Frende Forsikring

Fredag denne uka er sommerens store kollisjonsdag

Del

2. august i fjor smalt det 87 ganger i timen for norske personbiler. - Det var mer enn 2000 ulykker, og de kostet nesten 45 millioner kroner. På en dag! 

Fredag denne uka er det greit å passe litt ekstra på hvis du skal ut på veiene.
Fredag denne uka er det greit å passe litt ekstra på hvis du skal ut på veiene. Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring

Det sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge. 2. august i fjor var det hele 2092 bilskader som ble meldt til norske forsikringsselskap. Disse kostet i snitt 21 000 kroner stykket, ifølge tall fra Finans Norge. 

- Året før hadde sommerens verste dag "bare" drøyt 1700 skader. Vi snakker en økning på 20 prosent, og det er altfor mye, sier Ytre-Hauge. 

Dette skjedde på kollisjonsdagen 
Skadetallene viser at 550 av de drøyt 2000 ulykkene er registrert under skadetypen "annen ulykkesskade". Dette er en samlepost som ofte er størst i bilstatistikken, men de andre postene viser tydelig hvilke typiske ting som skjedde den tidlige augustdagen i 2023:  

  • 452 eneulykker, møteulykker og forbikjøringsulykker  
  • 410 påkjørsler av parkerte kjøretøy  
  • 259 ryggeulykker  
  • 119 påkjørsler bakfra  
    Kilde: Finans Norge 

Det var også ulykker på grunn av uhell i kryss (75), rundkjøringer (26), og påkjørsler av fotgjenger eller syklist (5) 2. august i fjor. De siste 195 står som ukjent/uoppgjort i ulykkesstatistikken. 

Fart dreper 
Eneulykker, møteulykker og forbikjøringsulykker er ofte samsvarende med høy fart og kan ende fatalt. I den nye Frendeundersøkelsen som Norstat har gjennomført sier 50 prosent at de ser farlig eller skremmende kjøring på veiene daglig eller ukentlig. 

- I fjor var det 118 dødstragedier på norske veier. Alle må gjøre sitt for å få ned tallene med trygg kjøring og passelig fart. Følg fartsgrensa og avpass farten etter forholdene. Hold god nok avstand til bilen foran deg og aksepter at det tar den tiden det tar å komme seg fram. Om det tar fem minutter eller en time lenger enn du hadde håpet spiller ingen rolle, så lenge du kommer deg trygt hjem, sier Roger Ytre-Hauge. 

Mer enn halvparten har småbulket 
788 av ulykkene var påkjørsler av parkerte kjøretøy, ryggeulykker og påkjørsler bakfra. Ifølge Frendeundersøkelsen er det noe nordmenn er godt kjent med. 55 prosent at de spurte bilistene har småbulket. 

- Mange av skadene på store kollisjonsdager er av denne sorten og det er ofte et tegn på uoppmerksomhet. Du dunker ikke inn i parkerte kjøretøy eller rygger på andre biler hvis du er tipp topp konsentrert. Ikke stress på vei til eller hjem fra ferien. Smeller det kommer du deg fort ingen vei, men ender heller med dyre og unødvendige skader, sier Ytre-Hauge i Frende. 

Han har flere konkrete råd til hvordan du skal unngå den uoppmerksomme sommerbulken. 

- Ta deg tid og se deg om, gjerne før du setter deg inn i bilen også. Konsentrer deg om kjøringa og ikke stol blindt på ryggesensorer. Det er ikke alltid de får med seg alt som skjer lavt nede. Og rygg gjerne inn på parkeringsplassen. Så har du bedre oversikt når du skal ut igjen med en fullpakket feriebil, sier Roger Ytre-Haug

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fredag denne uka er det greit å passe litt ekstra på hvis du skal ut på veiene. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring.
Fredag denne uka er det greit å passe litt ekstra på hvis du skal ut på veiene. Foto: Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring.
Heidi Tofterå Slettemoen/Frende Forsikring
Last ned bilde
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Roger Ytre-Hauge, fagsjef motor, Frende Forsikring.
Frende Forsikring
Last ned bilde

Om Frende Forsikring

Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine! 

Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 300 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 270.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.

Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye