Virke

Uendret årsprisvekst i juli

Del

Årsprisveksten på matvarer og alkoholfrie drikkevarer endte på 4,9 prosent i juli, noe som tilsvarer samme nivå som i juni. Det viser den siste konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er flere årsaker til prisveksten, blant annet kostnadsvekst etter lønnsoppgjøret og jordbruksoppgjøret.

- Vi har i det siste sett at matprisveksten er på vei ned. Når denne likevel holdes oppe i juli, skyldes det flere forhold. De viktigste årsakene er historisk høye priser på flere råvarer, og effekten av lønnsoppgjøret og jordbruksoppgjøret. I tillegg merkes fortsatt effekten av at den norske kronen har vært svak over tid, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Hovedorganisasjonen Virke.

I årets jordbruksoppgjør ble blant annet målprisen økt på en del grønnsaker. Det kommer i tillegg til prisøkningen som følger av at regjeringen innførte prosenttoll på en rekke grønnsaker tidligere i år. Det var ventet at endringene i jordbruksoppgjøret ville pålegge hver husstand omtrent 400 kroner i økte utgifter.

- Det er svært viktig for dagligvarebransjen at bøndene har gode rammevilkår, men politikerne må være ærlige om hvilke kostnader politiske vedtak pålegger forbrukerne. Overgangen fra kronetoll til prosenttoll har allerede bidratt til økte matvarepriser gjennom året. Når regjeringen i tillegg øker potettollen fra 1. september, bidrar den ikke akkurat til å dempe matprisveksten, sier Whist.

Kontakter

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye