Ny undersøkelse viser stor frykt for verdenskrig blant nordmenn

Del

I en undersøkelse utført for Institutt for fredsforskning (PRIO) mener 41 prosent av de spurte i Norge det er sannsynlig at en ny verdenskrig vil bryte ut i løpet av de neste 10 årene. Like alarmerende forventer 55 prosent en ny væpnet konflikt i Europa.

A Ukrainian serviceman on a combat mission in the Zaporizhzhia Region, Southeastern Ukraine, 27 April 2024.
A Ukrainian serviceman on a combat mission in the Zaporizhzhia Region, Southeastern Ukraine, 27 April 2024. Getty Images - do not republish Getty images

“Våre funn avslører en bekymringsfull forventning blant nordmenn om at vi er på randen av betydelig global uro, med frykt for forestående verdenskrig og en ny europeisk konflikt, sier PRIO-direktør Henrik Urdal. "Dette understreker behovet for en økt innsats for fred og konfliktforebygging."

Undersøkelsen måler norske oppfatninger om krig og fred i forkant av Arendalsuka, der forskere på PRIO skal ta for seg om verden blir stadig mer ustabil.

Undersøkelsen viser også at to tredjedeler av de spurte nordmenn mener det er flere væpnete konflikter i dag sammenlignet med for 20 år siden. Et flertall tror at flere dør på grunn av disse konfliktene enn for to tiår siden.

Disse oppfatningene stemmer godt overens med forskningen. Antall væpnede konflikter er høyere i dag enn noen gang siden andre verdenskrig. I fjor var det rekordmange 59 konflikter, det høyeste antallet siden 1946. Dødstallet har steget dramatisk, til over én million menneskeliv tapt det siste tiåret – mer enn en tredobling fra rundt 300 000 i tiåret før.

Et flertall av respondentene mener også at det har vært en tilbakegang i demokrati på verdensbasis. Dette bekreftes av forskning fra V-Dem Institute, som viser at demokratinivået som gjennomsnittspersonen i verden opplever ikke har vært lavere siden midten av 1980-tallet.

“Vi er nå vitne til en dramatisk svekkelse av demokratiske rettigheter og institusjoner globalt. Demokratisk tilbakegang gjør det mye vanskeligere for folk å protestere på fredelig vis. Nedbygging av demokratiske institusjoner betyr at man mister ikke-voldelige mekanismer til å løse tvister, og gjør at folk i økende grad kan ty til vold. Denne trenden har alvorlige og vidstrakte implikasjoner for global stabilitet", sier Urdal.

Undersøkelsen har også sett på nordmenns holdninger til institusjoner og organisasjoner som har isomoppgave å opprettholde verdensfreden, slik som FN. Et flertall av respondentene mener at disse institusjonene er mindre betydningsfulle enn før.

"Institusjoner som er laget for å sikre global fred, som FN og OSSE, har blitt vingeklippet som følge av økt polarisering. Dette kan få alvorlige konsekvenser for deres evne til å begrense og avslutte kriger, fortsatte Urdal.

Undersøkelsen ble gjennomført av YouGov mellom 28. juni og 3. juli på et utvalg på 1022 voksne i Norge.

For mer informasjon eller for å avtale et intervju:

  •  Kontakt Michelle Delaney, kommunikasjonsdirektør ved Institutt for fredsforskning (PRIO) |michelle@prio.org| mobil +47 941 65 579
  • Klikk her for mer informasjon om hvordan du kan bli med fysisk eller online til PRIOs arrangementer på Arendalsuka, inkludert 'Is the World Becoming More Unhinged?'.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

A Ukrainian serviceman on a combat mission in the Zaporizhzhia Region, Southeastern Ukraine, 27 April 2024.
A Ukrainian serviceman on a combat mission in the Zaporizhzhia Region, Southeastern Ukraine, 27 April 2024.
Getty Images - do not republish Getty images
Last ned bilde

The Peace Research Institute Oslo (PRIO) conducts research on the conditions for peaceful relations between states, groups and people.

Researchers at PRIO seek to understand the processes that bring societies together or split them apart. We explore how conflicts erupt and how they can be resolved; we investigate how different kinds of violence affect people; and we examine how societies tackle crises – and the threat of crisis. We document general trends, seek to understand processes, and inform concrete responses.

PRIO is committed to academic excellence. We aim to develop theoretical insights, refine research methodologies, and communicate our findings widely. We see this academic excellence as paramount to having a meaningful impact on society.

Følg pressemeldinger fra PRIO - Peace Research Institute Oslo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra PRIO - Peace Research Institute Oslo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra PRIO - Peace Research Institute Oslo

Kommentar til kunngjøringen av Nobels fredspris fra PRIO-direktør Henrik Urdal11.10.2024 12:17:17 CEST | Pressemelding

"Dagens tildeling av Nobels fredspris til Nihon Hidankyo kommer på et avgjørende tidspunkt: atommaktene moderniserer sine våpenarsenaler, og trusler om faktisk bruk fra både tradisjonelle og nyere atommakter er urovekkende. Nihon Hidankyos arbeid minner oss om de enorme menneskelige kostnadene ved bruk av atomvåpen. Dette er noe vi ikke kan ignorere. I en tid hvor terskelen for bruk av atomvåpen virker lavere enn på lang tid og KI-drevne autonome våpensystemer er i utvikling, er organisasjonens krav om atomnedrustning helt fundamentalt for vår felles framtid. Denne fredsprisen framhever behovet for internasjonalt samarbeid for å lede menneskeheten bort fra en ny verdenskrig og mulig bruk av atomvåpen." Bakgrunn Nihon Hidankyo er en japansk organisasjon grunnlagt i 1956 for å styrke rettighetene til overlevende etter atombombene over Hiroshima og Nagasaki. Disse overlevende er kjent som hibakusha, og har stått overfor langvarige helseutfordringer og sosiale vanskeligheter på grunn av ek

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye