Nå har vi brukt opp jordas ressurser for i år
I dag markeres Earth Overshoot Day, dagen hvor vi har brukt opp naturens fornybare ressurser for 2024. – Vi synker stadig dypere i gjeldssumpen når vi år etter år fortsetter å forsyne oss fra jorda på kreditt, sier generalsekretær i WWF, Karoline Andaur.
I dag, torsdag 1. august, markeres Earth Overshoot Day, eller Verdens overforbruksdag som det kalles på norsk.
Det betyr at på bare sju måneder har vi mennesker brukt like mye av naturen som den bruker 12 måneder på å regenerere, ifølge Global Footprint Networks siste beregninger.
Årets markering kommer én dag tidligere enn fjorårets.
– Alle som har litt økonomisk forståelse vet hva som skjer når vi bruker mer enn det vi har råd til. Det ender sjeldent godt, sier Andaur.
– Vi kan ikke fortsette å se på naturen som en utømmelig ressurs. Vi er helt nødt til å redusere forbruket vårt og legge om fra lineær til sirkulær økonomi. Dersom vi ikke gjør det, vil vi ikke nå klimamål og risikere fullstendig naturkollaps, legger hun til.
Store konsekvenser for natur og klima
I dag står uttaket og forbruket av naturressurser for 55 prosent av klimaendringene og 90 prosent av tap av naturmangfold på land.
Den årlige flaggskipsrapporten til det Det internasjonale ressurspanelet Global Resources Outlook 2024 slår alarm om utviklingen.
Nye beregninger viser at verdens forbruk av råmaterialer kan stige med så mye som 60 prosent innen 2060 om vi fortsetter som før, noe som kan få katastrofale følger både i form av enorme naturødeleggelser, eskalerende klimaendringer og flere konflikter i verdenssamfunnet.
– Vi er avhengige av godene naturen gir oss, men på grunn av måten vi overforbruker naturen på, nærmer vi oss vippepunkter for hvor mye den kan tåle. I Norge er vi i verdenstoppen når det gjelder overforbruk, og vår overforbruksdag faller på 12. april. Om alle hadde levd som oss, hadde vi trengt 3,6 jordkloder, sier Andaur.
Krever sirkulær handling
WWF mener at regjeringens handlingsplan for sirkulær økonomi ikke står i stil med omstillingen vi må gjennom for å snu den negative utviklingen og etterlyser større visjon for sirkulærøkonomien.
Organisasjonen krever at regjeringen tar utgangspunkt i ressurspanelets anbefaling og innfører et styrende mål om reduksjon av Norges materialfotavtrykk som rettesnor for hele økonomien.
– Det betyr at vi i større grad må fokusere på å forvalte naturressurser som allerede er i omløp fremfor avfallshåndtering. Vi trenger også sterkere og mer inngripende virkemidler som skatteordninger og statlig støtte som bidrar til at det blir billigere å velge sirkulært, fremfor å ta ut stadig flere jomfruelige ressurser, sier Andaur.
Kontakter
Geir BarsteinSeniorrådgiver kommunikasjon
Tel:+47 94 12 75 77gbarstein@wwf.noBilder
Om oss
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. Vi jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. Vi jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.
Følg pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra WWF Verdens naturfond på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra WWF Verdens naturfond
Miljøbevegelsen har store forventninger for budsjettforhandlingene på klima og natur: – Hvis ikke må SV forlate rommet7.11.2024 11:17:29 CET | Pressemelding
Tidligere i høst la Arbeiderpartiet og Senterpartiet frem et historisk dårlig statsbudsjett på natur og klima. Nå får SV støtte fra en samlet miljøbevegelse for sitt alternative forslag til statsbudsjett. Samtidig er organisasjonene krystallklare: I tillegg til å flytte penger, må en budsjettenighet inneholde reelle politiske gjennomslag for klima og natur, gjennom begrensninger i oljeindustrien og stans i planene om gruvedrift på havbunnen.
Katastrofal nedgang i verdens dyrebestander10.10.2024 01:01:00 CEST | Pressemelding
WWFs ferske utgave av Living Planet Report slår alarm og advarer om at naturen nærmer seg farlige vippepunkter. – Det kreves en massiv innsats om vi skal klare å stanse naturtapet før det er for sent, sier generalsekretær Karoline Andaur.
Landsomfattende allianse for dyphavet8.10.2024 11:01:17 CEST | Pressemelding
Så langt har 29 aktører sluttet seg til en ny allianse som har et felles mål: å stanse regjeringens hasteprosess for gruvedrift på havbunnen.
Velkommen til webinar om gruvedrift på havbunnen19.9.2024 17:12:16 CEST | Presseinvitasjon
Onsdag 25. september kl. 13 arrangerer WWF Verdens naturfond et webinar for journalister med tittelen "Gruvedrift på havbunnen: forvaltningsskandalen som går under radaren".
8 av 10 nordmenn vil verne mer natur13.8.2024 09:06:39 CEST | Pressemelding
Nordmenn er bekymret for natur- og klimakrisen. En fersk undersøkelse fra Opinion viser blant annet at over 80 prosent av de spurte mener at Norge bør verne 30 prosent av naturen på land og til havs.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom