3 grunner til å velge melk som drikke i sommervarmen
For å unngå å bli dehydrert i sommervarmen, vil nok vann være et naturlig valg for mange. Men, ifølge flere studier gir ikke nødvendigvis vann best effekt dersom du drikker utenom måltidene. Faktisk kan melk være langt bedre for å opprettholde væskebalansen i kroppen, og dermed unngå dehydrering.

Melk er en drikk med mange fordeler, da den inneholder viktige næringsstoffer som kalsium og jod. Men, visste du at melk også er bra som tørstedrikk, enten etter trening, eller for å opprettholde kroppens væskebalanse i sommervarmen?
Det viser flere studier, blant annet fra en gruppe forskere ved St. Andrews-universitetet i Skottland.
Melk består nemlig av rundt 90 prosent vann, men den tilfører også kroppen elektrolytter som natrium og kalium. Disse er viktige for å gjenopprette væskebalansen i kroppen. Uten riktig væskebalanse vil du kunne bli utmattet og svimmel, og i verste fall bli dehydrert.
Therese Fostervold Mathisen er helse- og treningsfysiolog, og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun sier at et godt og dokumentert tips i sommervarmen, er å fylle på med mer enn bare vann for å bli hydrert i sommervarmen:
- Når vi svetter, mister vi samtidig en del salter. Så hvis du drikker kun vann vil dette raskt tapes igjen via økt urinproduksjon. Litt påfyll av både salter og væske er derfor viktig, dersom du ønsker å oppnå god væskebalanse. Saltene som finnes i melk hjelper kroppen til å holde på væsken, sier Fostervold Mathisen.
Ernæringsrådgiveren i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) stiller seg bak Fostervold Mathisens uttalelse. Hun mener det på sommeren er flere gode grunner til å ta et glass melk.
- Vanligvis er det bidraget av næringsstoffer som er hovedgrunnen til at vi anbefaler å drikke melk, men i varmen er det enda flere grunner til at det kan være lurt å fylle på med litt melk som drikke. Dette gjelder spesielt hvis du er i aktivitet, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen.
Tre gode grunner til å drikke et glass melk i sommervarmen:
-
Du tilfører kroppen viktige elektrolytter som natrium kalium, som bidrar til å opprettholde væskebalansen.
-
Du får i deg viktige næringsstoffer som kalsium og jod, der melk er en av de største kildene til disse næringsstoffene i det norske kostholdet. Kalsium hjelper til å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, mens jod bidrar blant annet til at hjernen og nervesystemet fungerer best mulig.
-
Ett glass melk går inn under helsemyndighetenes anbefaling om tre porsjoner magre meieriprodukter om dagen.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Grøtens dag 23. oktober: Unge kvinner spiser mest havregrøt22.10.2025 08:03:38 CEST | Pressemelding
Torsdag 23. oktober markeres Grøtens dag, og havregrøt fortsetter å være nordmenns klare grøtfavoritt.
Unge jenter dropper melk og frokost17.10.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Færre unge jenter spiser frokost og drikker melk. Det kan gjøre at de får i seg for lite av næringsstoffene som trengs for å bygge sterke bein.
Matpress gjør mange unge stresset8.10.2025 11:00:41 CEST | Pressemelding
Ungdom kjenner på stadig mer press rundt mat og kropp. En ny landsdekkende undersøkelse, gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), viser at mange mister matgleden og blir stresset av alt fokuset på kosthold.
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom