Kartlegger hval i området åpnet for gruvedrift på havbunnen – Dette er slående resultater
Norskehavet, 6. august 2024. Greenpeace og et team med hvalforskere har reist til området norske myndigheter har åpnet for gruvedrift på havbunnen. De skal kartlegge hvilke havpattedyr som kan bli berørt av gruvedrift. Etter første dag med undersøkelser har de observert det som trolig er fire ulike grupper spermhvaler i ett av de foreslåtte lisensområdene.
Spermhvalen er den største av alle tannhvalene. Den er blant de dypest dykkende hvalartene, og kan dykke ned til minst 2000 meter. Der jakter de på blekksprut og dypvannsfisk.
– Dette er slående resultater. Vi gjorde undersøkelser langs en bratt hylle på havbunnen, og forventet derfor å gjøre akustiske funn, men ikke i denne skalaen. Vi har hatt spermhvallyder på undervannsmikrofonen hele dagen. Minst en av gruppene var midt i jakten på mat, og det er tydelig at området er av stor betydning for spermhvalpopulasjonen i denne delen av Nord-Atlanteren, sier Kirsten Young, fra Universitet i Exeter, sjefsforsker for ekspedisjonen.
Den norske regjeringen sendte ut et høringsforslag til første konsesjonsrunde for lisenser til utvinning av havbunnsmineraler 26. juni 2024. Forslaget omfatter 386 blokker, og det samlede arealet av alle blokkene tilsvarer et område dobbelt så stort som Danmark. Greenpeace har seilt gjennom Vøringsutstikkeren, hvor det er gjort funn av manganskorper, som gruveselskapene er svært interessert i å utvinne.
– Her er det snakk om unike, urørte naturområder, som huser et rikt dyreliv. Vi vet ufattelig lite om konsekvensene gruvedrift på havbunnen kan få for havmiljøet, både i dypet og lenger oppe i vannsøylen. Med Støre-regjeringens satsning på gruvedrift på havbunnen risikerer vi å ødelegge disse økosystemene før forskerne får tid til å forstå dem. Det er forskningsfiendtlig, uansvarlig og det motsatte av det vi trenger midt i natur- og klimakrisa, sier Haldis Tjeldflaat Helle, fagrådgiver for dyphavet i Greenpeace.
Regjeringen forsvarer gruvedrift ved å si at dyphavsområdene i Norskehavet er som ørkener, uten noe liv. Forskningen Greenpeace gjør beviser det motsatte.
Om ekspedisjonen:
-
Forskningsprosjektet gjennomføres om bord på Greenpeace-skipet SY Witness, med et team på 12 personer, inkludert mannskap, forskningspersonale og fagrådgivere fra Greenpeace Norden og Greenpeace Tyskland.
-
Prosjektet består av audio-visuell kartlegging, hvor en undervannsmikrofon benyttes for å identifisere lyd fra ulike hvalarter.
-
Forskningsteamet vil fortsette å forske på arter som bor i de utlyste områdene, på veien opp mot Svalbard, hvor de forventer å ankomme 12. august.
Nøkkelord
Kontakter
Juni Haugan HoldenKommunikasjonsrådgiver
Tel:974 84 814juni.haugan.holden@greenpeace.orgBilder
Lenker
Greenpeace er verdens største uavhengige miljøorganisasjon, med tilstedeværelse i 55 land verden rundt. Vi jobber for å beskytte verdens klima og miljø, og gjennom politisk påvirkningsarbeid, fredelige aksjoner og kreative konfrontasjoner arbeider vi for å avsløre globale miljøproblemer og utvikle nødvendige løsninger for en grønn og fredelig framtid.
Følg pressemeldinger fra Greenpeace Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Greenpeace Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Greenpeace Norge
På plass i Luxembourg: Klar for neste steg i klimasøksmålet19.12.2024 10:11:27 CET | Pressemelding
Klimasøksmålet skal behandles i den europeiske EFTA-domstolen i Luxembourg, 19. desember. – Spørsmålet har aldri vært mer juridisk avklart og vi er optimistiske, sier Klimentima Radkova fra Greenpeace, som er i Luxenbourg for høringen.
Equinor klagd inn til Forbrukertilsynet – Forretningsforbindelser kobles til menneskerettighetsbrudd i Palestina12.12.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
Risikerer Equinors samarbeid med et israelskeid oljeselskap å finansiere den ulovlige okkupasjonen av Palestina? Det kan ikke Equinor svare på. Derfor klager Greenpeace nå selskapet inn til Forbrukertilsynet for brudd på Åpenhetsloven.
Leverte vrakrester fra flom i Brasil på døra til Equinor-sjefen13.11.2024 10:43:22 CET | Pressemelding
Sandnes, 13. november – Rundt en halv million mennesker måtte forlate hjemmene sine under den dødelige flommen i Brasil i april-mai. Nå har aktivister fra Greenpeace Norden og Greenpeace Brasil plassert vrakrester fra ekstremværet rundt boligen til en av klimakrisens største pådrivere: oljesjef Anders Opedal.
Miljøorganisasjoner vil anke kjennelse til Høyesterett14.10.2024 17:41:44 CEST | Pressemelding
Lagmannsretten besluttet i dag at det midlertidige forbudet mot utbygging og produksjon på de tre oljefeltene Yggdrasil, Tyrving og Breidablikk ikke forlenges. Miljøorganisasjonene har likevel stor tro på at de vil vinne fram i retten til slutt.
Vikings-skuespiller ut mot gruveselskap: – Slutt å gamble med livet i havet3.10.2024 11:38:04 CEST | Pressemelding
Stavanger, 3. Oktober 2024 – Torsdag morgen aksjonerte aktivister fra Greenpeace mot gruveselskapet Loke Marine Minerals. Med seg hadde de Vikings-skuespiller Gustaf Skarsgård, som også ville markere sin motstand mot gruvedrift på havbunnen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom