Oppfordrer til lokale tiltak for å begrense laksefiske
Lokale elveeierlag for laksefiske bør vurdere å innføre egne tiltak som reduserer mengden laks som blir fanget.
Miljødirektoratet forbereder seg på å gjennomføre en ny vurdering av laksefisket i elv og sjø. 5. juli starter den årlige midtveisevalueringen av laksefisket, og konklusjonene om det videre fisket i sommer vil være klare rundt 9. juli. Evalueringen vil inkludere laksefiske både i de 33 elvene og sjøområdene som Miljødirektoratet stengte 23. juni, og elver og sjøområder i Nordland, Troms og Finnmark.
Vurderingen vil i stor grad basere seg på tilgjengelig informasjon om foreløpig innsig av laks fra sjøen og opp i elvene. Dette inkluderer blant annet fangstrapportering fra åpne vassdrag, overvåkningsnøter og kameraovervåkning.
Lokal forvaltning har et viktig ansvar
Elvene som ble stengt 23. juni var elver som normalt har en vesentlig andel storlaks, og som hadde oppnådd mindre enn 200 prosent av gytebestandsmålet i 2023.
Hvis innsiget av laks til elvene fortsatt ser ut til å være kritisk lavt 5. juli, må Miljødirektoratet vurdere å innføre mer inngripende tiltak. Dette kan både gjelde store elver, og i mindre elver i hele eller deler av landet. Som Miljødirektoratet også opplyste om i pressemelding 21. juni, kan lokale elveeierlag muligens unngå dette ved å innføre egne tiltak som reduserer fangsten av laks tilstrekkelig. Miljødirektoratet oppfordrer derfor lokal forvaltning på nytt om å vurdere situasjonen i sitt vassdrag, og innføre nødvendige begrensninger i laksefisket.
Lokal forvaltning har et viktig ansvar for at gytebestandsmålet blir oppnådd. Det vil si at det er nok laks igjen til gyting til høsten. Hvis målet for en bestand ikke nås, må Miljødirektoratet vurdere å redusere fisket ved å korte ned fisketid eller ikke åpne for fiske også på lengre sikt.
Kontakter
PressevaktPressevakta svarer på førespurnader frå pressa
Bemanna mellom klokka 8 og 15.45 frå 15. september til 14. mai, mellom klokka 8 og 15 frå 15. mai til 14. september.
Om oss
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Kontroll av barneprodukter hos TEMU: Fant farlige og forbudte miljøgifter3.2.2025 09:49:01 CET | Pressemelding
8 av de 13 produktene som Miljødirektoratet kjøpte inn fra TEMU for kontroll, inneholdt flere helse- og miljøfarlige stoffer. Produktene er forbudt å selge i Norge.
Kontroll av barneprodukt hos TEMU: Fann farlege og forbodne miljøgifter3.2.2025 09:49:01 CET | Pressemelding
8 av dei 13 produkta som Miljødirektoratet kjøpte inn frå TEMU for kontroll, inneheldt fleire helse- og miljøfarlege stoff. Produkta er forbodne å selje i Noreg.
Havnivåstigning: Noreg er dårleg førebudd3.2.2025 09:19:28 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at éi statleg styresmakt får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til eit stigande havnivå.
Havnivåstigning: Norge er dårlig forberedt3.2.2025 09:19:05 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet etterlyser at én statlig myndighet får ansvaret for arbeidet med å tilpasse samfunnet til et stigende havnivå.
Foreslår tidenes mest begrensede laksefiske31.1.2025 16:36:31 CET | Pressemelding
Miljødirektoratet foreslår stopp i sjølaksefisket i Finnmark fra i år, og å begrense fisket ytterligere i tre fjorder og 42 elver over hele landet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom