Når folk må gjemme seg på jobb
En fersk undersøkelse fra Randstad Norge viser at nesten halvparten av de spurte innrømmer at de ikke føler de kan være åpne om hvem de er på jobben. Det er problematisk, og bør tjene som et varsko til norske arbeidsgivere.
Jeg er privilegert. Jeg er en hvit, heterofil mann, som har jobbet hardt, men som aldri har møtt motstand bare på grunn av den jeg er. I mitt tilfelle har det resultert i at jeg i dag er leder for den norske avdelingen av verdens største HR- og rekrutteringsselskap. Jeg har utallige fordeler fordi jeg tilhører majoriteten, og det erkjenner jeg.
Ifølge Randstads ferske arbeidsgiverundersøkelse identifiserer hele én av tre norske arbeidstakere seg som en minoritet på arbeidsplassen basert på eksempelvis kjønn, seksuell orientering, nasjonalitet, religion eller funksjonshemming. Dette er en betydelig andel av arbeidsstyrken, mennesker som møter unike utfordringer og har perspektiver som må anerkjennes og verdsettes.
I en stadig mer globalisert verden blir satsing på mangfold og inkludering viktigere for en arbeidsplass som tar mål av seg å være et godt sted å jobbe. Våre funn viser at selv om minoriteter er mindre kritiske til arbeidsgivere når det gjelder likestillingsarbeid, rapporterer hele 4 av 10 at de har møtt hindre i karriereprogresjonen nettopp på grunn av sin identitet. Det er også verdt å merke seg at minoritetsmenn opplever dette i større grad enn minoritetskvinner. Til sammenligning oppgir 20 prosent av majoritetsnordmenn at deres identitet har vært en barriere for deres karriereutvikling.
Selv om diskriminering er ulovlig, vet vi at arbeidslivsdiskriminering forekommer. Det betyr at arbeidsgivere må jobbe proaktivt med holdningsarbeid og gode tiltak for å lykkes med inkludering.
Mangfold og inkludering kommer ikke av seg selv
45 prosent av norske arbeidstakerne sier de holder aspekter ved egen person skjult på jobben. Kanskje ikke så rart hvis så mange opplever hindre i karriereprogresjonen hvis de er åpne om hvem de er. Det at mange er ukomfortable med å være seg selv på jobb skaper mistrivsel – noe som også vil påvirke produktivitet og kreativitet. I disse dager heiser mange virksomheter regnbueflagget, et standpunkt for mangfold og likestilling. Da er det et beklagelig bakteppe at mange fremdeles dysser ned sin identitet på jobb. Flagging er bra, det er også markeringer av forskjellige høytider eller merkedager som Eid eller Verdensdagen for psykisk helse. Men vi trenger også bedrifter som erkjenner at mangfold og trivsel på arbeidsplassen ikke kommer av seg selv, og som jobber målrettet med inkluderingsarbeid som reduserer diskriminering på arbeidsplassen.
Høye forventninger til ledelsen
Norske arbeidstakere har høye forventninger til hvordan arbeidsplassen prioriterer arbeidet med mangfold og inkludering. Halvparten sier de ser en mangfoldig arbeidsstyrke som viktig. Samme antall prioriterer en mangfoldig ledelse høyt.
For at arbeidsgivere skal tiltrekke seg og beholde de beste og klokeste hodene, må de være bevisst disse utfordringene og iverksette effektive tiltak for å fremme en inkluderende kultur. Det innebærer å skape et miljø der alle føler de kan være seg selv, med like muligheter for alle, uavhengig av identitet.
I en tid hvor arbeidstakere har blitt mer bevisste på sine og arbeidsplassens verdier, vil virksomheter som ikke prioriterer disse aspektene miste attraktive kandidater til mer progressive konkurrenter. Mangfold skaper en rikere arbeidsplass med et bredere spekter av perspektiver, noe som igjen kan føre til økt innovasjon og problemløsning. Mangfoldige team er beviselig mer kreative og effektive, noe som gir en betydelig konkurransefordel.
Når vi i tillegg vet at kunder, partnere og investorer i økende grad ser på selskapenes verdier og samfunnsansvar som viktige faktorer i sine beslutningsprosesser, kan virksomheter ikke bare styrke sitt omdømme og resultater, men også oppfylle sitt samfunnsansvar på en meningsfull måte gjennom å jobbe målrettet og strategisk med inkludering.
Jeg startet med å si at jeg er privilegert. At jeg erkjenner dette betyr også at jeg erkjenner at diskriminering og utenforskap i arbeidslivet finnes. Denne erkjennelsen er viktig for at man skal kunne gå fra ord til handling. Ikke bare fordi det er rett å gjøre, men også fordi det er det smarteste for fremtidens arbeidsplass.
Eivind Bøe, daglig leder, Randstad
Nøkkelord
Kontakter
Christian BørresenMarkedsdirektør
Tel:99262869christian.borresen@randstad.noFølg pressemeldinger fra Randstad
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Randstad på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Randstad
Dfind Epi blir Randstad Project20.6.2024 08:17:59 CEST | Pressemelding
Konsulentselskapet Dfind Epi har på få år vokst fra et par konsulenter med en god idé, til et solid konsulentmiljø innen bygg og anlegg. Nå løfter Randstad konsulentene inn i hovedmerkevaren og rigger for videre vekst.
DNV er Norges mest attraktive arbeidsgiver - Tar innersvingen på de største energiselskapene7.5.2024 11:34:06 CEST | Pressemelding
DNV er stemt frem som landets mest populære arbeidsgiver i Randstads arbeidsgiverundersøkelse for 2024. Selskapet tar dermed et solid byks fra fjorårets plassering.
Dfind kåret til Årets Rekrutteringsbyrå 202416.4.2024 07:55:00 CEST | Pressemelding
Dfind er kåret til Årets rekrutteringsbyrå for 2024 på The Hunt, Schibsted og Finn.no sin store årlige kåring. Selskapet vant prisen også i 2020, og har som eneste aktør vært nominert i en eller flere kategorier i samtlige 7 år The Hunt har eksistert.
Kvinner snur ryggen til lederstillinger7.3.2024 23:37:03 CET | Pressemelding
På en dag der likestilling i arbeidslivet står høyt på agendaen, avdekker Randstads siste undersøkelse en overraskende tendens: Interessen for lederstillinger blant norske arbeidstakere ligger betydelig lavere enn blant deres globale kollegaer, og kjønnsforskjellene i denne ambisjonen er tydelige. Kun en fjerdedel av kvinnene uttrykker ønske om lederansvar, mot over en tredjedel av mennene.
Toppsesong for jobbskifte29.1.2024 09:17:41 CET | Kronikk
Samtidig som vi har lagt bak oss den første måneden av et nytt år, har mange av oss reflektert over egen jobbsituasjon. Økt rente og stigende priser skaper uro og arbeidsgivere og jobbsøkere må i 2024 finne harmonien i et stadig mer krevende økonomisk landskap.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom