United Nations Development Programme

Konflikter tar flere liv: Ny FN-rapport viser dramatisk økning i sivile dødsfall

Del

New York, 17. juli 2024: Den nyeste globale fremgangsrapporten fra FN om bærekraftsmål 16 - Fred, rettferdighet og inkluderende institusjoner - ble lansert i dag, og avslører bekymringsfulle data som truer med å undergrave fremtidig fremgang for alle bærekraftsmålene. 

Foto: UNDP Afghanistan

Antallet sivile drepte i konflikter har økt med 72 prosent fra 2022 til 2023, med 33 400 sivile dødsfall. Av disse er 31 prosent barn og 36 prosent kvinner, hvilket er den høyeste andelen målt siden 2030-agendaen ble vedtatt. I tillegg lever en fjerdedel av verdens befolkning fortsatt i konfliktområder, og mange regjeringer står overfor store utfordringer med å beskytte retten til et liv uten frykt og vold. Samtidig øker den voldelige kriminaliteten, og organisert kriminalitet utgjør en økende trussel mot fred og utvikling, med ødeleggende konsekvenser for lokalsamfunn. Fred forblir en fjern drøm når diskriminering, korrupsjon og manglende inkluderende styresett preger samfunnene, og tilgangen til rettferdighet er begrenset. 

Rapporten, produsert av FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) og FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) i samarbeid med seks andre enheter, ble lansert i dag under FNs høynivåforum for bærekraftig utvikling (HLPF) i New York.  

"SDG 16 er en avgjørende tilrettelegger for alle bærekraftsmålene," sa FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed. "Denne nye rapporten viser at vi akutt må oppskalere handling for å bygge fredelige, rettferdige og inkluderende samfunn, uten å etterlate noen."  

null
FNs visegeneralsekretær Amina Mohammed

Med kun 17 prosent av bærekraftsmålene på rett spor og over en tredjedel som stagnerer eller går tilbake, oppfordrer den nye rapporten til å handle raskt for å akselerere fremgangen på bærekraftsmål 16. Ellers risikerer vi å mislykkes med 2030-agendaen. FN-rapporten bruker både regionale og globale data til å vurdere internasjonalt vedtatte indikatorer for bærekraftsmål 16, slik at regjeringer kan tilpasse eller utvikle politiske løsninger for å nå bærekraftsmålene. 

Selv med økt datatilgjengelighet de siste årene, oppfordrer FN-rapporten likevel til økt investering i forbedring av data fra flere land. Ifølge rapporten vil dette vil styrke evidensbasert forskning og støtte politikkgjennomføringen for å fremme fremgang på bærekraftsmål 16. 

«Folk er utrygge, føler seg truet, opplever avmakt, blir diskriminert og er utsatt for kriminalitet i økende grad. Vi må ta tak raskt. Og vi må ta tak sammen. Det nytter å gjøre en innsats for å forhindre vold og urettferdighet. Nå må vi i gang med den handlingen, men i mye større skala enn vi har sett hittil» sier Arvinn Gadgil, direktør ved UNDP Global Policy Centre for Governance i Oslo. Oslo-kontoret koordinerer arbeidet for denne årlige rapporten og jobber med kunnskap og analyse på styresett-utfordringer på vegne av FN.

Nøkkelfunn i rapporten: 

  • Dramatisk økning i konfliktrelaterte dødsfall: Sivile dødsfall i væpnede konflikter økte til 33 400 i 2023 - en økning på 72 prosent sammenlignet med 2022. Kvinner utgjorde 36 prosent av ofrene, mens barn utgjorde 31 prosent. Disse tallene representerer den høyeste andelen kvinner og barn som ofre siden 2030-agendaen ble vedtatt.   
  • Økende drap på journalister, menneskerettighetsforkjempere og fagforeningsledere: Antallet journalister og mediearbeidere drept over hele verden har doblet seg til 40 personer i 2023, sammenlignet med 20 drepte i 2021 og 28 drepte i 2022. Flere journalister ble også drept i konfliktutsatte land i 2023 sammenlignet med 2022. 
  • Organisert kriminalitet utgjør et betydelig hinder for fred og utvikling: Organisert kriminalitet sto for 22 prosent av globale drap i 2021, spesielt i Amerika, hvor det sto for 50 prosent av drapene. 
  • Urovekkende høye nivåer av vold mot kvinner: Anslagsvis 48 800 kvinner og jenter ble drept globalt av sine partnere eller familiemedlemmer i 2022. Totalt antall kvinnelige drapsofre var 88 000 i 2022, det høyeste årlige tallet registrert de siste 20 årene. 
  • Likestilling er ikke oppnådd i de fleste delene av verden: Kvinnelig representasjon i offentlige institusjoner varierer. Noen høyinntektsland har oppnådd kjønnsparitet, mens kvinner er betydelig underrepresentert i offentlige tjenestestillinger i lavinntektsland. 
  • Land mislykkes i å forebygge vold mot barn: Nesten åtte av ti barn under 14 år blir utsatt for voldelig disiplin hjemme. Mer enn en tredjedel av de identifiserte ofrene for menneskehandel er barn. 
  • Utbredt diskriminering: Globalt sett opplever én av seks mennesker diskriminering. Både kvinner og menn opplever rasistisk diskriminering basert på faktorer som etnisitet, hudfarge eller språk, som er blant de mest vanlige årsakene. Personer med nedsatt funksjonsevne opplever diskriminering nesten dobbelt så ofte. 

Les rapporten her.

 

Kontakt: 
Emilie Andresen, UNDP 
emilie.andresen@undp.org 
+47 464 63 687 

null
Foto: UNDP Gaza
null
Foto: UNDP Afghanistan
null
Foto: UNDP Ukraina

Nøkkelord

Kontakter

Følg pressemeldinger fra United Nations Development Programme

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra United Nations Development Programme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra United Nations Development Programme

Presseinvitasjon: Unik FN-konferanse i Norge 31. Mai om demokrati og styresett25.5.2022 17:53:03 CEST | Presseinvitasjon

FNs utviklingsprogram arrangerer en unik konferanse tirsdag 31 mai med fokus på demokrati, styring og utvikling. På konferansen deltar utenriksminister Anniken Huitfeldt, toppsjefen i FNs utviklingsprogram Achim Steiner, Norad-direktør Bård Vegar Solhjell, toppsjefen i FNs befolkningsfond (UNFPA), samt politikere, akademikere og journalister. Alle er fysisk til stede på konferansen.

Norge svekker ryggraden til FNs humanitær- og utviklingsinnsats12.5.2022 17:50:23 CEST | Pressemelding

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen å kutte hele kjernestøtten på 440 millioner kroner til FNs utviklingsprogram (UNDP). Totalt kutter regjeringen 850 millioner kroner til FNs organisasjoner. Konsekvensen er svekket norsk respons på humanitære kriser og utviklingsutfordringer verden over. I er Norges rennommé som stabil og troverdig partner i internasjonalt utviklingsarbeid satt i spill.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye