Startskuddet går for høstjakta
Bukkejakt på rådyr starter 10. august. Dermed er høstens eventyr i gang for tusenvis av jegere.

Mange vil få med seg når skuddene faller. Bukkejakta foregår nemlig ofte nært befolkning.
- Typiske jaktområder er kantsoner og i skogbelter ned mot dyrka mark, gjerne helt inn mot byområder, sier fagsjef for jakt og fiske i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.
Også jakt på villrein starter i august, men den foregår gjerne langt inne i fjellheimen. I motsetning til rådyrjakt, merker folk flest derfor veldig lite til villreinjakta.
Størst utfart i september
Det er først i september, når norsk natur kanskje er på sitt aller vakreste, at jegere flest inntar norske skoger og fjell.
Hjortejakta starter 1. september. Over 50 000 dyr felles nå hvert år. Hjorten har bredt seg ut til store deler av landet, men Vestland fylke er fortsatt det desidert viktigste fylket for hjortejakt. Der felles om lag halvparten av all hjort som felles i Norge.
Folkejakta i norske fjellområder
Rype- og skogsfugljakt oppfattes gjerne som den store folkejakta i Norge, og starter 10. september. Her kan det gå mye opp og ned fra år til år, fordi jakta tilpasses varierende bestander for å sikre et bærekraftig uttak. I et normalår snakker vi om over 60 000 fuglejegere, og jakta foregår i hele landet.
Elgjakta starter 25. september. Det felles årlig drøyt 30 000 elg i Norge fordelt på nær 60 000 jegere.
Til samme tid åpner den vanlige rådyrjakta. Bukkejakta er begrenset ved at det kun kan jaktes med rifle. Du kan heller ikke bruke hund. Disse begrensningene gjelder ikke i den ordinære rådyrjakta.
Jakt på andre arter
Det er åpnet for jakt på en rekke andre arter i Norge. Oversikt over jakttidene finnes på Miljødirektoratets nettsider.
- Mange lokkes blant annet av jakt på gås og due i kulturlandskapet. Du får ikke de samme naturopplevelsene som når du er på rypejakt i norske fjell om høsten, men denne jakta har likevel mange fordeler, sier Breisjøberget.
Høster kunnskap
Statskog tilgjengeliggjør jakt og fiske til allmennheten på 33 millioner dekar statsgrunn. Hvor mange som slippes til på jakt hvert år vurderes ut fra en årlig bærekraftvurdering. Statskog bruker betydelige ressurser for å kartlegge bestander før jakta.
- Særlig innen årlig taksering av rype- og skogsfugl står vi i en særklasse nasjonalt og internasjonalt. Den kunnskapen vi henter inn er helt nødvendig. Det handler om at samfunnet skal føle trygghet for at bestandene tåler beskatningen som skjer med jakta, sier Breisjøberget.
Taksering av årets rype- og skogsfuglbestand pågår nå. Resultatene vil foreligge mot slutten av august og legger grunnlaget for hvilket jakttrykk Statskog vil åpne for i høst.
Kontakter
Jo Inge BreisjøbergetFagsjef jakt og fiske
90 75 21 14 / 742 31 000
Bilder

Lenker
Om oss
Statskog SF skal ivareta og utvikle verdier på fellesskapets grunn og er en garantist for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og friluftsopplevelser i norsk natur.
Følg pressemeldinger fra Statskog SF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statskog SF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Statskog SF
Pengedryss over friluftslivet20.5.2025 07:02:25 CEST | Pressemelding
Statskog gir nå en million kroner 170 gode tiltak for friluftsliv landet rundt.
Statskog dobler elgjakttilbud for ungdom17.4.2025 07:43:04 CEST | Pressemelding
De strømmet til i fjor. Til høsten kan enda flere unge elgjegere få oppfylt drømmen.
Joda, du har hytte i påska11.4.2025 07:17:40 CEST | Pressemelding
Det er nesten en halv million hytter i Norge. Noen av dem kan du også bruke til en billig penge. Og det er ledige innsmett i påska.
Is- og snømelding fra Fjelltjenesten før påske10.4.2025 12:16:09 CEST | Pressemelding
Fjelltjenesten har publisert is- og snømeldingen for Troms, Nordland, Meråker og Femundsmarka i Trøndelag før påske. Du kan nå sjekke meldingene direkte i kartet.
Økt planting av ny skog10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Statskog avvirket 267 000 m³ tømmer i 2024 og økte innsatsen på planting til to millioner, 300 000 flere planter enn året før.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom