Oslo lufthavn kåret til Europas beste flyplass

Del

Norges hovedflyplass nådde helt til topps i kåringen av Europas beste flyplass i kategorien 25-40 millioner passasjerer årlig under ACI EUROPE Best Airport Awards.

Konsernsjef, Abraham Foss var til stede under kåringen i Istanbul i går og mottok prisen på vegne av Avinor Oslo lufthavn. Foto: ACI
Konsernsjef, Abraham Foss var til stede under kåringen i Istanbul i går og mottok prisen på vegne av Avinor Oslo lufthavn. Foto: ACI

– Dette er en stor ære og anerkjennelse av arbeidet som legges ned hver eneste dag på Oslo lufthavn. Airports Council International Europe (ACI EUROPE) er en organisasjon som omfatter mer enn 500 europeiske lufthavner i 55 land.  Å motta denne prisen henger derfor høyt, sier Avinors konsernsjef, Abraham Foss, som var til stede under kåringen i Istanbul i går og mottok prisen på vegne av Avinor Oslo lufthavn.

I juryen satt representanter fra europeiske myndigheter, anerkjente luftfartskonsulenter og media.

Hylles for drift og punktlighet

ACI EUROPE Best Airport Awards deles hvert år ut til de flyplassene som har oppnådd best resultater innen en rekke strategiske, økonomiske, operasjonelle, miljømessige og sosiale parametere. Utmerkelsen ble kunngjort med mange hundre tilstedeværende representanter for den europeiske luftfartsindustrien i Istanbul 3. juli.

I juryens begrunnelse trekkes særlig Oslo lufthavns sterke drifts- og punktlighetsprestasjoner frem. Oslo lufthavn var Europas mest punktlige flyplass i 2022 og 2023, og har implementert et innovativt bagasjesystem, dronedeteksjon og autonom snøfjerning. Dommerne roste også en bred tilnærming til å møte bærekraftutfordringer, noe som synliggjøres gjennom en innovativ, sirkulær økonomitilnærming for å nå målet om null avfall innen 2030.

Flyplassen bidrar også aktivt til reduksjon av tredjeparts CO2-utslipp gjennom å tilby bærekraftig flydrivstoff og redusere CO2-utslipp gjennom kurvede tilnærminger.

– At Avinors aktive bærekraftsagenda anerkjennes på denne måten, er vi veldig glade for og stolte av. Så skal vi heller ikke glemme at Oslo lufthavn er blant de mest værharde flyplassene i verden. At vi da kåres til Europas mest punktlige og beste flyplass samme år, er en flott prestasjon. Det er mange som fortjener honnør i dag, sier Foss.

Hyller de ansatte

Konsernsjefen trekker frem at det er takket være de ansatte i hele Avinor og alle ansatte på landets hovedflyplass, at Oslo lufthavn får denne prisen.

–  Det er takket være de 13 000 medarbeiderne på Oslo lufthavn, hardt arbeid fra veldig mange i Avinor, og svært gode samarbeidspartnere både på bakken og i lufta at vi får denne typen anerkjennelse. Jeg vil derfor rette en stor takk til alle de som jobber på og med Oslo lufthavn.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård gratulerer Oslo lufthavn med prisen:

–  At Oslo Lufthavn er kåret til Europas beste flyplass er veldig gledelig. De som jobber ved Oslo lufthavn står på hver dag, året rundt og i all slags vær, for at passasjerene skal få en god reiseopplevelse. I Norge er vi helt avhengige av luftfarten. At Norges hovedflyplass er effektiv og driftssikker, er viktig for passasjerer og næringslivet i hele landet. Jeg vil gratulerer Avinor og Oslo lufthavn med denne velfortjente prisen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

På andreplass i ACI-kåringen av flyplasser med 25-40 millioner reisende i året kom Athen. I 2023 var det 15 flyplasser i denne størrelsen på listen over de hundre travleste flyplassene i Europa. Istanbul gikk helt til topps for flyplasser over 40 millioner reisende i året.

Nøkkelord

Kontakter

Pressetelefon (ikke SMS)Kun til bruk for journalister.

Vi svarer ikke på mediehenvendelser mellom kl. 21:00 - 06:30 med mindre det inntreffer større hendelser. For informasjon om flytrafikken ved våre lufthavner, se www.avinor.no, og velg flyplass.

Tel:+47 918 15 614presse@avinor.no

Bilder

Avinor har ansvar for 43 statlig eide lufthavner, og flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge. Dette nettverket binder Norge sammen - og Norge sammen med verden.

Avinor er en drivkraft i miljøarbeidet i luftfarten og en pådriver for å redusere de samlede klimagassutslippene fra norsk luftfart. Selskapet har en ledende rolle i arbeidet med utvikling av el-fly, og leveranse av biodrivstoff til fly.

Avinor bidrar hvert år til 50 millioner sikre og effektive flyreiser. Om lag halvparten av disse er til og fra Oslo lufthavn.

Rundt 2.800 medarbeidere har ansvar for å planlegge, bygge ut og drive et samlet lufthavn- og flysikringssystem. Avinors virksomhet finansieres gjennom luftfartsavgifter og kommersiell virksomhet på flyplassene.

- Avinors offentlige journal

Følg pressemeldinger fra Avinor

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Avinor på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Avinor

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye