Utfordrende malesommer i store deler av landet
Utendørssesongen i store deler av landet har vært preget av skiftende vær, noe som gjør det vanskelig å få malt fasaden. Her er ekspertenes råd for å lykkes om du skal sette i gang i august.
Tekst: Emma Wold/ifi.no
Artikkel til fri bruk i norske medier mot kreditering.
.......................................................................................................................................................................................
Historien om Sandefjordmannen som måtte male huset tre ganger har i det siste gått en runde i mediene. Det er Pål Martinsen, maleansvarlig hos Fargerike Bjørvik, som forteller om den uheldige kunden.
– Jeg husker det veldig godt, selv om historien er noen år gammel, starter Martinsen. – Kunden kom inn en morgen det var meldt fint vær. Han hadde samlet kompisgjengen og skulle male huset. Han kjøpte maling, veggen ble malt, og de rakk å bli fornøyde med resultatet da det kom en sky med styrtregn.
– Der ble de stående og se på at malingen regnet av husveggen. Han kom inn noen dager senere for å kjøpe ny maling for å prøve på nytt, og det tragiske i historien her er jo at nøyaktig det samme skjedde en gang til. Det kom nemlig enda en sky med styrtregn, sier Martinsen, og humrer litt over den tragiske situasjonen. – På tredje forsøket så gikk det bra, heldigvis.
Ingenting å gjøre
Per Myhre, teknisk sjef for Nordsjö, har stor sympati for situasjonen, og understreker at man ikke kan gjøre noe med været.
– Spesielt slagregn er utfordrende, sier han. Slagregn er regn med horisontal bevegelse, som er typisk for styrtregn som kommer blåsende inn. At det regner på nymalte fasader er en forholdsvis vanlig problemstilling i Norge. – Vi sier at du ikke skal male om det er risiko for regn innen to timer, men det er problematisk flere steder. For å sette det i perspektiv, er malesesongen på Østlandet tre ganger så lang som i Tromsø.
– Det er så enkelt som at du kun får malt utendørs når det er vær til det, sier han. – Det er alltid andre faktorer som spiller inn, som gjør at man tar risikoer med været. Det kan for eksempel være at man har bestilt stillas, som skal ned innen en viss dato. Da vil man kanskje være fristet til å ta en høyere risiko.
Myhre selv har også blitt rammet av været flere ganger når det kommer til vedlikehold av egen bolig. For eksempel skulle han ha beiset terrassen i år, men i løpet av ferieukene hans har det vært så mye sol at beisen hadde kokt på terrassebordene. – Så da har jeg ikke fått beiset, da. Sånn er det bare.
Følg nøye med
– Det der med å male utvendig er vanskelig. Ikke skal det være for bra eller for dårlig vær, helst skal det være lett overskyet, oppholdsvær og grei temperatur. Det er ikke alltid det klaffer med når du har tid til å male, sier Rune Nygaard hos Tikkurila PPG. Han syns, i likhet med Martinsen og Myhre, veldig synd på Sandefjordmannen. – Det eneste tipset er jo at du må følge med på værmeldingen. Heldigvis er Yr blitt gode på å varsle nedbør.
Når det kommer til valg av maling, har Nygaard også noen tips på lur, for deg som kan velge fritt mellom de ulike malingstypene.
– Du kan si at akrylmalingene tradisjonelt tørker mye raskere enn alkydmalinger. Takket være vanntynnbare oljer har tørketiden på alkydmalinger gått drastisk ned, men en akrylmaling vil være støvtørr innen en times tid. Du blir tryggere mot uvær om du velger akrylbasert maling isteden.
Støvtørr maling, som betyr at malingen har tørket såpass at støv ikke fester seg til overflaten, er ikke ferdig herdet. Likevel vil støvtørr maling tåle litt nedbør bedre enn helt våt maling.
Kan dekke til veggen
Både Myhre og Nygaard tipser om å dekke til en helt nymalt overflate med en presenning, om du ser en truende sky seile inn.
– Du kan pakke inn én vegg av gangen så den ikke blir regnet på, men det er viktig å sørge for god luftsirkulasjon bak presenningen. Malingen tørker ved at vann fordamper, noe den ikke får gjort om presenningen er helt tett. Om bindemidlene i malingen står bløte når temperaturen synker, kan malingen skades, sier Myhre.
– Har du ikke pakket inn veggen på forhånd, og regnet kommer, kan du skru en presenning fast i en lett planke og legge den i takrenna, tipser Nygaard. – Blåser det mye kan du også skru den fast eller stifte den rett i et plankebord. Da kan du redde mye.
– Hvis du havner i en lignende situasjon og blir stående hjelpeløs og se på malingen renne av veggen, er det ikke all verdens å få gjort med det. Du må la det tørke, før du maler på nytt igjen. Du får ikke berget det på noen måte, avslutter Nygaard.
Fortsatt mulig å male fasaden
Har du slitt med været, og har en fasade som virkelig trenger å males før vinteren, har du fortsatt tid til å sette i gang. Før du maler skal fasaden vaskes, og det kan du fint gjøre i dårlig vær.
– August er en ganske fuktig tid, og nå kommer duggen. Du får likevel malt fasade nå, men du må vente til kledningen er tørr etter nattefukten, og du bør gi deg tidligere så malingen er støvtørr når duggen kommer for kvelden, sier Myhre.
Har du planer om å male fasaden er det med andre ord ikke så dumt å planlegge en tur til nærmeste byggevarehus eller fargehandel så snart som mulig, så sparer du tid når du først ser det er lovende oppholdsvær i værmeldingen.
Nøkkelord
Kontakter
Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:404 31 080chera@ifi.noEmma WoldKommunikasjonsrådgiverIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør
Tel:40 60 95 90emma@ifi.noBilder
Lenker
Om Informasjonskontoret for farge og interiør
IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.
Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør
Nå er det trendy å ta vare på det du har13.9.2024 15:35:18 CEST | Pressemelding
Som en motvekt til overforbruk har en form for underforbruk begynt å trende på sosiale medier under kallenavnet «underconsumption core». Hva er denne trenden, og hvorfor har det blitt interessant nå?
Oppfordrer huseiere til å rense slukene ute9.9.2024 10:54:43 CEST | Pressemelding
Det er meldt dårlig vær i store deler av landet de neste dagene. IFI – informasjonskontoret for farge og interiør går sammen med Rørleggerbransjen og oppfordrer til å ta en sjekk ute.
Velg riktige gardiner: – Denne er frekk!6.9.2024 12:49:00 CEST | Pressemelding
Gardiner er mer enn lysskjerming. De er i stor grad med på å definere stilen og atmosfæren i rommet de henger i, og det kan være utfordrende å vite hvor man skal begynne.
Tetningslistene skal byttes nå3.9.2024 13:10:08 CEST | Pressemelding
I vinduer og dører finner du en liten gummipølse, som på fagspråket kalles for tetningslist. Trengs den å skiftes ut, bør det gjøres nå.
Dette er nordmenns favorittgulv29.8.2024 10:03:34 CEST | Pressemelding
300 000 nordmenn skal legge nytt gulv i året som kommer, og sjansen er stor for at de vurderer å kjøpe laminatgulv. Hvorfor det?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom