3 grunner til å velge melk som drikke i sommervarmen
For å unngå å bli dehydrert i sommervarmen, vil nok vann være et naturlig valg for mange. Men, ifølge flere studier gir ikke nødvendigvis vann best effekt dersom du drikker utenom måltidene. Faktisk kan melk være langt bedre for å opprettholde væskebalansen i kroppen, og dermed unngå dehydrering.

Melk er en drikk med mange fordeler, da den inneholder viktige næringsstoffer som kalsium og jod. Men, visste du at melk også er bra som tørstedrikk, enten etter trening, eller for å opprettholde kroppens væskebalanse i sommervarmen?
Det viser flere studier, blant annet fra en gruppe forskere ved St. Andrews-universitetet i Skottland.
Melk består nemlig av rundt 90 prosent vann, men den tilfører også kroppen elektrolytter som natrium og kalium. Disse er viktige for å gjenopprette væskebalansen i kroppen. Uten riktig væskebalanse vil du kunne bli utmattet og svimmel, og i verste fall bli dehydrert.
Therese Fostervold Mathisen er helse- og treningsfysiolog, og førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Hun sier at et godt og dokumentert tips i sommervarmen, er å fylle på med mer enn bare vann for å bli hydrert i sommervarmen:
- Når vi svetter, mister vi samtidig en del salter. Så hvis du drikker kun vann vil dette raskt tapes igjen via økt urinproduksjon. Litt påfyll av både salter og væske er derfor viktig, dersom du ønsker å oppnå god væskebalanse. Saltene som finnes i melk hjelper kroppen til å holde på væsken, sier Fostervold Mathisen.
Ernæringsrådgiveren i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) stiller seg bak Fostervold Mathisens uttalelse. Hun mener det på sommeren er flere gode grunner til å ta et glass melk.
- Vanligvis er det bidraget av næringsstoffer som er hovedgrunnen til at vi anbefaler å drikke melk, men i varmen er det enda flere grunner til at det kan være lurt å fylle på med litt melk som drikke. Dette gjelder spesielt hvis du er i aktivitet, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen.
Tre gode grunner til å drikke et glass melk i sommervarmen:
-
Du tilfører kroppen viktige elektrolytter som natrium kalium, som bidrar til å opprettholde væskebalansen.
-
Du får i deg viktige næringsstoffer som kalsium og jod, der melk er en av de største kildene til disse næringsstoffene i det norske kostholdet. Kalsium hjelper til å bygge og opprettholde et sterkt skjelett, mens jod bidrar blant annet til at hjernen og nervesystemet fungerer best mulig.
-
Ett glass melk går inn under helsemyndighetenes anbefaling om tre porsjoner magre meieriprodukter om dagen.
Kontakter
Terese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noOm Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom