Statskog SF

Startskuddet går for høstjakta

Del

Bukkejakt på rådyr starter 10. august. Dermed er høstens eventyr i gang for tusenvis av jegere.

Rådyrbukk
Rådyrbukk Foto: Kjartan Trana

Mange vil få med seg når skuddene faller. Bukkejakta foregår nemlig ofte nært befolkning.

- Typiske jaktområder er kantsoner og i skogbelter ned mot dyrka mark, gjerne helt inn mot byområder, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Også jakt på villrein starter i august, men den foregår gjerne langt inne i fjellheimen. I motsetning til rådyrjakt, merker folk flest derfor veldig lite til villreinjakta.

Størst utfart i september

Det er først i september, når norsk natur kanskje er på sitt aller vakreste, at jegere flest inntar norske skoger og fjell.

Hjortejakta starter 1. september. Over 50 000 dyr felles nå hvert år. Hjorten har bredt seg ut til store deler av landet, men Vestland fylke er fortsatt det desidert viktigste fylket for hjortejakt. Der felles om lag halvparten av all hjort som felles i Norge.

Folkejakta i norske fjellområder

Rype- og skogsfugljakt oppfattes gjerne som den store folkejakta i Norge, og starter 10. september. Her kan det gå mye opp og ned fra år til år, fordi jakta tilpasses varierende bestander for å sikre et bærekraftig uttak. I et normalår snakker vi om over 60 000 fuglejegere, og jakta foregår i hele landet.

Elgjakta starter 25. september. Det felles årlig drøyt 30 000 elg i Norge fordelt på nær 60 000 jegere.

Til samme tid åpner den vanlige rådyrjakta. Bukkejakta er begrenset ved at det kun kan jaktes med rifle. Du kan heller ikke bruke hund. Disse begrensningene gjelder ikke i den ordinære rådyrjakta.

Jakt på andre arter

Det er åpnet for jakt på en rekke andre arter i Norge. Oversikt over jakttidene finnes på Miljødirektoratets nettsider.

- Mange lokkes blant annet av jakt på gås og due i kulturlandskapet. Du får ikke de samme naturopplevelsene som når du er på rypejakt i norske fjell om høsten, men denne jakta har likevel mange fordeler, sier Breisjøberget.

Høster kunnskap

Statskog tilgjengeliggjør jakt og fiske til allmennheten på 33 millioner dekar statsgrunn. Hvor mange som slippes til på jakt hvert år vurderes ut fra en årlig bærekraftvurdering. Statskog bruker betydelige ressurser for å kartlegge bestander før jakta.

- Særlig innen årlig taksering av rype- og skogsfugl står vi i en særklasse nasjonalt og internasjonalt. Den kunnskapen vi henter inn er helt nødvendig. Det handler om at samfunnet skal føle trygghet for at bestandene tåler beskatningen som skjer med jakta, sier Breisjøberget.

Taksering av årets rype- og skogsfuglbestand pågår nå. Resultatene vil foreligge mot slutten av august og legger grunnlaget for hvilket jakttrykk Statskog vil åpne for i høst.

Kontakter

Jo Inge BreisjøbergetFagsjef jakt og fiske

90 75 21 14 / 742 31 000

jib@statskog.no

Bilder

Rådyrbukk
Rådyrbukk
Foto: Kjartan Trana
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Statskog SF skal ivareta og utvikle verdier på fellesskapets grunn og er en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsopplevelser i norsk natur.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye