Mattilsynet følger opp tilfeller av salmonellainfeksjon
Mattilsynet har blitt varslet av Folkehelseinstituttet om en økning i antall personer som er smittet med mage-tarmbakterien Salmonella Typhimurium de siste månedene. Smittekildene er foreløpig ikke kjent, men det er vanlig at slike mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer.
Så langt i år er det påvist smitte hos 33 personer som er bosatt over hele landet, og i alle aldergrupper. Særlig siden april har det vært en økning. Smitteutbrudd med Salmonella er forholdsvis sjelden i Norge. Internasjonalt er de vanligste smittekildene kjøttprodukt, særlig svin- og fjørfekjøtt, men også egg, eggprodukt, melkeprodukt som er upasteurisert eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker, tørket frukt og krydder.
– Mattilsynet innhenter informasjon fra flere av de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier Anne Mæland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Smitteoverføring kan også skje fra husdyr, kjæledyr, fugler og reptiler. I Norge er det også påvist smittetilfeller fra ville dyr, som fugler og pinnsvin.
Det er ikke alltid mulig å finne smittekildene. Om en felles smittekilde fra mat, dyr eller miljø peker seg ut, vil Mattilsynet følge opp sporingsarbeidet langs matkjeden.
Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.
Forebyggende tiltak
– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre smitte av salmonellabakterier mellom matvarer og mellom mennesker. Et generelt og godt råd, er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper salmonellabakteriene, sier Mæland.
- Les mer: God kjøkkenhygiene (mattilsynet.no)
Du bør alltid skylle og vaske frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet. Tørk frukt og grønt godt etter vaskingen, der det er mulig.
- Les mer: Frukt, bær og grønnsaker bør skylles eller kokes (mattilsynet.no)
Husk å vaske hendene dine slik at du ikke overfører eventuell smitte til utstyr, kjøkken eller annen mat. Bytt redskap mellom forskjellige råvarer, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Et alternativ er å vaske redskapene godt mellom hver oppgave.
Ifølge Folkehelseinstituttet, er de vanligste symptomene på salmonellainfeksjon diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber. Er man syk med diaré, skal man unngå å lage mat til andre.
- Les mer: Smitte fra mat og drikke
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (kl. 08.00 - 22.00, ikke SMS. Etter arbeidstid og i helger besvares i utgangspunktet kun hastesaker.)
Tel:469 12 910pressevakt@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Vintertid: 09:00-11:00 og 12:00-15:00
Sommertid: 09:00-11:00 og 12:00-14:30 (15. mai til 15. september)
Om oss
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
Mange salmonellapåvisninger hos katt – hold katten ute av fjøset19.2.2025 09:33:34 CET | Pressemelding
Mattilsynet har de siste ukene fått mange meldinger om katter som er smittet av salmonella, nærmere bestemt Salmonella Typhimurium. Det er sannsynlig at smitten kommer fra ville fugler.
Svin med forhøyet vitamin D har gått til mat8.2.2025 21:40:23 CET | Pressemelding
Torsdag ble over 600 tonn egg trukket fra markedet grunnet risiko for høyt innhold av vitamin D. Dette skjedde som følge av en feildosering hos Felleskjøpet Agri i fôr til verpehøns og svin. Nortura har nå informert Mattilsynet om at kjøtt fra ca. 200-300 svin som har spist fôr med forhøyet vitamin D, har gått til mat før feildoseringen ble avdekket. Selv om foreløpige beregninger viser at det ikke er akutt helserisiko knyttet til konsum, ser Mattilsynet alvorlig på at dette har skjedd.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom