Hvordan forstå det motsetningsfylte Frankrike?
Hvorfor vokser stadig høyrepopulismen i Frankrike til nye høyder? Hvorfor streiker franskmenn så ofte? Hvorfor er Frankrike så aktiv på den internasjonale arena? Nå er boken «Franske tilstander», som svarer på disse spørsmålene og mange flere, ute på Universitetsforlaget.

Til tross for at Frankrike er godt kjent for nordmenn flest både som ferieland, matland og kulturell høyborg, har landet lett for å forbli en gåte. Hvorfor er tilliten til franske politikere så lav? Hva kan forklare den høye terrortrusselen i landet? Og hvor langt har egentlig likestillingen kommet i Simone de Beauvoirs fødeland?
Det er noen av spørsmålene en rekke norske eksperter dykker ned i i den nye boken «Franske tilstander» (Universitetsforlaget).
– Denne boken er viktig fordi det er den første boken på norsk som gir et innblikk i fransk politikk og samfunnsliv. Frankrike er lite dekket i norsk media, i alle fall sammenliknet med USA og Storbritannia. Mange synes at landet er litt vanskelig å forstå - at fransk kultur er litt fremmed, sier NUPI-forsker Pernille Rieker, som er redaktør for boken sammen med førsteamanuensis Kjerstin Aukrust (UiO).
Med «Franske tilstander» ønsker redaktørene å bøte på dette.
Et elitesamfunn
Redaktørene peker innledningsvis på at franskmenn ofte ses på som litt arrogante.
– Jeg tror det har sammenheng med at man kan mindre om Frankrike enn om Storbritannia og Tyskland. Færre behersker det franske språket godt. De av oss som kan fransk oppfatter nok også franskmenn som mindre arrogante. Men det er jo et snev av sannhet her også. Frankrike er, i motsetning til Norge et elitesamfunn og franskmenn har ofte ganske høye tanker om landets betydning, ofte med en historisk begrunnelse, sier Rieker.
Likevel er franskmenn også et selvkritisk folk, ifølge NUPI-forskeren.
– De er stadig misfornøyde, streiker og protesterer mer enn andre uten at de kanskje har det så mye verre enn andre. Ifølge den franske forfatteren og eventyreren Sylvain Tesson er Frankrike et paradis med et folk som tror de befinner seg i helvete.
Fransk identitet og kultur
– Ideen om «grandeur», eller fransk storhet, står veldig sterkt. Frankrike ønsker å bli oppfattet som en stor nasjon, både innenfor rammene av EU, som en frontkjemper i klimakampen og mot internasjonal terrorisme, og som en viktig spiller i internasjonal politikk. Selv om Frankrike på mange måter er et splittet land er det også flere ting som forener dem, og leseren av boka vil virkelig komme under huden på det som må sies å være et av verdens aller mest interessante land, sier Kjerstin Aukrust.
Når Pernille Rieker ser tilbake på sommerens OL-åpning i Paris, er det liten tvil om at ideer om fransk storhet gjenspeilet seg i den.
– Åpningsseremonien var spektakulær og så fransk som man kan få det. Ulike sider ved fransk kultur ble vektlagt. Den viste tydelig hvilke verdier det franske samfunnet står for – tross det politiske drama som landet står midt oppe i. Det viste også tydelig at fransk historie kultur ikke bare har vært viktig for Frankrike, men for hele den vestlige sivilisasjon, sier hun.
Boken er i salg fra i dag, og lanseres på Litteraturhuset torsdag 5. september klokken 19.00.
Kontaktinformasjon til redaktørene:
Pernille Rieker, forsker 1, NUPI: PR@nupi.no / +47 917 29 804
Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk, UiO: kjerstin.aukrust@ilos.uio.no/ +47 976 99 488
Nøkkelord
Bilder
Lenker
Om oss
NUPI tilbyr tjenester innen forskning, analyse og utredning, i tillegg til undervisningsrelaterte tjenester rettet mot skolen.
Følg pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NUPI - Norsk Utenrikspolitisk Institutt
Invitasjon til Norsk utenrikspolitisk konferanse 2025: Et splittet Vesten24.3.2025 08:00:00 CET | Presseinvitasjon
Samholdet i Vesten utfordres, ikke bare fra utsiden, men også fra innsiden. Hvilke krefter er det som står bak splittelsene? Og finnes det i det hele tatt fortsatt et vestlig fellesskap? Hva er i så fall handlingsrommet for å løse fellesskapsutfordringer?
Nytt redaktør-team i Internasjonal politikk9.1.2025 09:32:05 CET | Pressemelding
Tre nye redaktørar tek over styringa i NUPI-tidsskriftet Internasjonal politikk (IP).
Få nyheter og forskning om aktuelle geopolitiske spørsmål i innboksen4.12.2024 14:18:55 CET | Aktuelt
Senter for Geopolitikk, som ledes av NUPI, starter i desember 2024 et nyhetsbrev rettet mot alle med interesse for forskning på geopolitiske spørsmål av relevans for Norge.
Trump i det Hvite Hus – hva betyr det for Norden?8.11.2024 07:30:00 CET | Presseinvitasjon
Torsdag 14. november samles forskere fra fem ledende utenrikspolitiske institutter i Norden for å analysere konsekvenser av valget i USA.
Donald Trump er USAs neste president. Hva betyr det for oss?7.11.2024 11:07:09 CET | Presseinvitasjon
12. november inviterer NUPI til seminar om konsekvensene av det amerikanske presidentvalget.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom