Ett tips til smartere matpakke på skolen
I en travel hverdag er det lett å kjenne på dårlig samvittighet for at barna ikke får den mest kreative matpakken. Det skal likevel små grep til, ifølge ernæringsrådgiveren i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).

Mange barn er glad i yoghurt, som faktisk er ypperlig lunsjmat. Yoghurt inneholder en rekke næringsstoffer, som jod, kalsium og B-vitaminer, som barnas kropp trenger for å utvikle seg best mulig. Men visste du at yoghurten også kan ha en praktisk betydning for matpakken?
- Et smart tips er å fryse yoghurten kvelden før. Frossen yoghurt kan nemlig fungere som et kjøleelement for resten av matpakken. Så hvis du trenger å holde noe i matboksen kaldt, er det noe som er verdt å prøve. Når du tar opp yoghurten fra fryseren, legger du den i en liten pose eller pakk den inn i litt papir, så er yoghurten ferdig tint innen lunsj, sier Glemminge Arnesen.
Men hva bør matpakken vi sender med barna egentlig bestå av? Hensikten er først og fremst at den metter, men det vil være en fordel for barnet at den også gir påfyll av næringsstoffer, slik en yoghurt vil kunne bidra med. Husk at også det barna drikker til matpakken bidrar til å gjøre skolemåltidet næringsrikt.
- Det er mange gode grunner til at barnet bør drikke melk til lunsj på skolen. Melk og grovbrød utfyller hverandre, siden melk inneholder flere næringsstoffer som man ikke finner i brød og motsatt. Melk og grovbrød i matpakken er derfor en smart kombinasjon. Vann er en god tørstedrikk gjennom dagen, men til matpakken er melk et næringsrikt og sunt valg, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i MELK.
Hvis du ønsker å gjøre barnas matpakke litt sunnere, kan også disse to grepene være til hjelp:
- Velg grovt brød og fullkornsprodukter. Når det kommer til valg av brød, kan det være alt fra rugbrød til havrebrød, ut fra hva barnet ditt foretrekker. Det bidrar til et sunnere og mer mettende måltid.
- Varier påleggene. Ved å variere pålegget på brødskivene, vil det ikke bare gi mer farger i matboksen, men barnet vil også få i seg en variasjon av næringsstoffer. Gulost er en folkefavoritt og et smart valg, prøv også magre kjøttpålegg, egg eller fiskepålegg – som for eksempel fiskekaker.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
Melketrend: Økologisk helmelk opp 25 prosent20.2.2025 08:36:52 CET | Pressemelding
For første gang på mange år øker melkeforbruket i Norge, og økologisk melk leder an i veksten. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget av økologisk helmelk har skutt i været med hele 25,3 % i 2024, mens konvensjonell helmelk økte med solide 6,1 % fra året før. Helmelk er den største kategorien innen økologisk melk.
Salget av melk øker etter flere år med nedgang13.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Meieriprodukter har hatt et sterkt år med vekst i alle kategorier. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at forbruket økte gjennom hele 2024, med spesielt sterk vekst i første og fjerde kvartal. Smør (+7,6 %), fløte (+6 %) og ost (+5,8 %) var blant vinnerne, mens melk økte med 1 %, en positiv vending etter flere år med nedgang.
5 smarte tips for en sunn start på året17.1.2025 03:00:00 CET | Pressemelding
Et nytt år er ofte forbundet med nye mål og muligheter. Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), deler sine beste råd for å kickstarte året med sunne vaner. Hun trekker frem både trender og forskning for å gi tips som er både praktiske og motiverende over tid.
Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken27.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom