Begynne å trene i høst? Mange ender på sykestua
Lårstrekker, overtråkk og akilleser som ryker tvert av. - Det skjer hver høst når folk skal trene av seg sommerens utskeielser.
Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven.
- Initiativet er fantastisk, og det er absolutt ingen grunn til å ikke trene i høst. Men begynn forsiktig hvis du ikke har trent jevnt i sommer. Eller hvis du ikke har trent noe særlig tidligere og skal begynne nå. Kroppen sier fort fra hvis du vil for mye for fort, sier legen.
Kan ta måneder å bli frisk
Hver høst ser han nordmenn som returnerer til hverdagslivet med store ambisjoner og stor treningsiver.
- Ambisjonene blir fort til en psykisk nedtur hvis du får en skade. Og da forsvinner motivasjonen like fort som høstmørket kommer sigende, sier Helge Skjerven.
Han sier at de vanligste idrettsskadene leges på mellom tre og seks uker, mens leddbånd i knær og fotledd kan ta to til tre måneder.
- Veldig kjedelig, men veldig lurt
- Mange får belastningsskader, rett og slett fordi de vil mer enn kroppen deres klarer. Det resulterer i knetrøbbel, muskelstrekker i lyske eller hamstring, senebetennelser eller ryggsmerter. Måten å unngå det på er å starte forsiktig og øke gradvis. Det er veldig kjedelig, men veldig lurt, sier Helge Skjerven.
En del får også akutte skader som ikke handler om overbelastning, men mer uflaks eller overivrighet.
- Overtråkk, forstuinger og lårhøner treffer mange de neste ukene, sier Skjerven.
Knall og fall i bedriftsidretten
I august og september starter også mange bedrifter opp igjen med samlingene sine. Statistikk fra Norsk Helseinformatikk viser at hele 15 prosent av idrettsskadene her til lands skjer i bedriftsfotballen.
- Fotballen har flere brå bevegelser og fartsøkninger enn for eksempel distanseløping. Det gir en del skader. Samtidig er fotball en kontaktsport der det er lett for å få seg en smell i en takling eller hodeduell, sier Skjerven.
I bedriftsidretten finner vi også deltagere i alle aldre.
- Når adrenalinet pumper er det lett for å glemme seg. Hvis du er 50 år må du bare godta at kroppen ikke er like rask som da du var 20. Men selv om du ikke kan gjøre noe med alderen kan du gjøre masse med treningsgrunnlaget. Bare ta det i riktig rekkefølge og ta tiden til hjelp, sier Frende-legen.
- Ikke dropp å trene!
En ting er han krystallklar på.
- Ikke vær redd for at du kan få vondt når du starter opp. Det er aldri for sent å begynne å trene. Bare tilpass treningen til nivået ditt. Kroppen din er glad i å være i aktivitet og vil juble for all innsats du legger ned. Så ikke dropp treningen, bare vær oppmerksom på hvordan du legger den opp når du drar i gang, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.
TIPS: Slik unngår du skader
- Begynn forsiktig
Ikke gå ut i hundre hvis du er utrent, selv om du har lyst. Bygg deg opp og gjør treningen til en god rutine. Det er enklere å forebygge en smell enn å reparere skaden når den har skjedd. - Husk å varme godt opp
Oppvarming kan være gørr kjedelig, men det er superviktig. Gjør det skikkelig, ta deg tid og ikke spurt før du er blitt ordentlig varm. - Varier treningen
Uansett hvordan treningsgrunnlaget ditt er, er variasjon avgjørende. Ensidig trening over tid gjør deg mer skadeutsatt, reduserer progresjonen og går utover motivasjonen. Finn ulike treningsformer som gir deg styrke, kondisjon og smidighet. - Gi deg i tide
Vær ærlig med deg selv og vit når kroppen din har fått nok for dagen. Skader oppstår ofte mot slutten av økten, når hode og kropp er sliten.
TIPS: Slik behandler du akutte skader
God behandling de første 72 timene etter en skade kan begrense omfanget av typiske bedriftsidrettsskader som overtråkk eller strekk. Huskeregelen POLICE er grei å ha med seg i treningsbagen.
- Protection: Beskytt skadeområdet
- Optimal Loading: Selv en skadet muskel skal belastes og beveges for å unngå tap av muskler og stivhet. Med riktig mengde belastning og kraft blir rehabiliteringen kortere.
- Ice: Is ned skadestedet for mindre smerte.
- Compression: Kompresjonsbandasje rundt det skadde området hjelper godt på for å forhindre hevelse.
- Elevation: Hold den skadde kroppsdelen hevet.
Kilde: Løplabbet
Nøkkelord
Kontakter
Heidi Tofterå Slettemoenkommunikasjonssjef
Tel:+47 97 02 97 02heidi.slettemoen@frende.nohttps://www.frende.no/aktuelt/Bilder
Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Nå oppdager mange nattens skader10.9.2024 08:30:26 CEST | Aktuelt
I løpet av natten har Frende fått inn rundt 10 skadesaker etter den sterke nedbøren på Østlandet og i Trøndelag. De forventer en travel tirsdag.
Du må se til båten oftere når det regner10.9.2024 07:52:00 CEST | Aktuelt
- Går båten ned på grunn av regn, får du ingenting på forsikringen.
Forventer mange skader i kveld og i natt9.9.2024 16:00:14 CEST | Aktuelt
På Østlandet og Trøndelag stålsetter folk seg for styrtregn med mulig flom og ras. - Vi forventer at skadene begynner å tikke inn mandag kveld og øker på tirsdag morgen.
Styrtregn flere steder: Slik unngår du vann i kjelleren9.9.2024 09:40:43 CEST | Aktuelt
Flere oransje farevarsler møter folk på deler av Østlandet og i Trøndelag i innledningen av uka. - Noen grep kan spare deg for de klassiske skadene.
Nå oppdager mange disse ekle leieboerne5.9.2024 08:01:00 CEST | Aktuelt
Høstmørket kommer smygende, og vi koser oss mer innendørs. Det gjør også skjeggkre og veggedyr som du fikk inn i løpet av sommeren.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom