Mange unge kan for lite om privatøkonomi – hva er konsekvensene?
To av tre ungdommer sitter igjen med en opplevelse av de ikke har fått undervisning i privatøkonomi på skolen.

Det viser en fersk undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, som lanseres 14. august under Arendalsuka.
Hva er konsekvensene av dårlige økonomiske valg tidlig i livet? Unges kunnskap om privatøkonomi er under lupen i ny rapport.
Vi vet at økonomisk kunnskap og ferdigheter er avgjørende for fornuftige valg i styringen av egen økonomi. Derfor ble privatøkonomi en del av læreplanen i fagfornyelsen fra høsten 2020. Gjennom det tverrfaglige temaet «folkehelse og livsmestring» skal elever på grunnskole- og videregående lære om privatøkonomi med mål om få tilstrekkelig kompetanse til å ta ansvarlige livsvalg.
De siste årene har det likevel vært en økning både i forbruksgjeld, betalingsanmerkninger og inkassokrav blant unge.
Hvordan lærer unge om privatøkonomi, hvis de ikke lærer det de trenger i skolen? Hva er konsekvensene av at unge ikke opplever at de lærer nok om privatøkonomi? Svikter skolen i sitt oppdrag om sosial utjevning?
Dette er blant spørsmålene som blir diskutert under rapportlanseringen, og rapporten går inngående inn i disse spørsmålene.
Rapporten er skrevet av Forbruksforskingsinstituttet SIFO og finansiert av Kredinorstiftelsen. Rapporten lanseres onsdag 14. august. Kl. 12.15 på Thon hotell Arendal. Arrangementet blir streamet. https://www.arendalsuka.no/programsok/details/23439
Nøkkelord
Kontakter
Krisztina Gyüre, forsker II
Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet
Tlf. 936 05 816
https://www.oslomet.no/om/ansatt/krisgr/
Kjersti LassenKommunikasjonsrådgiver SIFO
Tel:+47 920 94 990kjersti.lassen@oslomet.noForbruksforskningsinstituttet SIFO skal bidra til å belyse og forstå forbrukets og forbrukernes rolle og betydning i samfunnet og bidra til kunnskapsgrunnlaget for forbrukerpolitikken i Norge.
Følg pressemeldinger fra OsloMet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra OsloMet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra OsloMet
Hvordan undervise så flest mulig blir inkludert?21.2.2025 12:48:48 CET | Pressemelding
Hvorfor faller noen studenter av i undervisningen? OsloMet inviterer til foredrag med studentstemmer og praktiske eksempler får du innsikt i enkle grep og smarte læringsstrategier som gjør høyere utdanning mer tilgjengelig for alle.
Nytt fleksibelt deltidsstudium i sykepleie på Romerike fra høsten 202512.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
OsloMet starter opp et nytt bachelorstudium på deltid i sykepleie med 50 studieplasser ved studiested Kjeller fra høsten 2025.
Nytt tilbud støtter lærere som møter elever med traumeopplevelser24.1.2025 14:22:33 CET | Pressemelding
Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) ved OsloMet inviterer skoler til å søke om å delta på opplæring i programmet Trygg læring – traumesensitiv opplæring for nyankomne elever våren 2025.
H.K.H. Kronprinsessen besøker Institutt for estetiske fag ved OsloMet22.1.2025 16:21:15 CET | Presseinvitasjon
27. januar kl. 12.00 besøker H.K.H. Kronprinsessen Institutt for estetiske fag ved OsloMet. Insituttleder og forfatter av boka "Sigrun Berg - Vev og virke", Liv Klakegg Dahlin, vil fortelle om sin forskning på tekstilkunstner Sigrun Berg, og vise frem deler av instituttets historiske samling.
Dyrtiden: det har ikke blitt noe bedre20.1.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I 2024 er den økonomiske (u)tryggheten lik nivået som SIFO målte i august 2023, men betydelig lavere enn i 2021. Det er altså fortsatt langt flere som sliter enn før dyrtiden satte inn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom