Fremtind

Magetrøbbel er største skadeårsak for nordmenn på reise

Del

Blir du syk på reisen i sommer, er sannsynligheten stor for at det er magen som skaper trøbbel. Feriemage topper nemlig reisesykestatistikken i de aller fleste land om sommeren. 

Sommerferien står for tur, og hele 1,6 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer, viser en fersk undersøkelse fra Respons analyse
Sommerferien står for tur, og hele 1,6 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer, viser en fersk undersøkelse fra Respons analyse Foto: Fremtind

Sommerferien står for tur, og hele 1,6 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer, viser en fersk undersøkelse fra Respons analyse*.  

– Heldigvis går det fint for de aller fleste av oss, og vi kan nyte late og varme dager i et annet land. Men hvis du først blir syk, er det én skadeårsak som er aller mest vanlig, og det er det vi kaller for feriemage, sier Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.  

Hvert år opplever tusenvis av nordmenn å få ferien sin ødelagt av magetrøbbel. Sommeren 2023 ble det meldt inn nær 4 300 saker om sykdom på reise, og feriemage troner på toppen av statistikken. Flest saker ble det meldt fra Tyrkia, med Spania som en god nummer to

Ta feriemage på alvor

Til tross for det noe uskyldige navnet, kan feriemage utvikle seg og bli alvorlig hvis de ikke behandles riktig. Det har Karin Tranberg, som er Executive Vice President for Travelcare i SOS International**, sett flere eksempler på.  

– Ferien kan bli temmelig ødelagt dersom mageinfeksjoner ikke får korrekt behandling. Du kan bli raskt dehydrert, noe som blant annet kan føre til svimmelhet og hodepine. Her må man være spesielt forsiktig hvis det er eldre eller barn som rammes. Vi anbefaler at du ringer alarmsentralen og kommer i gang med behandling umiddelbart i stedet å bruke tid på å se an, sier Tranberg. 

Styr unna matboder på gata 

Noen forhåndsregler er lure å ta, mener skadeforebyggeren.  
– Styr unna mobile matboder, der kan maten ha ligget lenge i solen. Husk også at bakteriefloraen gjerne er annerledes i sydligere strøk, så ta med et reiseapotek med blant annet Imodium, råder Hofstad-Nielsen.

Skulle du få behov for behandling, er det viktig at du vet hvem du skal kontakte for å få hjelp.  

– Da bør du ta kontakt med alarmsentralen eller med forsikringsselskapet ditt. De vet nemlig hvilke sykehus og leger som er gode og trygge, avslutter Hofstad-Nielsen. 

Gode råd som forebygger feriemage: 

  • Vær nøye med håndvasken før du spiser. Bruk gjerne hånddesinfeksjon. 

  • Ikke drikk vann fra springen. 

  • Vær oppmerksom på hva du spiser. Stekt og kokt mat reduserer risikoen for mageinfeksjoner. 

  • Bruk sansene dine. Kjenner du at noe er galt med maten, bør du spytte den ut med en gang. 

*37 prosent, tilsvarende 1,6 millioner nordmenn, svarer at de skal til utlandet denne sommeren. Det viser en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind.  

** SOS International er en av de ledende assistanseorganisasjonene i Norden. Fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter SOS International akutt assistanse over hele verden, dag og natt, året rundt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Karin Tranberg, Executive Vice President for Travelcare i SOS International
Karin Tranberg, Executive Vice President for Travelcare i SOS International
Last ned bilde

Om Fremtind

Fremtind – størst på forsikring i bank

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen, DNB og Eika-Gruppen, og er et av Norges største forsikringsselskap.

Vår oppgave er å hjelpe og motivere deg til å ta vare på deg selv, tingene dine og de du er glad i, og vi skal være der når det trengs. Vi jobber med å finne nye og smarte løsninger, som gjør hverdagen din enklere og tryggere.

Fremtind Service er et datterselskap av Fremtind. De utsteder bombrikker til kjøretøy og krever inn penger for bompasseringen. Ønsker du å komme i kontakt med Fremtind Service finner du kontaktinformasjon her.

Følg pressemeldinger fra Fremtind

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fremtind på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fremtind

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye