefales det at to av tre porsjoner bør være melk, syrnet melk eller yoghurt, nettopp for å bidra til å sikre jodinntaket. Rådene er også tydelig på at man skal velge meieriprodukter med mindre fett.
- De fremste uavhengige ernæringsekspertene mener at melk og meieriprodukter har en helt sentral rolle i norsk kosthold. Det er bra og viktig at helsemyndighetene viderefører rådet om et daglig inntak av meieriprodukter og samtidig gir folk en tydelig anbefaling om tre porsjoner daglig, sier Ida Berg Hauge, direktør i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter.
- En god måte å dekke næringsbehovet på
Mengdeanbefalingen om tre porsjoner blir løftet mye tydeligere frem enn før. MELK har de siste årene jobbet for å øke oppmerksomheten rundt kostrådet for meieriprodukter, ved etableringen av merkeordningen «3 om dagen». Dette har bidratt til at langt flere enn før kjenner til dette kostrådet og dette arbeidet vil MELK nå fortsette med.
- Med tre porsjoner meieriprodukter hver dag sikrer man dagsbehovet for særlig kalsium og jod. Vi støtter derfor anbefalingen i kostrådet helhjertet. Helsemyndighetene ønsker også at vi spiser mer plantebasert, og kombinasjonen av meieriprodukter med frukt, bær og grønnsaker er en god måte å dekke næringsbehovet på, fortsetter Berg Hauge.
Det er ti år siden den siste revideringen av kostrådene. De nye rådene er basert på den mest oppdaterte ernæringsforskningen som ble lansert tidligere i år (NNR), som blant annet viser helseeffektene og betydningen av melk og meieriprodukter.
Melk og meieriprodukter er viktige kilder til næringsstoffer som kroppen trenger, som nettopp kalsium, vitamin B12 og jod. Det er få gode kilder til jod i det norske kostholdet og tre porsjoner meieriprodukter om dagen bidrar til å sikre daglig anbefalt inntak av disse næringsstoffene.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410ida@melk.noKaroline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noOm Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK)
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
5 tips til mindre matsvinn26.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) markerer den internasjonale dagen mot matsvinn, og gir fem råd som kan bidra til at nordmenn kaster mindre mat.
Menn har fått et mer negativt forhold til mat9.9.2024 10:03:16 CEST | Pressemelding
Et økt fokus på hva man bør og ikke bør spise bidrar til at mange mister matgleden. Særlig menns forhold til mat ser ut til å ha endret seg i negativ retning de siste årene. Det viser en ny landsrepresentativ undersøkelse for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Cottage cheese-feberen fortsetter29.8.2024 11:00:00 CEST | Pressemelding
Salget av cottage cheese har økt jevnt over tid, men det siste året har salget skutt i været, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Det gjelder særlig i andre kvartal av 2024.
Ferske tall: Helmelk stadig mer populært26.8.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Første halvår av 2024 har vært bra for melk og meieriprodukter, med en økning i salgsvolumet av samtlige kategorier. Det viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Flere produkter fortsetter å stige i popularitet.
Ett tips til smartere matpakke på skolen12.8.2024 12:00:00 CEST | Pressemelding
I en travel hverdag er det lett å kjenne på dårlig samvittighet for at barna ikke får den mest kreative matpakken. Det skal likevel små grep til, ifølge ernæringsrådgiveren i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom