Skeive urfolkskunstnere blir midtpunktet under Riddu Riddu-festivalen 2024

Del

Den verdenskjente urfolksfestivalen i Kåfjord arrangeres i år 10.-13. juli. Denne gang er det kunsten til skeive urfolkskunstnere som skal feires på Riddu Riđđu-sletta.

Riddu Riđđu festivalen er klar for å fylle sletta med festivalpublikum og har mye spennende på programmet.
Riddu Riđđu festivalen er klar for å fylle sletta med festivalpublikum og har mye spennende på programmet. Ørjan Marakatt Bertelsen

Festivalsjef Sajje Solbakk forteller at skeive samiske kunstnere opplever å ikke ha de samme mulighetenesom ikke-skeive til å leve av kunsten sin.

-Flere urfolks kunstnere har uttrykt at de opplever å ikke bli "booket" i like stor grad i sine urfolks miljøer, også i Sápmi. Slik kan vi naturligvis ikke ha det. Derfor har vi samlet en stor god gjeng med skeive urfolkskunstnere til festivalen for å feire kunsten og la verden se hvor mange fantastiske skeive urfolkskunstnere vi har, sier Solbakk. 

Blant annet inviterer festivalen til det storstilte dragshowet Indigenous Drag Excellence XXL på hovedscenen lørdag kveld, hvor dragartister fra Canada, New Zealand og Sápmi skal opptre. 

Prosjektet skjer i samarbeid med finsk-norsk kulturinstitutt og det finske kulturinstituttet i New York, og er i tillegg finansiert av Nordisk ministerråd.

I tillegg har Riddu Riđđu invitert nærmere 30 skeive urfolkskunstnere fra Grønland, Nord-Amerika og Sápmi til festivalen, som gjennom uka skal dele sin kunst med festivalgjestene.

-Vi vil ha alt fra art-in-progress, hvor publikum får anledning til å komme og se kunstnerne jobbe, til maskedans og konserter, forteller Sajje Solbakk.

Til og med barnedelen av festivalen vil bli preget av de skeive kunstnerne, noe Solbakk mener er helt uproblematisk.

-Programmet vårt skal speile og være relevant for hele Sápmi. Det skeive miljøet og skeiv kunst er også en del av Sápmi og verden, derfor er det helt naturlig for oss å også involvere de skeive kunstnerne i programmet til Mánáidfestivála. 

Festivalen kan ellers friste med solokonsertdebuten til Ella Marie Hætta Isaksen, det russiske punkrockbandet Pussy Riot, og ikke minst Mari Boine.

Kontakter

Sajje SolbakkFestivalsjefRiddu Riđđu festivála

Tel:46950573

Om oss

Riddu Riđđu Festivàla er en internasjonal urfolksfestival, som årlig finner sted i Kåfjord kommune i Nord-Troms. Festivalen er utendørs, og har programtilbud for hele familien. Programmet inneholder verdensomspennende urfolksmusikk, kunst, teater og dans, ungdomsleirer med kunstneriske og politiske workshops, barnefestival, dagsaktuelle seminarer, omfattende kursprogram, film og litteratur.

Følg pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Riddu Riđđu Festivála på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Riddu Riđđu Festivála

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye