Hvilke regler gjelder for grilling på balkongen?
Med sommer og sol sprer duften av grill seg i de fleste nabolag. Men er det sånn at man kan grille fritt på balkongen i borettslaget? Vi gir deg en oversikt over reglene som gjelder og hva som bør hensyntas.
Grilling på balkong kan være forbudt
Det er ikke noen egne regler om grilling i boliglovene, men det finnes regler om at man ikke skal bruke boligen eller fellesarealene på en måte som er unødvendig til ulempe eller skade for de andre beboerne. Brannfarlig grilling, for eksempel med mye flammer og varme nær vegg, eller stekeos og røyk som forsvinner rett inn i naboens soverom, må man derfor unngå.
– For å sikre «god grill-skikk» er det lurt å ta inn regler om grilling i husordensreglene. Da vil alle beboerne lett og enkelt se hva som er god og hensynsfull grilling, og man unngår konflikter, sier Line Bjerkek, advokat og leder av advokatkontoret i Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL).
I et boligselskap – altså i et borettslag eller sameie – kan det være slik at noe eller all grilling bør forbys. Det kan for eksempel være på grunn av verneverdig bebyggelse, eller andre områder som er særskilt utsatt for ulempe eller skade av grilling.
Å bruke kullgrill på en balkong er brannfarlig og bør ikke være lov. De fleste tillater imidlertid bruk av elektrisk grill eller gassgrill.
Vis hensyn og kos dere
For å imøtekomme beboernes behov for grilling kan det være hensiktsmessig å etablere grillplasser på fellesarealer utendørs.
Noen boligselskaper legger ut informasjon om regler for grilling på sine nettsider, på en intern Facebook-gruppe, eller henger oppslag i gangen. Der kan man blant annet oppfordre beboerne til å tenke over hvor de plasserer grillen i forhold til vindretning med tanke på naboer, og hvilken type grill som er tillatt å bruke.
– Det viktigste er ganske enkelt å ta hensyn til andre og å fastsette retningslinjer som ivaretar brannsikkerheten og begrenser ulempene grilling i verste fall kan medføre. Grillkos for deg kan fort bli til sjenerende grillos for naboen. Dersom du følger reglene og tar hensyn, er det gode muligheter for å kose seg med grillmat på egen balkong eller hageparsell, avslutter Bjerkek.
Nøkkelord
Kontakter
Line C.B. BjerkekAdvokat
Tel:97683876lb@nbbl.nowww.nbbl.noTonje Rock LøwerKommunikasjonsdirektør
Tel:930 93 468trl@nbbl.nowww.nbbl.noNorske Boligbyggelags Landsforbund SA (NBBL) er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon som har til formål å samle boligbyggelag i Norge og arbeide for deres felles interesser. Vi jobber med å påvirke myndighetene til å føre en aktiv og bærekraftig bolig– og bygningspolitikk som sikrer alle medlemmer rett til en god bolig og et godt bomiljø.
Følg pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NBBL - Norske Boligbyggelag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NBBL - Norske Boligbyggelag
Det har aldri vært vanskeligere å få bygge boliger i Norge13.11.2024 08:30:00 CET | Pressemelding
Samtidig som boligprisene øker, befolkningen vokser og boligbyggingen er på det laveste siden andre verdenskrig, viser NBBLs ferske rapport, Boligvennlighetskåringen, at det aldri har vært vanskeligere å få bygge i norske kommuner.
Presseinvitasjon: Hvilken kommune er landets mest boligvennlige?11.11.2024 09:01:27 CET | Presseinvitasjon
NBBL lanserer nye tall av Boligvennlighetskåringen onsdag 13. november på the Hub.
Styrket tro på rentekutt22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Husholdningenes forventninger til boligprisene dempet seg litt fra september til oktober, men er fortsatt på et svært høyt nivå. Samtidig økte andelen som venter lavere boliglånsrenter fremover, viser NBBLs Boligmarkedsbarometer. – Halvparten av husholdningene venter lavere boliglånsrenter om ett år, sier Hilde Midsem, sjeføkonom i NBBL.
Regjeringen kutter i boligbudsjettet og gir samtidig null drahjelp mot raskere rentekutt7.10.2024 12:50:57 CEST | Pressemelding
Regjeringen kunne ha satt spaden i jorda for 2300 nye boliger 2025 med en solid bevilgning til Husbanken på 42 milliarder. I stedet foreslår de et kutt i utlånsrammen fra 32 til 29 milliarder neste år. Kombinasjonen med kutt i utlånsrammen til Husbanken, og ingen drahjelp mot raskere rentekutt er ikke gode nyheter for nyboligmarkedet.
Regjeringen forsterker boligbyggekrisen7.10.2024 10:26:07 CEST | Pressemelding
Regjeringen foreslår å kutte utlånsrammen til Husbanken fra 32 til 29 milliarder kroner neste år. – Regjeringen forsterker ved dette krisen i boligbyggingen. Regjeringen kunne sikret at det blir bygget ca 2340 flere boliger neste år dersom Husbankens utlånsramme var 42 milliarder kroner, slik NBBL foreslår, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelag.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom