Informasjonskontoret for farge og interiør

Derfor er dun både avkjølende og varmende

Del

Både vinterdyner og sommerdyner bruker dun som materiale, men de oppleves helt ulikt. Dun har unike egenskaper som både varmer om vinteren, men kjøler ned om sommeren. Hvordan funker det, egentlig?

Trygve Ullersmo
ALLE GODE TING ER TRE: Trygve Ullersmo er dunekspert, og i en ideell verden skulle han ønske alle hadde tre dyner. Da har man én dyne til alle de ulike behovene man har i løpet av et år. Chera Westman/ifi.no

Dun har unike egenskaper som holder deg varm, transporterer vekk fukt og gjentar sin opprinnelige form etter å ha blitt presset sammen. Det gjør dun til et perfekt fyllstoff i puter og dyner – både sommerstid, midt på vinteren og midt imellom.

Den beste måten å holde seg varm en kjølig vinterdag er å kle på seg på lag på lag med ull. Det luften mellom sjiktene som isolerer og gjør at vi ikke fryser. En dyne fylt med dun og fjær fungerer på samme måte: hver enkelt dunfiber er formet som en liten ball som kapsler inn mye luft. Dunet er luftig og lett og spretter tilbake til sin runde form etter at den er blitt belastet og presset sammen.

Fjærene er å sin side flate, og har en stilk som sørger for stabilitet. I puter vil fjærene gi støtte til hodet, men blir det for mange av dem blir puten for hard. Jo mer fjær og jo større fjær, jo tyngre blir produktet. Ved å blande dun og fjær i puter og dyner kan man skreddersy dyner og puter etter ulike ønsker og behov. 

Dyrevelferd i fokus

– Vi bruker dun fra and, gås og ærfugl i våre puter og dyner, forteller Trygve Ullersmo hos Norsk Dun. Han har jobbet med dun siden 1991, og utdanner forhandlerne som selger Norsk Duns produkter om egenskapene til, og fordelene med dun og fjær.

Norsk Dun lager sine puter og dyner i en egen fabrikk på Mysen i Indre Østfold. Det dun og fjær som brukes er kvalitetssikret, sporbart og er restprodukter fra matproduksjon, der det er garantert at fuglene ikke holdes i bur, ikke tvangsfores og at dun og fjær ikke utvinnes fra levende fugler. Bestselgerne blant dynene har en 90/10-kvalitet. Det betyr at 90 prosent av fyllstoffet består av dun, mens kun 10 prosent er fjær.

Tommelfingerregelen er at jo mer dun det er i forhold til andelen fjær, dess bedre er kvaliteten og isolasjonsevnen til dynen.

Høy bæreevne

– Forskjellen mellom dun og syntetiske materialer er at dunet også «puster». Det trekker til seg fukt og transporterer den ut slik at det ikke blir klamt. Hvis du rister dundynen hver dag, gir du den litt ekstra hjelp til å bli kvitt fuktigheten etter natten, sier Trygve Ullersmo.

– I våre puter bruker vi oftere en blanding av dun og fjær, eller en kjerne av fjær med dun rundt om, dynene har oftest høyere prosentuell andel dun enn fjær, sier han.

Kvaliteten på dunet måles i dets bæreevne: hvilken evne det har til å holde på luft som isolerer. Bæreevnen måles i den standardiserte enheten CUIN, som er et akronym for Cubic inch. Skalaen går fra 100 til 1100, og jo høyere tall, dess bedre kvalitet.

Personlige preferanser

Alle mennesker har forskjellig trivselstemperatur. Noen vil ha det varmt, andre koker over dersom dyna er for varm. Kombinasjonen av et høyt CUIN-tall og en høy eller lavere fyllvekt i produktet forteller om dynen er av god kvalitet og om den er varm eller sval.

– Vi bruker dunkvaliteten 725 CUIN eller mer i både varme og svale dyner. En sval dyne fyller vi med cirka 280 gram, medium-dyner har 500 gram fyllvekt, og en varm dyne inneholder minst 750 gram fyll av dun og fjær.

– Det er altså fyllvekten som gjør dynen varm eller sval. Vi er alle forskjellig, og trenger ulike varme dyner til ulik tid på året. Jeg mener alle bør ha tre dyner: en sval, en medium og en vinterdyne. Absolutt ikke helårsdyne, sier Trygve Ullersmo.

Nøkkelord

Kontakter

Chera WestmanDesksjef/informasjonskonsulentIFI - Informasjonskontoret for farge og interiør

Tel:404 31 080chera@ifi.no

Bilder

Trygve Ullersmo fra Norsk Dun
DUNEKSPERT: Helårsdyner er en dårlig løsning, mener dunekspert Trygve Ullersmo hos Norsk Dun. Dunfibrenes unike evne til å holde på luft, gjør det mulig å spesialdesigne dyner som holder deg varm om vinteren og sval om sommeren. – Optimalt bør du ha tre dyner, sier han.
Last ned bilde
jente leker med dun
FLUFFIGT: Den store forskjellen mellom dun og fjær er at dunet er tredimensjonalt og formet som en ball, mens fjær er flate. Dun er fluffy og lett, og fjær gir stabilitet. Dun har heller ingen stilk som kan stikke seg ut av trekket.
Last ned bilde
Damehender holder dun
TREDIMENSJONELL: På fuglen sitter dunet under fjærene. I motsetning til fjær, har dun ikke en stilk, men de mange dunfibrene springer ut fra kjernen til en myk, rund ball i hvert dun. I mellomrommene samles isolerende luft.
Last ned bilde
Moskusand
MOSKUSAND: Norsk Dun bruker gjerne en blanding av 90 prosent muscovydun som kommer fra moskusanden, og 10 prosent fjær, gjerne fra gåsfugler i sine puter og dyner .
Last ned bilde
Etikett på dyne
VIKTIG INFORMASJON: På etiketten som sys fast i både puter og dyner står viktig informasjon om sertifiseringer, kvaliteten og rens.
Last ned bilde
Dundyne
SLITESTERKT: Dunfibrene er slitesterke og gjenopptar den opprinnelige luftige formen, nesten uansett hvor mange ganger de presses sammen.
Last ned bilde
Dynefabrikk på Mysen
LETT OG LETTERE: I fabrikken på Mysen lager Norsk Dun puter og dyner med dun og fjær som fyllstoff. Et tettvevet bomullstrekk med sydde kanaler holder dunet på plass.
Last ned bilde

Lenker

Om Informasjonskontoret for farge og interiør

IFI er en privat non-profitt organisasjon som er bransjeambassadør, inspirator og pådriver for igangsetting av nye store og små oppussings-, og nybyggsprosjekter i Norge. Virksomhetens aktiviteter strekker seg fra forbrukerinformasjon til bransjearrangementer.

Følg pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Informasjonskontoret for farge og interiør på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Informasjonskontoret for farge og interiør

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye