41 personer druknet i første halvår

Del

Ni personer mistet livet i drukningsulykker i juni. I første halvår har 41 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er to flere enn på samme tid i fjor.

Redningsskøyta «Stormbull» var en av flere ressurser som ble sendt ut på søk etter at en fritidsbåt var observert tom utenfor Larvik i slutten av juni. En mann i 50-årene ble funnet omkommet i sjøen.
Redningsskøyta «Stormbull» var en av flere ressurser som ble sendt ut på søk etter at en fritidsbåt var observert tom utenfor Larvik i slutten av juni. En mann i 50-årene ble funnet omkommet i sjøen. RS «Stormbull»/Redningsselskapet

(* Priv. til red: Artikkelen er oppdatert med én ny ulykke i Agder etter nye opplysninger rett etter publisering. Det var dermed ni ulykker i juni)

– 41 liv tapt til drukning viser at vi har en lang vei å gå for å forhindre drukning i Norge. 41 familier, nabolag, venner og kolleger er i sorg over tapte liv. Regjeringens kommende handlingsplan må blant annet bidra til bedre koordinering av det drukningsforebyggende arbeidet, målrettede nasjonale tiltak og nasjonale holdningskampanjer over tid, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.

Juli er vanligvis måneden med flest drukningsulykker i Norge. Fra Redningsselskapet begynte å føre drukningsstatistikk i 2017 har det druknet mellom 11 og 17 personer i juli. De fleste ulykkene skjer fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land. Redningsselskapet oppfordrer alle som skal oppholde seg rundt sjø og vann i sommer til å ta godt vare på seg selv og sine.

– Tenk sikkerhet før du bader, drar ut i båt eller går tur langs en elv. Nyt sommeren samtidig som du tar forholdsregler. Det gir bedre og tryggere opplevelser for alle. Vi har ingen å miste, sier Grete Herlofson.

Drukningsulykkene i juni (*)

Redningsselskapet har registrert ni drukningsulykker i juni i år:

 • Agder: En dansk kvinne i 40-årene omkom etter en badeulykke i Lillesand kommune. 
 • Agder: En polsk mann i 30-årene omkom i en badeulykke i et vann i Arendal kommune.
 • Vestfold: En mann i 50-årene ble funnet livløs i sjøen etter at båten hans ble observert tom utenfor Larvik.
 • Buskerud: En kvinne i 50-årene ble funnet omkommet ved en båthavn i Drammenselva i Drammen kommune.
 • Vestland: En mann i 80-årene ble funnet omkommet i sjøen ved en båthavn i Florø.
 • Rogaland: En mann i 50-årene druknet under fiske i Frafjordelva i Gjesdal kommune.
 • Agder: En mann i 80-årene omkom etter at han falt i vannet fra et berg ved en hytte i Tvedestrand.
 • Innlandet: En slovakisk mann i starten av 70-årene mistet livet i en raftingulykke i Sjoa i Sel kommune.
 • Oslo: En mann ble funnet livløs i sjøen ved Frognerstranda i Oslo.

I juni i fjor druknet 12 personer i Norge.

41 druknet første halvår

Så langt i 2024 har 36 menn og fem kvinner omkommet i drukningsulykker i Norge. Andelen menn utgjør dermed 88 %.  

Tre barn under 14 år druknet i første halvår. To av ulykkene skjedde etter fall fra land, mens ett barn omkom i en badeulykke. På samme tid i fjor hadde ingen barn druknet.

Også i årets første seks måneder er det flest eldre voksne som har druknet. Av de 41 som har druknet var 16 personer (39 %) 60 år eller eldre.

Flest fall fra land-ulykker

18 (44 %) av de 40 ulykkene i første halvår skjedde etter fall fra land. De 12 båtrelaterte ulykkene er fordelt på åtte drukningsulykker fra fritidsbåter, tre ulykker fra kajakk, en rafting-ulykke og en fra et yrkesfartøy.

Seks personer har druknet i forbindelse med bading, hvorav to har skjedd i basseng innendørs. I tillegg har en person druknet under dykking, og en person omkom etter at et kjøretøy havnet i sjøen.

Flest ulykker i Agder

I Agder har det vært hele 12 drukningsulykker så langt i år. Det er en mer enn i hele 2023. I Nordland druknet seks personer i første halvår, mens fire personer druknet i Vestland.

Verken Troms, Trøndelag eller Telemark har hatt drukningsulykker så langt i år. I de andre fylkene har mellom én og tre personer druknet i årets seks første måneder.  

Se detaljert drukningsstatistikk på rs.no/drukning

 • Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. 
 • Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se  Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.
Generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet.
Last ned bilde

Lenker

Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne». Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 53 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.

Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye