Rektoratets tale til studentene
12. august starter studieåret ved UiT Norges arktiske universitet. Her følger talen som blir holdt til de nye studentene våre i Alta (av rektor Dag Rune Olsen), Harstad (av prorektor Jan-Gunnar Winther), Narvik (av viserektor Rikke Gürgens Gjærum) og Tromsø (prorektor Kathrine Tveiterås).
Kjære alle sammen, velkommen til nytt akademisk år!
Kjære studenter, hjertelig velkommen til UiT Norges arktiske universitet
Ráhkis studeanttat, váimmolaš bures boahtin UiT Norgaa árktalaš universitehtii
Rakkhaat studentit, syδämellisesti tervettulemaa Norjan arktisheen universiteethiin
Dear students, a warm welcome to UiT The Arctic university of Norway
Vi er stolte over at dere valgte oss – og vi synes det var et veldig godt valg!
Dere er ønsket, bejublet og sårt tiltrengt i krevende tider.
For deg er det kanskje først og fremst et personlig valg å studere på UiT. Noe du gjør for din egen framtid.
Kanskje har du rettet deg inn mot et konkret yrke og levebrød som du skal ha i mange tiår framover.
Kanskje er framtidsplanen din litt mer ullen, men du har valgt å fordype deg i et tema eller fag som interesserer deg, og som du er nysgjerrig på.
Begge deler – og alt imellom – er fint. Sammen skal vi skape et inkluderende, trygt og godt læringsmiljø.
Men dette personlige valget som du har tatt, er også en del av en større helhet. Du er nå en del av verdens nordligste universitet.
Kanskje har du allerede lagt merke til de to ravnene i UiT sin logo.
I norrøn mytologi hadde Odin to ravner som hver dag reiste ut og hver dag kom tilbake. De het Hugin og Munin – tanken og minnet.
Minnet hadde med seg historien, erfaringene og fortida. Tanken hadde med seg nysgjerrigheten, erobringstrang og framtida. Ved å høre på dem begge ble Odin den aller klokeste.
I møtet mellom det som har vært og det som kan komme – tanken og minnet - jobber UiT for å møte vår tids største utfordringer. Du er nå en del av dette oppdraget.
De enorme naturressursene, den vakre naturen og de unike samfunnene i hele landsdelen gir muligheter for både vekst og bevaring, for bærekraft og klimatilpassing, for innovasjon og gode liv.
Befolkningen blir eldre, og velferdssamfunnet vårt trenger hoder, hender og nye løsninger.
De teknologiske mulighetene er uendelige, men endrer også på relasjoner, yrker og utfordrer oss på etiske spørsmål.
Samtidig ser vi også behovet for norsk tilstedeværelse i et sårbart sikkerhetspolitisk område. Vi bor rett og slett i et globalt «hotspot» for både klima og storpolitikk.
Med andre ord, store samfunnsutfordringer ligger rett utenfor stuedøra – eller skal vi si rett utenfor hybelen …?
Fremtiden vil kreve mye av samfunnet vårt og oss i akademia.
Vår forsking skal være grunnlag for politiske avgjørelser av enorm betydning. Fagfolk utdannet fra oss skal være pilarer i samfunn og forvaltning. Og våre innovasjoner skal faktisk bidra til å redde verden.
Men jeg skal ikke bli marinbiolog eller statsviter, tenker du kanskje. Du har kanskje ingen planer om å redde verden.
Uansett hvor klar eller uklar planen er, hvor stor eller liten den er: Det fine, og kanskje litt ubehagelige, er at vi alle er avhengig av hverandre når vi lager et sterkt samfunn.
Tannlegen, revisoren, juristen, historikeren, læreren, dronepiloten, sykepleieren, økonomen, litteraturviteren, dataingeniøren, språkforskeren og alle de andre utdanningene og yrkene som er for mange til å nevne nå – vi trenger dem alle sammen.
Som et universitet som har de aller fleste fagområder, og med beliggenhet på toppen av verden, har UiT både et fortrinn og et spesielt ansvar.
Vi skal utdanne og bidra til å utvikle landsdelen slik at samfunnet står seg i møte med ulike utfordringer og trusler. Å forstå hva som brakte oss hit, og å skape det som nå er riktig å gjøre - bruke både tanken og minnet - er UiTs drivkraft – eller Eallju som det kan oversettes til på samisk.
Vårt ønske og vårt ansvar er at også du blir en som møter framtida med både tanken og minnet. Du skal lære deg et fagområde som bygger på årevis av kunnskapsbygging. Du skal også bli trent på å utfordre det vi allerede vet, og være både kritisk og kreativ.
Du skal lese, skrive, diskutere og lære nye metoder. Vi oppfordrer også til reise ut og ta deler av utdanningen i utlandet eller i arbeidslivet. På samme måte som for Hugin og Munin vil forskjellige inntrykk, personer og situasjoner være viktige kilder til læring.
Jeg verken kan eller har lyst til å love deg at det blir lett.
Men sannheten er at en universitetsutdanning innebærer hardt arbeid, undersøkelser og frustrasjon, og til tider vil det nok oppleves som å stange hodet i veggen.
Den russisk-jødiske psykologen Lev Vygotskij pekte på dette sin forskning: Læring skal ikke være lett.
Når vi omfavner motstand og problemløsning, driver vi utviklingen og læringen fremover.
For studietiden din vil også innebære fremskritt, mestring, seier og glede. Og kanskje relasjoner for livet.
Dere som sitter her i dag representerer et bredt spekter av identiteter, erfaringer og bakgrunner.
Noen av dere kommer rett fra videregående, noen fra førstegangstjeneste, noen har gjort andre ting, reist eller jobbet i noen år – og noen av dere er kanskje allerede midt i et utdanningsløp.
Uansett bakgrunn, uansett hvem du er og hva du ønsker å være – universitetet er et fellesskap der vi bryner oss på hverandre og utforsker enighet og uenighet. Bare slik kan møtet mellom tanken og minnet gi oss den framtida vi trenger.
Vi ved UiT vil hjelpe deg med å utvikle og utfordre deg selv så godt vi kan. Men den viktigste jobben må du gjøre selv.
Låtskriver Emil Karlsen sier i sangen Arktisk Imortel at «i det nye nord har vi trua på oss sjøl». Det har han rett i, og vi har trua på deg. Vi har trua på at vi sammen skal nå dine mål, i og for det nye nord.
Velkommen til UiT, og lykke til med studiene!
Nøkkelord
Kontakter
Dag Rune OlsenRektorUiT Norges arktiske universitet
Tel:930 85 881dag.r.olsen@uit.noJan-Gunnar WintherProrektor for forsking og utviklingUiT Noregs arktiske universitet
Tel:90784874jan-gunnar.winther@uit.noKathrine TveiteråsProrektor utdanningUiT Norges arktiske universitet
Tel:93258136kathrine.tveiteras@uit.noRikke Gürgens GjærumViserektorUiT Norges arktiske universitet
Tel:77058330rikke.g.gjarum@uit.noBilder
UiT Norges arktiske universitet
UiT Norges arktiske universitet er et breddeuniversitet med elleve studiesteder over hele Nord-Norge. Vi har 4000 ansatte og 17 000 studenter. Vår visjon er å skape et nasjonalt og internasjonalt kraftsenter for kompetanse, vekst og nyskaping i nordområdene.
Følg pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiT Norges arktiske universitet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiT Norges arktiske universitet
Rektor i felten med et unikt forskningsprosjekt1.10.2024 10:37:10 CEST | Pressemelding
Torsdag besøker UiTs rektor Dag Rune Olsen SAMINORs feltstasjon i Lyngseidet for å prøve seg som feltarbeider, og få innblikk i hvordan data samles inn i en av Nord-Norges største helseundersøkelser.
Hamsterforsker vant formidlingsfest på Driv20.9.2024 11:06:58 CEST | Pressemelding
Vebjørn Jacobsen Melum overbeviste på 240 sekunder, og knep seieren foran åtte dyktige motstandere i Forsker Grand Prix i Tromsø.
Millioner gir startskudd for Tromsøundersøkelsen20.9.2024 10:03:44 CEST | Pressemelding
Tromsøundersøkelsen fyller 50 år, og Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre kom med den største bursdagsgaven: Millionene som gir startskuddet for den åttende runden av befolkningsundersøkelsen.
Tromsøundersøkelsen 50 år18.9.2024 09:49:04 CEST | Presseinvitasjon
En av landets eldste og best besøkte befolkningsundersøkelser, Tromsøundersøkelsen, fyller 50 år. Jubileet feires med en rekke arrangementer.
Nytt norsk TV-tilbud16.9.2024 14:57:12 CEST | Pressemelding
Viten-TV er en ny, gratis strømmetjeneste for alle som liker dokumentarer, historie og forskningsstoff. Den ble lansert mandag, og det er fire norske universiteter som står bak Viten-TV.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom