Sommeren høysesong for drukningsulykker: Kun halvparten av telemarkingene bruker alltid redningsvest

Del

Én av ti i Telemark bruker sjelden redningsvest, halvparten av befolkningen har begrensede svømmeferdigheter og nesten halvparten av telemarkingene har vært beruset om bord i fritidsbåt. Flyte oppfordrer nå til ekstra varsomhet i sommer.

Bry deg om bestefar dropper redningsvest i sommer
Bry deg om bestefar dropper redningsvest i sommer Flyte

I gjennomsnitt mister rundt 90 mennesker livet i drukningsulykker årlig ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Omtrent 35 av disse ulykkene skjer i sommermånedene. De fleste av disse ulykkene skjer ved fall fra land, i fritidsbåt eller under bading. I en fersk undersøkelse analysebyrået YouGov har gjort for Flyte, paraplyorganisasjonen for drukningsforebygging, svarer En av ti i Telemark at de sjeldent velger å bruke redningsvest om bord i fritidsbåt, kano eller kajakk. Halvparten av telemarksbefolkningen svarer at de kun klarer å svømme mindre enn 200 meter utendørs under normalt pent vær, og nesten halvparten av telemarkingene innrømmer å ha vært påvirket av alkohol om bord i fritidsbåt. Dette er den høyeste andelen i landet. Tallene bekymrer Flytes medlemsorganisasjoner.

– Altfor mange gjør dårlige risikovurderinger, og utsetter seg selv og andre for fare. Skal vi lykkes å få ned antallet drukningsulykker må bevisstheten rundt risikoene ved, på eller i vann opp. Og vi må bry oss mer, og si ifra oftere, sier daglig leder i Flyte, Mia Bergmann.

Berører mange
Hver sjette av de spurte i Telemark sier at de har opplevd at noen som står dem nær har vært i en drukningsulykke, med eller uten dødelig utfall. I tillegg har to av fem opplevd situasjoner hvor de har fryktet for eget eller andres liv.

– Drukningsulykker skjer dessverre altfor ofte. Det er nesten like mange som mister livet i slike ulykker som i trafikken. Siden vi vet for lite om de ikke-fatale ulykkene er trolig mørketallene store. Derfor må det drukningsforebyggende arbeidet intensiveres, sier Bergmann.

For stor aksept for tapte menneskeliv
Undersøkelsen avslører at én av fem telemarkinger mener vi må akseptere at det går liv tapt i drukningsulykker, og hver tidende spurte mener at det er akseptabelt å miste 15 liv eller mer i løpet av den kommende sommeren.

– Myndighetenes vedtatte nullvisjon for drukningsulykker er det eneste akseptable. Det er målet alle vi som jobber med drukningsforebygging jobber mot. Vi har ingen liv å miste rett og slett, sier Bergmann.

Kampanje skal få flere til å bry seg
Flytes sommerkampanje oppfordrer alle til å bry seg mer om hverandre i sommer. Organisasjonen ønsker at vi blir flinkere til å si ifra til mennesker som utsetter seg for risiko.
Undersøkelsen viser at vi i langt større grad gjør dette med mennesker vi kjenner enn ukjente. Eksempelvis svarer tre av fire telemarkinger at de vil si ifra om noen de kjenner ikke bruker flyteplagg i om bord i fritidsbåt, men kun to av fem vil gjøre dette om de ikke kjenner personen.

– Si ifra til de som ikke bruker redningsvest i fritidsbåt.  Fulle folk i båt må bes gå på land, og mennesker som utsetter seg for risiko på badeplassen må få beskjed om at det ikke er greit. Å bry seg redder liv, avslutter Bergmann.

Kontakter

Bilder

Mia Bergmann, daglig leder i Flyte
Mia Bergmann, daglig leder i Flyte
Last ned bilde

Om Flyte

Flyte er en paraplyorganisasjon som skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge. Organisasjonen har i dag 17 medlemsorganisasjoner som alle jobber med drukningsforebygging på ulike måter. Flyte skal være en aktiv og ledende pådriver i drukningsforebyggende arbeid. Flyte skal gjennomføre informasjonstiltak, kampanjer og opplæring innen drukningsforebygging - som et ledd i en samordnet innsats mot drukningsulykker.

Følg pressemeldinger fra Flyte

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Flyte på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Flyte

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye