Dyrebeskyttelsen Norge

Høysesong for dumping av katt og kanin

Del

Årets «dumpingsesong» av katt og kanin startet ved påsketider og fortsetter inn i sommerferien. Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge jobber på spreng for å redde dyr i hjelpeløs tilstand.

FORHINDRE DUMPING: Dyrebeskyttelsen Norge mener de to mest effektive tiltakene mot dumping av katt og kanin, er lovpålagt ID-merking og kastrering. Denne kattungen ble funnet hjelpeløs på Grinde i Rogaland.
FORHINDRE DUMPING: Dyrebeskyttelsen Norge mener de to mest effektive tiltakene mot dumping av katt og kanin, er lovpålagt ID-merking og kastrering. Denne kattungen ble funnet hjelpeløs på Grinde i Rogaland. FOTO: Dyrebeskyttelsen Norge Haugaland

Det er i hovedsak katt og kanin som blir dumpet og hensatt i hjelpeløs tilstand. Dyrebeskyttelsen Norge har ingen spesifikk statistikk over hvor mange dyr dette gjelder, men erfarer at det er mange og at «dumpingsesongen» gjentas hvert år. Mørketallene er store, og det er mange dyr som ikke får hjelp. Kapasiteten hos flere av Dyrebeskyttelsen Norges 25 lokalavdelinger er sprengt.

Finner du et dyr i hjelpeløs tilstand, har du plikt til å hjelpe. Ta med dyret til veterinær. Om dyret er uhåndterlig, kontakt Mattilsynet. Er det akutt fare for liv, ring politiet.

Lovpålagt ID-merking og kastrering
Dyrebeskyttelsen Norge mener de to mest effektive tiltakene mot dumping av katt og kanin, er lovpålagt ID-merking og kastrering. I motsetning til mange andre europeiske land som England, Danmark og Sverige har ikke Norge innført lovpålagt ID-merking av katt. I England ble lovendringen fra 2023 iverksatt i begynnelsen av juni 2024.

Lovpålagt ID-merking av katt og kanin er en engangskostnad som tilfaller dyreeier, og et sterkt virkemiddel for å påpeke eiers ansvar for dyret. Mikrochipen i nakken er et eierbevis på dyret, og inneholder kontaktinformasjon til eier. I saker hvor dyr har blitt dumpet eller mishandlet, er denne mikrochipen essensiell for at politiet og Mattilsynet skal kunne finne eier og ansvarliggjøre de som mishandler og vanskjøtter dyr.

Mikrochipen er også svært viktig for å kunne spore opp eier når man kommer over bortkomne dyr. Kastering forhindrer uønskede katt- og kaninungekull.

Hjalp mer enn 5000 dyr
Totalt fikk 5206 dyr i nød hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge i fjor, derav 4373 katter, 240 kaniner, 169 hunder, 171 ville dyr og 253 andre familiedyr. 3530 dyr ble rehabilitert eller omplassert til nye for-alltid-hjem i fjor.

Dette gjelder dyr som var hjemløse, dumpet eller forvillet fra sine hjem. Statistikken viser de dyrene som får hjelp av frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge, og er ikke en samlet nasjonal statistikk for alle dyr i nød i Norge.

Det frivillige arbeidet hadde en samlet kostnad på 33 427 431 kroner.

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Om Dyrebeskyttelsen Norge

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 25 lokalavdelinger spredt fra nord til sør. Siden 1859 har vi arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør oss til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrebeskyttelsen Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrebeskyttelsen Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye