Statens vegvesen

- Sørg for å planlegge sykkelturen godt!

Del

Skal du på sykkeltur i sommer? Da er det viktig å planlegge sykkelruta godt. I en del tunneler er det forbudt å sykle, og da må du planlegge en alternativ rute.

Skal du på sykkeltur? Sørg for å planlegge sykkelruta godt.
Skal du på sykkeltur? Sørg for å planlegge sykkelruta godt. Foto: Bård Asle Nordbø, Statens vegvesen

Sykkelsesongen er for alvor i gang, og flere planlegger deler av ferien sin på sykkelsetet i Norge.

Den raske utviklingen av elsykler gjør sykling attraktivt og tilgjengelig for stadig flere. Det er likevel noen utfordringer, blant annet sykling i tunnel.

Viktig å følge skiltingen

Vegtilsynet leverte i 2021 tilsynsrapporten Sykkelforbod i tunnel. Saken viste at skilt som viste forbud mot sykling manglet ved 27 av 78 tunneler.

På bakgrunn av saken gjennomførte Statens vegvesen tiltak og de tunnelene det gjelder er nå tydelig merket med forbudtskilt. Det manglet formelle vedtak for etablering av skilt og dette har tatt tid å få på plass, men saken er nå avsluttet av tilsynet.

- Det er viktig at syklister følger skiltingen, og at man ikke sykler i tunneler skiltet med sykkelforbud» sier direktør i Vegtilsynet, Vegard Hansen.

Vegtilsynet har i tilsynssaken sett på riksvegtunneler, basert på sitt mandat, og ikke for eksempel fylkesvegtunneler.

Planlegg turen og vær synlig

- Før du legger ut på sykkeltur er det lurt på å se på og planlegge ruten du skal sykle. Sett deg inn i hvor du kan sykle og hvor det eventuelt er forbudt, sier Svein Ringen, fungerende direktør for Trafikksikkerhetsavdelingen i Statens vegvesen.

- Selv om det er lovlig å sykle gjennom en tunnel kan det være lurt å se etter og vurdere et alternativ. Det kan være mørkt, kaldt og dårlig luft inne i en tunnel, og da et alternativ på utsiden å foretrekke, sier Svein Ringen.
- Dersom du allikevel skal sykle gjennom en tunnel er det viktig å sørge for å bli sett. Det er påbudt med lys, både foran og bak på sykkelen. I tillegg vil vi anbefale at du bruker refleksvest eller annet utstyr som reflekterer lys. Dette gjør at bilistene ser deg og kan ta hensyn til at du er i tunnelen. Dette bidrar til økt trafikksikkerhet for alle parter.

Kontakter

Om Statens vegvesen

Statens vegvesen arbeider for å skape et smart og sammenhengende transportsystem på vei for hele Norge. Det skal være enkelt å reise og transportere varer – på sikre veier tilpasset framtidens behov.

Følg pressemeldinger fra Statens vegvesen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Statens vegvesen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Statens vegvesen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye