Kan bli et nytt rekordår for gonorésmitte
- Kombinasjon av mye smitte i omløp, ubeskyttet sex og manglende testing bidrar til høye smittetall.
Det sier Kaja Marienborg, bioingeniør og universitetslektor på bioingeniørutdanningen ved OsloMet. Hun leder også NITO bioingeniørfaglig institutts fagstyre.
Fortsatt økning av gonorèsmitte
Tall fra FHIs Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), viser at det per 31. juli 2024 er totalt 1703 personer som er rapportert med gonorèsmitte. 1191 menn og 512 kvinner.
Det er en liten økning fra samme tidsperiode i fjor. Da var 1656 personer (1044 menn, 612 kvinner) registrert med gonorèsmitte.
Uavhengig av alder viser tallene en økning i smitte blant menn, og noe nedgang blant kvinner, sammenliknet med 2023.
- Det som er spesielt bekymringsverdig er at gonoresmitten ser ut til å øke blant norske ungdom i aldersgruppen 20-29 år. Tallene kan være påvirket av at folk har blitt flinkere til å teste seg, men dessverre ser det ut til at bruk av kondom blant de yngste er for dårlig.
Bekymret for utviklingen
De siste årene har imidlertid vist en økning i smittetilfeller over sommeren.
- Det er gjerne slik at det kommer en økning i smittetilfeller over sommeren, etter ferie, festivaler og utenlandsopphold. Og nå går vi snart rett inn i studiestart og fadderuker på universiteter og høyskoler. Det er derfor viktig å jobbe videre for å få begrenset smittespredningen av gonorè og klamydia, sier Marienborg.
Hun mener for mange unngår kondombruk samt lar være å teste seg:
- Det kan være mange årsaker til at folk ikke tester seg på tross av at de er klar over risikoen. Man kan gå lenge med en seksuelt overførbar infeksjon i kroppen uten å merke noe til den. Vi vet også at mange synes det er flaut å teste seg, eller at de tror at det å teste seg for kjønnssykdommer er ubehagelig.
Det er det imidlertid ingen grunn til. Det er heller ikke vondt eller ubehagelig å gjennomføre en test. De gjennomføres hovedsakelig ved å ta en enkel urinprøve eller en smertefri skjedeprøve.
Det er gratis å teste seg for kjønnssykdommer i Norge. - Vil du ikke oppsøke lege, kan du levere en urinprøve på helsestasjonen eller avtale med legekontoret ditt og be om at den sendes til ett laboratoriet for testing. Blir det gjort en laboratorietest, vil det testes på flere sykdommer i samme prøve, og du kan være trygg på at du får et sikkert svar, sier Marienborg.
Undervurderer risikoen
- Det er fortsatt for mange som undervurderer risikoen ved å få en kjønnssykdom. I verste fall får du helsemessige komplikasjoner, eller en variant som du må leve med resten av livet og som innebærer problematikk i framtidige relasjoner, sier Marienborg.
Hun peker på at kvinner med ubehandlet gonoré kan få bekkeninfeksjon og økt risiko for kroniske magesmerter, infertilitet og svangerskap utenfor livmor, mens hos menn kan gonoré gi innsnevring av urinrør, bitestikkelbetennelse og betennelse i prostatakjertelen.
- Det er derfor avgjørende at hver enkelt tar ansvar for egen og andres helse gjennom bruk av kondom og testing ved partnerbytte, påpeker hun.
Fare for antibiotikaresistens
Det er fortsatt slik at dersom du blir smittet av gonoré i Norge, vil du sannsynligvis bli kvitt bakterien etter en kort antibiotikabehandling. Dette er imidlertid ingen selvfølge, påpeker Marienborg.
- Bakterien kan lett utvikle resistens mot antibiotika, derfor er det også viktig at vi får ned utbredelsen av smitte, ellers vil vi sannsynligvis snart oppleve at vi får tilfeller her til lands som ikke lar seg behandle med dagens medikamenter, avslutter Marienborg.
Nøkkelord
Kontakter
Audun LarsenKommunikasjonsrådgiverNITO
Tel:90181763audun.larsen@nito.noOm NITO
NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.
Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon
Seier for Akademikerne og NITO i Rikslønnsnemnda20.11.2024 12:14:24 CET | Pressemelding
- Alt i alt så har vi fått det resultatet vi hadde håpet på, og vi er veldig fornøyd med at rikslønnsnemda både har lyttet til og forstått argumentene våre, sier Kristian Botnen, leder i NITO stat.
NITO: Skuffet over Høyres kuttforslag i fagforeningsfradraget11.11.2024 13:42:54 CET | Pressemelding
– Trist at Høyre vil reversere skattelettelsen for organiserte arbeidsfolk, sier Yngve Sjølset, leder av NITO Privat.
Vil ha tilbake fulle håndspritdispensere6.11.2024 07:45:00 CET | Pressemelding
Mange opplever at håndspritdispensere i butikker, kjøpesentre, legekontorer og andre offentlige steder er tomme når de ønsker å bruke dem.
Kan sjefen be meg fjerne personlige eiendeler fra kontorpulten?23.10.2024 10:47:58 CEST | Pressemelding
Mange lurer på om sjefen kan bestemme hvordan det skal se ut på jobben. Svaret er ja, sier Farah Ali, som er juridisk sjef og advokat i NITO.
Disse virusene må du se opp for12.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Når temperaturene synker og dagene blir kortere, lurer feber, snørr og virus rundt hvert hjørne. Her er hva du må vite for å beskytte deg:
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom