Solkrem holder ikke alltid det den lover
En undersøkelse fra Mattilsynet avdekket flere solkremer med for dårlig beskyttelse og for dårlig merking. Riktig oppgitt solfaktor og instruksjoner for bruk, er viktig for at forbrukere skal kunne beskytte seg mest mulig mot skadelig UVB- og UVA-stråling.
Mattilsynet gjennomførte våren 2024 tilsyn med 17 utvalgte solkremprodukter på det norske markedet, for å kontrollere hvor godt de beskyttet mot UVA- og UVB- stråling og om pålagte merkekrav følges. Mattilsynet undersøkte i tillegg om enkelte nylig forbudte ingredienser, eller der nye bruksbegrensninger snart innføres, var deklarert i ingredienslisten.
– Solkrem er viktig for kunne å beskytte seg mot skadelig UV-stråling. Forbrukere skal kunne stole på solfaktoren som er angitt på solkremen de kjøper, sier Rune Jemtland, seniorrådgiver i Mattilsynets seksjon kjemisk mattrygghet.
Fem av ti solkremer merket med høy/veldig høy beskyttelse (SPF50 og SPF50+), hadde dårligere solbeskyttelse enn det som var oppgitt. Disse ble frivillig fjernet i salgsleddet på initiativ fra importør/distributør, uten at Mattilsynet trengte å ilegge omsetningsforbud.
– Når solkrem ikke gir den beskyttelsen som er lovet, kan forbrukere oppleve en falsk trygghet og eksponere seg for sol i større grad enn de ellers ville gjort. Funnene er derfor bekymringsfulle, sier Jemtland.
Samtlige syv solkremer merket med solfaktor 30 (SPF30), hadde god nok solbeskyttelse.
- Les hele rapporten og se mer informasjon om produktene her: Analyse og merkevurdering av solkrem 2024 (mattilsynet.no)
Mange feil i merkingen
Solkremer skal ha instruksjoner om riktig bruk av produktet og advarselsmerking om risiko forbundet med solstråling. Halvparten av de undersøkte produktene hadde ikke god nok informasjon om dette. Kun fire solkremer oppfylte alle merkekravene.
– Det er viktig at forbrukere får en god beskrivelse hvordan solkremen skal brukes for å få beskyttelsen som angis på produktet. Det er overraskende at så mange av de undersøkte produktene ikke oppfylte dette, sier Jemtland.
Avvikene varierte i alvorlighetsgrad, fra mindre til mer omfattende mangler.
Det ble fattet ett vedtak om krav til norsk bruksanvisning, og ett varsel om vedtak om norsk bruksanvisning og advarselsmerking. Mattilsynet ga også skriftlig veiledning om merking av elleve produkter.
Ingen forbudte ingredienser
Mattilsynet undersøkte også om produktene var merket med innhold av ingredienser som nylig har blitt forbudt, i tillegg til forbudte fluorstoffer (PFAS). Ingen avvik ble avdekket i merkevurderingen. Ni produkter ble analysert for PFAS, uten at det ble gjort funn.
Tre av solkremene hadde høyt innhold av homosalat, et stoff som er mistenkt å være hormonforstyrrende. Dette er et stoff som blir strengere regulert fra 1. januar 2025.
Nylige undersøkelser fra andre land bekrefter Mattilsynets funn.
– Tilsynet var stikkprøvebasert, og de 17 solkremene som ble tatt ut i dette tilsynet representerer bare en liten del av markedet for solkremer. Resultatene viser at bransjen har en jobb å gjøre når det gjelder å sikre seg at de selger solkrem som gir den beskyttelsen mot UVA- og/eller UVB-stråler som er oppgitt, og at andre krav til merking følges, sier Jemtland.
Samtlige produkter med mangler har enten blitt korrigert eller fjernet fra det norske markedet.
– Til tross for mangler i utvalget av solkrem vi undersøkte, vil vi på det sterkeste oppfordre alle forbrukere til å fortsette å bruke solkrem. Overdreven soling uten beskyttelse, har skadelig virkning på huden og gir økt risiko for hudkreft, sier Jemtland.
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom