Aktiv Eiendomsmegling

Oslofolk bruker flyttebyrå, mens nordlendinger får hjelp av venner og familie

Del

En ny undersøkelse fra InFact, gjennomført på vegne av Aktiv Eiendomsmegling, viser interessante regionale forskjeller i hvordan nordmenn organiserer flyttingen sin. Resultatene fra Boligbytteundersøkelsen indikerer at folk i Oslo i større grad benytter seg av flyttebyrå, mens nordlendinger oftere får hjelp fra venner og familie.

Karsten Onsrud, adm. direktør i Aktiv Eiendomsmegling.
Karsten Onsrud, adm. direktør i Aktiv Eiendomsmegling.

Undersøkelsen avdekker at 45,3 % av de spurte i Oslo bruker flyttebyrå ved flytting, mot kun 7,2 % i Nord-Norge. På den andre siden får hele 78,6 % av nordlendingene hjelp av venner og familie, mens tilsvarende tall for Oslo er 41,5 %. Disse forskjellene kan forklares av flere faktorer, mener administrerende direktør i Aktiv Eiendomsmegling, Karsten Onsrud.

– De regionale forskjellene kan i stor grad tilskrives den demografiske og sosiale strukturen i ulike deler av landet. I Oslo, hvor folk ofte lever travle liv og har høyere inntekter, er det mer vanlig å benytte seg av profesjonelle tjenester som flyttebyråer. Oslo har også mange tilflyttere som kanskje ikke har familie i nærheten som kan hjelpe. I motsetning til dette ser vi at i Nord-Norge, hvor de sosiale båndene ofte er sterkere og man har en mer dugnadsbasert kultur, er det naturlig å få hjelp fra venner og familie, sier Onsrud.

Boligbytteundersøkelsen viser også at flyttebyråandelen er lav i andre deler av landet, som Midt-Norge og Vestlandet. I Midt-Norge bruker 19,7 % flyttebyrå, og på Vestlandet er andelen enda lavere med 14,6 %.

Ser vi på sentraliteten i bostedet, viser det seg at folk i de mest sentrale områdene (som bykjerner) oftere bruker flyttebyrå (32,2 %), mens de som bor i rurale områder nesten utelukkende får hjelp av venner og familie (77,8 %) eller gjør alt selv (15,6 %)

– Desto større sentralisering desto vanligere er det å bruke flyttebyrå, og vi ser da også at det er i de regionene med største sentralisering at det er mest utbredt å bruke flyttebyrå. Det er også i sentrale strøk utbredelsen av flyttebyrå og andre profesjonelle aktører som kan bistå med flytting er størst, forklarer Onsrud.

Kvinner er noe mer tilbøyelige til å bruke flyttebyrå (25,5 %) sammenlignet med menn (21,1 %). Interessant er det også at dobbelt så mange menn (18,8 %) som kvinner (9,7 %) sier at de gjorde alt selv. Unge i alderen 18-29 år får oftere hjelp av venner og familie (70,0 %), mens eldre over 65 år i større grad bruker flyttebyrå (35,9 %).

– Flytting kan være strevsomt, tungt og hardt arbeid. Som oftest krever det bruk av varebil, tilhenger eller lastebil for å frakte flyttelasset. At nesten 2 av 10 menn sier de gjør all flyttingen selv er interessant, men det har kanskje sammenheng med at kvinner er flinkere til å engasjere andre og be om hjelp, og at menn tradisjonelt kanskje i noe større grad kjører store biler eller tilhenger, sier Onsrud.

– Eiendomsmegling i fremtiden vil ikke bare handle om selve boligkjøpet, men også om å kunne tilby tjenester som er relevant for boligkjøpet og tilpasset de ulike målgruppe. For oss i Aktiv som er i hele landet er da regionale forskjeller nyttig kunnskap for å tilby riktig tjenester på de enkelte kontor, sier Onsrud.

Undersøkelsen er landsrepresentativ og gjennomført av InFact i mars 2024 som automatisk telefonundersøkelse. 1231 personer er intervjuet.

Nøkkelord

Kontakter

Lenker

Om Aktiv Eiendomsmegling

Aktiv Eiendomsmegling tilbyr tjenester innen salg og kjøp av bolig og fritidseiendom, verdivurdering, prosjektmegling og næringsmegling. Vi fokuserer på å gi kundene personlig oppfølging og en forutsigbar salgsprosess. Aktiv Eiendomsmegling er franchisekonsept for virksomhet innen eiendomsmegling. Kjeden består i 2023 av ca. 80 meglerkontorer i hele Norge.

Følg pressemeldinger fra Aktiv Eiendomsmegling

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Aktiv Eiendomsmegling på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Aktiv Eiendomsmegling

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye