Tare kan gi sunnere brød
Forskere i Nofima har nylig publisert en vitenskapelig rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge. Brødet kan få en svak grønnfarge og en mild lukt av sjø.

Studien, utført av forskere i matforskningsinstituttet, viser at det er mulig å tilsette inntil 1-2% tare i brødet uten at det påvirker brødets sensoriske egenskaper negativt. Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød. Lett kokt (blansjert) tare ga en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.
Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet. Forskerne understreker at det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av jod, og at det derfor er nødvendig å kontrollere mengden tare som tilsettes i brødet.
Andre kilder til jod er hvitfisk som torsk og hyse, melk, yoghurt og brunost.
Forskere i Nofima har også jobbet med behandlingsmåter av tare for å redusere jodinnholdet slik at vi kan bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.
Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Morgan LillegårdDirektør, Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:+47 416 10 130Morgan.Lillegard@nofima.noBilder


Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Beredskapslageret ditt mangler en viktig ingrediens19.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Fryseren din er kanskje full av både fisk og kjøtt, men hva skjer hvis strømmen går? Hvordan kan du ta vare på maten som ligger i fryseren? Grovsalt er løsningen.
Doktorgrad om lys, fôr og tidlig kjønnsmodning hos laks18.3.2025 14:00:00 CET | Pressemelding
Kan man bruke lys og fôr til å styre laksens kjønnsmodning? Det har Vetle Skjold undersøkt i sitt doktorgradsarbeid ved Nofima. Hans forskning kan bidra til bedre dyrevelferd i lakseoppdrett og til å løse et av næringens problemer.
Hyperspektralt kamera kan måle leververdier hos oppdrettsfisk14.3.2025 13:42:51 CET | Pressemelding
En ny metode for å måle fett i fiskelever kan legge til rette for riktig ernæring og bedre helse hos oppdrettsfisk.
Hermetikk holder seg i årevis – men spis likevel opp, og etterfyll beredskapslageret med jevne mellomrom12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Har hermetikk uendelig holdbarhet? Og hva er forskjellen på tradisjonell hermetikk på metallbokser sammenlignet med hermetikk i kartong eller på glass? Spørsmålene er mange når det norske folk skal bygge opp sine private beredskapslager for krise og krig.
Store summer til ny mat av alger11.3.2025 12:06:26 CET | Pressemelding
Med 12 millioner euro i lomma møttes partnerne i EU-prosjektet AlageProBANOS for å skape industri av tare og alger. Ordfører i Tromsø kommune, Gunnar Wilhelmsen, åpnet møtet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom