Den Norske Turistforening

Rekordsommer for DNT

Del

Aldri før har DNT gått inn i august med flere medlemmer.

To personer padler i kajakker foran et rødt hus ved vannet.
Det er stor interesse for friluftsliv i sommer, både i fjellet og langs kysten, som her ved Toralfbuda på Sunnmøre. Oda Ruud Framstad, DNT

– Dette er gledelige nyheter som forteller at flere oppdager norsk natur og turglede og at vårt tilbud gjør det enkelt å komme seg ut, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT), Dag Terje Klarp Solvang. 

Han viser til oppdaterte medlemstall som per 1. august ligger på 318.589. På samme tid i fjor hadde DNT 313.353 medlemmer. Da endte medlemsmassen på rett over 320.000 på slutten av året.

– At DNT blir større, er ikke nødvendigvis viktig i seg selv, men at flere kommer seg i aktivitet og ut i naturen, er fantastisk, både for den enkelte og for folkehelsa. Nå ligger det an til all time high på slutten av året, og det er veldig gøy, sier Solvang.

Godt besøk på hyttene

Foreløpig er ikke statistikken for overnatting på DNT-hyttene i juli klar, men ifølge generalsekretæren ser det lovende ut.

– Tendensen er at vi ligger foran fjoråret i de fleste områder, og de betjente hyttene våre melder om glade turfolk og mye besøk, sier han.

Det kan bestyrerekteparet på Geiterygghytta i Skarvheimen, Torill Opedal Hauge og Kjetil Hauge, bekrefte. Der viser julitallene 28 prosent vekst fra i fjor, og de foreløpige tallene for august er gode.

– Vi har allerede flere bookede overnattinger i august enn vi hadde i hele august i fjor, så det lover godt! Mange av gjestene våre går Medvind-ruta fra Finse og ned Aurlandsdalen, men vi har også helt enormt med dagsturgjester som kommer for å spise lunsj. Lunsjservering er nytt av året, så det er veldig hyggelig at det har blitt så populært, sier Torill Opedal Hauge.

Kortspill i solnedgang

Også på Finsehytta lengst nord på Hardangervidda har juli vært en god måned. 

– Vi har hatt et par hundre flere overnattinger enn i juli i fjor, og det har vært veldig god stemning med mange fornøyde fjellfolk, både gamle og unge, helt ned i barnevognalder. I går kveld satt folk ute og spilte kort i solnedgangen, og i dag tidlig satt de ute og spiste frokost i morgensola, så det er fantastisk flott, sier bestyrer Rune Sundt.  

Han forteller at værmeldingene påvirker antall besøkende direkte, men at mange heldigvis oppdager at været ofte er bedre enn meldingene skulle tilsi.

– Vi har hatt mye bedre vær enn yr har meldt, og da opplever vi at mange booker samme dag, og så fylles hytta opp i løpet av dagen. Nå ser august bra ut med tanke på bookinger, men vi har fortsatt plass, så her er flere velkommen, sier han.

Vekst for ubetjente hytter

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang forteller at også forhåndsbookingen på hytter uten betjening viser at mange har valgt norsk natur i år. Eksempelvis har DNT Oslo og omegns ubetjente hytter en økning på 14 prosent i juli og nesten 20 prosent i august sammenlignet med i fjor. Mange av disse hyttene ligger nært byen og er lett tilgjengelig med tog, buss eller ferje.

Men det er likevel plass til flere gjester, både på de betjente og på de ubetjente hyttene, understreker Solvang:

– Det er fortsatt fine sommeruker igjen og godt med plass på hyttene, særlig i ukedagene. Så om du har mulighet, ligger hyttene og venter, både på fjellet, ved sjøen og i skogen, lokker han.

Kontakter

Bilder

En mann med turklær og ryggsekk sitter på en stein med fjellandskap i bakgrunnen.
Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang, gleder seg over gode medlemstall og stor interesse for natur og friluftsliv i sommer.
Last ned bilde
To personer står i et vindu på Finsehytta og smiler mens de vinker.
Sonja Rykhus og Rune Sundt er vertskap på Finsehytta og kan melde om en travel sommer med mange fornøyde gjester.
Last ned bilde
To kvinner går langs en sti med fjell i bakgrunnen og en T-merket stein ved siden av stien.
Mange har valgt norgesferie og fulgt DNTs T-er i sommer, som her i Trollheimen i Trøndelag.
Last ned bilde
Et par sitter på en benk ved sjøen med en hund, og ser på solnedgangen.
Sommeren er ikke over, og selv om prognosene for august tilsier mange gjester på DNT-hyttene, er det fortsatt plass til flere, lover generalsekretæren.
Last ned bilde
Torill Opedal Hauge og Kjetil Hauge overtok driften av Geiterygghytta i vinter og har en eventyrlig første sommer. Tidligere har de vært bestyrere på Stavali turisthytte.
Torill Opedal Hauge og Kjetil Hauge overtok driften av Geiterygghytta i vinter og har en eventyrlig første sommer. Tidligere har de vært bestyrere på Stavali turisthytte.
Last ned bilde
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye