Verdensdagen for å forebygge drukning
Hvert år omkommer mange i drukningsulykker. Dette er noe regjeringen ser alvorlig på og jobber aktivt med å forebygge. - Ett liv tapt til drukning er ett for mye, sier statsminister Jonas Gahr Støre på den internasjonale dagen for forebygging av drukning.
- Hver sommer skjer det utenkelige, at noen drukner der forholdene virker fine. Derfor er vår visjon at ingen skal dø av drukning i Norge. Nullvisjonen handler om å se hele bildet, og vi jobber nå med en handlingsplan for å nå den. Vi har ingen å miste. Tallene viser at vi sammen må øke innsatsen for å få ned ulykkene, sier statsministeren.
25. juli, Verdensdagen for forebygging av drukning ble etablert av FN i 2021, med mål om å rette oppmerksomhet mot drukningsforebyggende arbeid, og for å minne dem som har mistet livet i drukningsulykker.
-Vi jobber aktivt med regjeringens nullvisjon om ingen omkomne som følge av drukningsulykker på fritidsområdet. Hensikten er å bidra til en mer helhetlig nasjonal innsats mot drukningsulykker, og økt bevissthet rundt drukningsforebygging, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Nullvisjonen skal følges opp med en handlingsplan. Regjeringen har hatt innspillsmøte og orienteringsmøte med ideelle organisasjoner for å danne et godt grunnlag for handlingsplanen.
-Det foregår et omfattende drukningsforebyggende arbeid mellom både myndighetene, privat sektor og de ideelle organisasjonene, som er svært viktig for å forhindre flere drukningsulykker, sier fiskeri- og havministeren.
Drukning skjer under bading, i forbindelse med ferdsel på utrygg is, etter fall fra båt eller land. Ansvaret for drukningsforebygging generelt er spredt mellom ulike departement, som sammen skal utarbeid en handlingsplan. Nærings- og fiskeridepartementet koordinerer dette arbeidet.
Faktabokser:
Redningsselskapets drukningsstatistikk for 2024 (til og med juni)
- I første halvår av 2024 har 41 personer druknet i Norge. Det er én person mer enn på samme tidspunkt i fjor.
- Ni personer mistet livet i drukningsulykker i juni.
- Juli er vanligvis måneden med flest drukningsulykker i Norge.
- De fleste ulykkene skjer fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land.
- Så langt i år har 36 menn og fem kvinner omkommet i drukningsulykker i Norge. Tre barn under 14 år har også druknet i første halvår.
- Det er flest eldre voksne som har druknet. Av de 40 som druknet var 16 personer (39 %) 60 år eller eldre.
- 18 (44 %) av de 41 ulykkene i første halvår skjedde etter fall fra land.
- Flest ulykker har skjedd i Agder. Der har det vært 12 drukningsulykker så langt i år, som er en mer enn i hele 2023.
Sjøfartsdirektoratets statistikk for dødsulykker med fritidsfartøy i 2024 – inkludert ulykker hvor dødsårsaken ikke er drukning (til og med juli)
- I første halvår av 2024 registrerte Sjøfartsdirektoratet 13 dødsulykker, og totalt 14 omkomne, i forbindelse med bruk av fritidsfartøy i norske farvann. Det er en økning på tre personer sammenlignet med fjoråret.
- Åtte av de 14 omkom som følge av fall til sjø, av ulike årsaker. Fire av disse falt i sjøen mens båten var fortøyd.
- Fire personer falt over bord mens båten var i bruk. De fire var alene i båten da ulykken inntraff.
- Tre personer omkom etter kantring med kajakk, som er et uvanlig høyt tall.
Nøkkelord
Kontakter
Pressevakt NFD
902 51 303 (ikkje SMS)
Om oss
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
Næringsministeren til Ukraine Recovery Conference (URC) i Roma1.7.2025 11:38:08 CEST | Pressemelding
9.–11. juli er næringsminister Cecilie Myrseth i Roma for blant annet å representere Norge på gjenoppbyggingskonferansen Ukraine Recovery Conference.
Nytt regelverk på plass - åpner for søknader om fiskeoppdrett på land igjen1.7.2025 08:01:00 CEST | Pressemelding
Nærings- og fiskeridepartementet har i dag fastsatt endring av laksetildelingsforskriften og akvabiosikkerhetsforskriften. Endringene innebærer en presisering av vilkår for plassering av anlegg, slik at grensen mellom hva som anses å være på land og i sjø blir tydeligere. Det innføres krav om desinfeksjon av inntaksvann for anlegg på land for å begrense risiko for spredning av smittestoff via vann.
I dag får Konkurransetilsynet et nytt verktøy for å bekjempe alvorlige konkurranseproblemer1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Markedsetterforskning er et nytt verktøy for Konkurransetilsynet, som kan bidra til bedre konkurranse. God konkurranse er viktig for at forbrukerne skal få rimelige priser og godt utvalg. Markedsetterforskning vil gjelde for alle markeder, inkludert dagligvarebransjen. Reglene om markedsetterforskning trer i kraft 1. juli.
Nye grep for å sikre en bærekraftig turistfiskenæring1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss innfører fra 1. august i år nye tiltak for å sikre en mer bærekraftig turistfiskenæring.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom