Oslo domkirke får 800 000 kroner – skal styrke kirkemusikkstudiet
Oslo domkirke vil bidra til ny energi inn i orgelutdannelsen for å forhindre et stort brudd med kirkens identitet og historie.

Sparebankstiftelsen DnB bevilger 800 000 kroner til pilotprosjekt som skal sørge for at flere unge ønsker å søke studier innen kirkemusikk.
Oslo domkirke har, i tett dialog med Norges musikkhøgskole, søkt om midler til prosjektet. Pengene som nå tildeles skal brukes til å tilrettelegge for at kirkemusikkstudenter i større grad skal få tilgang til domkirken, og kompetansen som finnes der. Studentene skal få tilgang til instrumentene, de skal få delta under gudstjenester, spille konserter og ha korpraksis med kirkens kor.
– Håpet er at dette samarbeidet stimulerer flere til å ønske å søke seg til kirkemusikkstudiet, sier daglig leder i Oslo domkirke, Geir Rebbestad.
Et fag i krise
Prosjektet skal etter planen ha oppstart i løpet av det kommende studieåret. Rebbestad beskriver kirkemusikkstudiet som et fag i krise. Langt flere kirkemusikere går ut i pensjon i forhold til antallet nye kirkemusikere som utdannes.
– Hvis kirkemusikerutdannelsen blir lagt ned, slik den nesten er i ferd med å bli, så vil verk av komponister som Bach, Händel og Mozart gradvis forsvinne ut at kirken. Det vil være en tragedie, sier han.
– Dette er ikke en ensidig kamp om orgel, eller Händels «Messias». Dette er en kamp for å forhindre et stort brudd med kirkens identitet og historie. Fordi det er det som er i ferd med å skje, fortsetter Rebbestad.
Tusen takk med store bokstaver!
Norges musikkhøgskole er henrykt og begeistret over tildelingen.
– Både nåværende og framtidige kirkemusikkstudenter ved NMH vil nå få mulighet til å bruke Oslo domkirke som utviklingsarena, og få delta i både gudstjenester, konserter og korarbeid, sier Otto Christian Odland, fagseksjonsleder for dirigering, sang og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole.
– Vi er også svært takknemlige for at Oslo domkirke tar ansvar, og inviterer til samarbeid og bidrar til å synliggjøre kirkemusikerens betydning for kulturen og kirken og samfunnet for øvrig, fortsetter han.
Også Rebbestad uttrykker stor takknemlighet over Sparebankstiftelsens bidrag.
– Det er helt fantastisk at en ekstern bidragsyter ser viktigheten av dette. Vi er utrolig takknemlig for Sparebankstiftelsen, som ser situasjonen vi er i, og som ønsker å være med på å snu trenden, sier han.
Kirkemusikk er forløper til dagens musikk
Rebbestad påpeker at kirkemusikk har en utrolig sentral plass i musikkhistorien.
– Før kirken tok grep, var musikk noe en danset til, ikke lyttet til. På et tidspunkt i historien, satte kirken vokalmusikk sammen med orkestermusikk, hvilket er forløperen til det vi i dag kaller kunstmusikk, forklarer han.
– Blant annet er symfoniorkesteret en direkte følge av denne utviklingen. De fleste av musikkhistoriens kjente komponister har skrevet store verk dedikert til fremførelse i kirkerommet. Derfor er det så utrolig viktig at nye generasjoner av kirkemusikere kan ivareta dette kulturuttrykket på den arenaen denne musikken hører hjemme, nemlig i kirkerommet.
Nøkkelord
Kontakter
Anders Emil KaldholPressekontakt og konstituert nestleder, avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt
Tel:98801428ak547@kirken.noBilder

Om oss
65 prosent av befolkningen er medlemmer av Den norske kirke. Kirken tilhører den evangelisk-lutherske kirkefamilien. Kirkens ledelse er samlet i Kirkemøtet som består av medlemmene av elleve regionale bispedømmeråd og alle biskopene.
Kirken er inndelt i 1174 menigheter som disponerer 1635 kirkebygg. Mer enn 8000 mennesker arbeider i kirken og over 75.000 er frivillige medarbeidere.
Den norske kirkes virksomhet finansieres over kommunebudsjettene og statsbudsjettet.
Mer himmel på jord
Følg pressemeldinger fra Den norske kirke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den norske kirke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Den norske kirke
Presseinvitasjon: Kirkemøtet samles 25.–28. april22.4.2025 08:11:00 CEST | Pressemelding
Den norske kirkes øverste folkevalgte organ samles i Trondheim 25.–28. april. Pressen er invitert til å følge møtet fysisk eller via strømming. Meld fra til ak547@kirken.no om hvilke dager du deltar.
Preses om pave Frans21.4.2025 10:59:17 CEST | Pressemelding
Den norske kyrkja sender sine kondolansar til alle katolikkar etter at Pave Frans er død. – Ein usedvanleg kyrkjeleiar, med stort mot og mykje kjærleik til Gud og menneske, seier preses Olav Fykse Tveit.
Oppstandelsen gjer noko med oss20.4.2025 12:15:00 CEST | Pressemelding
Preses Olav Fykse Tveit heldt preike på første påskedag i Nidarosdomen. – Oppstandelsen betyr alt, fordi den gjev oppreising.
Hver femte nordmann ber om fred i verden11.4.2025 10:27:39 CEST | Pressemelding
Mer enn hver femte nordmann har bedt til høyere makter om fred den siste tiden. Det er et uvanlig stort bønnemøte.– Å be er noe alle kan gjøre, med eller uten ord, om man tror eller ikke, Gud hører alle bønner, sier preses Olav Fykse Tveit.
Flere kommer i kirken på hverdager17.3.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Statistikken for 2024 viser økt oppslutning om babysang, konserter, kor og andre aktiviteter gjennom ukedagene. – Dette bekrefter en trend vi har sett etter pandemien, sier kirkerådslederen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom