Ny undersøkelse: Folk dropper å lese forsikringsvilkårene
En stor andel nordmenn bare skumleser eller gjemmer forsikringspapirene sine ulest i en skuff. Det viser en fersk spørreundersøkelse.

Over hver fjerde forsikringtaker har ikke lest vilkårene før det oppstår skade:
- 15 prosent innrømmer at de ikke har lest forsikringsvilkårene i det hele tatt.
- 8 prosent svarer at de sjekker forsikringsdekningene først etter at skaden har skjedd.
- 4 prosent satser på at partneren har oversikten.
Det går frem av en landsdekkene intervjuundersøkelse YouGov har gjennomført for forsikringsselskapet If. 1019 voksne personer over hele landet har deltatt.
– Å sette seg inn i hva forsikringen dekker og ikke dekker er viktig. Da unngår du overraskelser når du står midt oppe i det. Jeg skjønner at det kan være litt kjedelig å sette seg inn i, men det er lurt, sier pressesjef Sigmund Clementz i If.
– Hovedprinsippet for forsikring er at skader som oppstår brått og utforutsett er dekket, mens skader som utvikler seg over tid, som råte og rust, ikke er dekket. Disse er det mulig å unngå gjennom jevnlig vedlikehold og god skadeforebygging, understreker han.
25 prosent svarer at de har lest tilnærmet alt av forsikringsvilkår på boligforsikringen sin. 33 prosent sier at de har lest noe.
– Enklere språk nå
– Jeg anbefaler alle å lese forsikringsvilkårene når de vurderer ulike forsikringsselskaper, og i tillegg rett etter at forsikringen er kjøpt. Du husker selvsagt ikke alt ved en gjennomlesning, men får med deg at det kan være enkelte unntak og at du også har plikter som forsikringtaker. Språket på både nettsider og i vilkårene er mye, mye enklere å lese og forstå hos alle forsikringsselskaper nå enn for 15-20 år siden, sier pressesjefen i If.
De to vanligste forsikringsskadene på norske boliger er vannskader og ulike former for skader etter lynnedslag, branntilløp og brann.
Kan gå glipp av fordeler
– Moderne boligforsikringer har faktisk fordeler og tjenester folk flest nok ikke er klar over. Også derfor er det så viktig å lese forsikringspapirene. Standard husforsikring har for eksempel dekning for juridisk hjelp hvis du havner i en nabokrangel, og det kan også være andre rådgivningstjenester innbakt du kan benytte deg av som en del av forsikringen, sier Clementz.
Nøkkelord
Kontakter
Sigmund Clementzpressesjef Norge / Head of Press Norway
Tel:+47 982 49 805sigmund.clementz@if.noBilder



Om If
If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper også bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle få en skade. Takket være våre 7 900 dyktige medarbeidere kan 3,7 millioner kunder i Norden og Baltikum føle seg trygge på at de vil få den hjelpen de trenger - hvis noe skulle skje.
Følg pressemeldinger fra If
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra If på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra If
Her er steinspruten verst i Norge (full fylkesoversikt)5.3.2025 08:02:05 CET | Pressemelding
I fjor var det rekordmange glasskader, ifølge nye tall fra forsikringsbransjen. Risikoen for å rammes av steinsprut på bilruta er mer enn tre ganger så høy i Oslo som i Vestland fylke. Det viser skadestatistikk fra forsikringsselskapet If.
Tilbakeslagsventil er det mest bærekraftige tiltaket, ifølge unikt forskningsprosjekt18.2.2025 08:03:00 CET | Pressemelding
Sammen med CICERO Senter for klimaforskning og IVL Svenska Miijöinstitutet har If undersøkt hvor bærekraftige ulike tiltak for skadeforebygging er for å beskytte boliger mot ekstremnedbør.
Smitter hverandre i kø og trengsel på vinterferie17.2.2025 08:11:00 CET | Pressemelding
Vintersportssteder med folk tett på hverandre gjør nordmenn syke i vinterferien, ifølge If Europeiske Reiseforsikring.
If leverer et sterkt årsresultat og befester sin rolle som samfunnsaktør6.2.2025 07:38:28 CET | Pressemelding
I 2024 fortsatte If å hjelpe kundene sine mye, kommenterer konsernsjef Morten Thorsrud i If årsresultatet.
Sjåfører overholder ikke vikeplikten lokalt3.2.2025 08:02:43 CET | Pressemelding
Norske bilførere synder mot høyreregelen: De fleste bulkene er på høyre side av bilen, viser en analyse fra If. Lokale kjøremønstre sjalter ut trafikkreglene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom