Slik er status for filetfarge i norsk oppdrettslaks
Nofima har kartlagt status og hva som kan gi utfordringer med pigmentering i laksefilet hos norske oppdrettere. Kartleggingen gir også innblikk i noen løsninger som man kan jobbe videre med, mener forsker.
Undersøkelsen avdekker en negativ effekt av mange mekaniske avlusinger på filetfarge. Denne effekten er ikke dokumentert tidligere, og forskerne bak undersøkelsen tror mange oppdrettere ikke er klar over den. Slaktevekt har også stor betydning for filetfarge, så hvis fisken slaktes ut på lavere vekt for å unngå flere avlusinger, vil dette ha en ytterligere negativ effekt på farge.
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) har finansiert studiet, som er gjennomført av Nofima ved seniorforsker Trine Ytrestøyl og kollegaer.
Funnene baserer seg på spørreskjema besvart av industriaktører i 2023, på data på filetfarge i perioden 2012 til 2023 fra kommersielle produksjoner, og fra Nofimas FoU-konsesjoner.
− Det er i stor grad samsvar mellom det oppdretterne svarer i spørreundersøkelsen og det vi ser påvirker pigmentering i data-analysen, så det er grunn til å tro at det gir et realistisk bilde av situasjonen, sier Ytrestøyl.
Variabelt omfang av problemer
Ikke alle oppdrettere oppfatter mangelfull filetfarge som et problem. Noen sier at de har redusert innfarging på 2 prosent av slaktet fisk, mens andre oppgir at de har problem på 20-40 prosent av slaktefisken.
Det varierer også hva de har som mål for laveste akseptable farge, mellom 24 og 27 på SalmoFan graderingen og mellom 5 og 7 milligram astaxanthin pr kilo filet.
Historiske data viser at fargeintensiteten i norsk laks har gått noe ned fra 2012 til 2021, med en viss oppgang etter det. Det er også mer variasjon i filetfarge nå enn tidligere, noe som støtter det som kommer frem i spørreundersøkelsen; noen oppdrettere sliter mer enn andre med pigmentering.
Tiltak krever planlegging og lite lus
Nesten alle respondentene hadde gjort tiltak for å bedre innfarging. Det er mer astaxanthin i fôret (50-70 mg per kg) enn tidligere og noen har også mer av omega-3-fettsyrene EPA og DHA samt vitaminer i fôret.
− Dette har hatt en positiv effekt, men det er dyrt, og vi har prøvd å finne hva som fører til manglende innfarging, sier Trine Ytrestøyl.
Det er sesongmessige variasjoner i pigmentering, og dette kan man ta hensyn til når man planlegger produksjonen sin. Veldig hurtig vekst ga dårligere innfarging, mens fargen økte med økende slaktevekt. Det var også en klar negativ effekt av mange mekaniske lusebehandlinger.
− Dette er ikke vist tidligere, selv om det har vært nevnt som en mulig årsak til dårlig filetfarge.
Det som overrasket forskerne, var også at det var betydelig forskjell i farge ved slakt mellom leverandører av settefisk. Dette ønsker de å se nærmere på, for å finne hva settefiskfasen har å si for pigmentnivå når fisken slaktes.
Kartleggingen inneholder en rekke data som er nyttig for oppdrettere å se nærmere på. Full rapport finnes på prosjektnettsiden til FHF.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noTrine YtrestøylForsker
Jeg jobber mye med problemstillinger relatert til ressursutnyttelse og bærekraft i norsk lakseoppdrett. Særlig med tanke på hvordan fôrressursene som brukes i norsk oppdrett utnyttes i produksjon av norsk laks, hvilke råvarer som brukes og hvilke konsekvenser norsk lakseproduksjon har for miljøet i form av utslipp av klimagasser, forbruk av energi og fosfor. Jeg jobber også med problemstillinger omkring miljøstyrt oppdrett i lukkede og semi-lukkede anlegg. Fokusområder her er optimalisering av oppdrettsbetingelser ved produksjon av en laks inntil 1 kg i lukkede/semi-lukkede anlegg, men også hvordan slam fra lukkede anlegg kan utnyttes til biogassproduksjon og som plantegjødsel.
Bilder
Dokumenter
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
- Hovedideen bak MSC-sertifisering holder ikke13.9.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
MSC kan gå krevende tider i møte. I en fersk Nofima-rapport slås det fast at prispremiene bærekraftsertifiseringen genererer, er små eller ikke eksisterende. MSC risikerer dermed å miste støtte fra fangstleddet, som dekker sertifiseringskostnadene.
Oppdrettsnæringen samles: Hva kreves for vellykket smoltproduksjon i fremtiden?9.9.2024 14:41:08 CEST | Pressemelding
God smolt er nøkkelen til vellykket oppdrett. Skal den vokse seg stor på land for å yte bedre i sjø? På konferansen "Fremtidens smoltproduksjon" den 16.-17. oktober inviteres det til en grundig gjennomgang av den nyeste kunnskapen på feltet.
Hydrogensulfid i oppdrett: Fant nøkkel til bedre fiskevelferd30.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskere fra Nofima og internasjonale samarbeidspartnere har gjort viktige oppdagelser om hvordan atlantisk laks reagerer på langvarig eksponering for lave nivåer av hydrogensulfid (H2S) i vannet.
New Findings on Salmon's Response to Hydrogen Sulphide in Land-based Fish Farms30.8.2024 00:01:00 CEST | Press release
Researchers from Nofima and international collaborators have made important discoveries about how Atlantic salmon react to prolonged exposure to low levels of hydrogen sulphide (H2S) in recirculating aquaculture system (RAS).
Leverandørnæringene større enn fiskeri og havbruk til sammen20.8.2024 13:30:00 CEST | Pressemelding
En ny rapport fra Nofima viser at leverandørene til sjømatnæringen er i sterk vekst og sysselsetter flere enn kjernevirksomheten i bransjen. 46.300 personer jobber i leverandørnæringene mens tallet er 40.000 ansatte i fiskeriene og havbruksnæringen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom