Tare kan gi sunnere brød
Forskere i Nofima har nylig publisert en vitenskapelig rapport som viser at tare kan gi sunnere brød. Taren øker innholdet av jod som er viktig for skjoldbruskkjertelen hos voksne og hjernens utvikling blant barn og unge. Brødet kan få en svak grønnfarge og en mild lukt av sjø.
Studien, utført av forskere i matforskningsinstituttet, viser at det er mulig å tilsette inntil 1-2% tare i brødet uten at det påvirker brødets sensoriske egenskaper negativt. Da forskerne brukte tare som ikke var blansjert, ble det nesten ingen merkbar forskjell i farge eller lukt sammenlignet med vanlig brød. Lett kokt (blansjert) tare ga en svak grønnaktig farge og en mild sjølukt, men påvirket ikke teksturen.
Mange får for lite jod i kostholdet, men for mye kan være skadelig. Tare er rik på jod, og ved å tilsette riktig mengde i brød, kan man bidra til at folk får akkurat passe mengde av dette viktige stoffet. Forskerne understreker at det er viktig å ikke overskride anbefalt daglig inntak av jod, og at det derfor er nødvendig å kontrollere mengden tare som tilsettes i brødet.
Andre kilder til jod er hvitfisk som torsk og hyse, melk, yoghurt og brunost.
Forskere i Nofima har også jobbet med behandlingsmåter av tare for å redusere jodinnholdet slik at vi kan bruke mer tare i mat, blant annet som smaksforsterkere.
Forskningen ble finansiert gjennom Norwegian Seaweed Biorefinery Platform-prosjektet, som har fått støtte fra Norges forskningsråd.
Nøkkelord
Kontakter
Morgan LillegårdDirektør, Kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:+47 416 10 130Morgan.Lillegard@nofima.noBilder
Lenker
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte.
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Ikke døm eplene etter utseendet!13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske epler smaker best, viser en ny norsk forbrukerundersøkelse. Importeplene av sorten Royal Gala scorer høyt på utseende, men havner på sisteplass i en ny smakstest.
Denne grønnsaken bør du sette på handlelista akkurat nå5.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Asparges står sjeldent på handlelista, men det burde den. For aspargesen passer til langt mer enn grilling, og nå er den endelig i sesong.
Consumers need time to find new salmon feed palatable3.6.2024 12:17:00 CEST | Press release
Consumers find the thought of using insects and microalgae in salmon feed hard to digest. Most people do not even know that wild salmon eat insects in the rivers.
Nytt laksefôr tar tid å lære forbrukerne31.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Insekter og mikroalger i laksefôret, det er vanskelig å fordøye for forbrukerne. De fleste vet ikke engang at villaksen spiser insekter i elvene.
Kan den norske taren få innpass i Sverige og Finland?30.5.2024 09:33:48 CEST | Pressemelding
Det er flere trender som taler positivt for å spise mer tang og tare. Men tang og tare som mat er foreløpig relativt ukjent i Europa og norske oppdrettere har en jobb å gjøre for å komme inn på lønnsomme markeder. Kan bruk av tang og tare i mat i våre nærmarkeder Sverige og Finland være en mulighet?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom