Sommeren høysesong for drukningsulykker: To av fem i Oslo bruker alltid redningsvest

Del

Hver syvende i Oslo bruker sjelden redningsvest, halvparten av befolkningen har begrensede svømmeferdigheter og hver fjerde i Oslo har vært beruset om bord i fritidsbåt. Flyte oppfordrer nå til ekstra varsomhet i sommer.

Bry deg om bestefar dropper redningsvest i sommer
Bry deg om bestefar dropper redningsvest i sommer Flyte

I gjennomsnitt mister rundt 90 mennesker livet i drukningsulykker årlig ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Omtrent 35 av disse ulykkene skjer i sommermånedene. De fleste av disse ulykkene skjer ved fall fra land, i fritidsbåt eller under bading. I en fersk undersøkelse analysebyrået YouGov har gjort for Flyte, paraplyorganisasjonen for drukningsforebygging, Hver syvende i Oslo at de sjeldent velger å bruke redningsvest om bord i fritidsbåt, kano eller kajakk. Halvparten svarer at de kun klarer å svømme mindre enn 200 meter utendørs under normalt pent vær, og en av fire innrømmer å ha vært påvirket av alkohol om bord i fritidsbåt. Tallene bekymrer Flytes medlemsorganisasjoner.

– Altfor mange gjør dårlige risikovurderinger, og utsetter seg selv og andre for fare. Skal vi lykkes å få ned antallet drukningsulykker må bevisstheten rundt risikoene ved, på eller i vann opp. Og vi må bry oss mer, og si ifra oftere, sier daglig leder i Flyte, Mia Bergmann.

Berører mange
Hver sjette av de spurte i Oslo sier at de har opplevd at noen som står dem nær har vært i en drukningsulykke, med eller uten dødelig utfall. I tillegg har tre av ti opplevd situasjoner hvor de har fryktet for eget eller andres liv.

– Drukningsulykker skjer dessverre altfor ofte. Det er nesten like mange som mister livet i slike ulykker som i trafikken. Siden vi vet for lite om de ikke-fatale ulykkene er trolig mørketallene store. Derfor må det drukningsforebyggende arbeidet intensiveres, sier Bergmann.

For stor aksept for tapte menneskeliv
Undersøkelsen avslører at én av tre i Oslo mener vi må akseptere at det går liv tapt i drukningsulykker, og hver sjette spurte mener at det er akseptabelt å miste 15 liv eller mer i løpet av den kommende sommeren.

– Myndighetenes vedtatte nullvisjon for drukningsulykker er det eneste akseptable. Det er målet alle vi som jobber med drukningsforebygging jobber mot. Vi har ingen liv å miste rett og slett, sier Bergmann.

Kampanje skal få flere til å bry seg
Flytes sommerkampanje oppfordrer alle til å bry seg mer om hverandre i sommer. Organisasjonen ønsker at vi blir flinkere til å si ifra til mennesker som utsetter seg for risiko.
Undersøkelsen viser at vi i langt større grad gjør dette med mennesker vi kjenner enn ukjente. Eksempelvis svarer syv av ti Oslofolk at de vil si ifra om noen de kjenner ikke bruker flyteplagg i om bord i fritidsbåt, men kun to av fem vil gjøre dette om de ikke kjenner personen.

– Si ifra til de som ikke bruker redningsvest i fritidsbåt.  Fulle folk i båt må bes gå på land, og mennesker som utsetter seg for risiko på badeplassen må få beskjed om at det ikke er greit. Å bry seg redder liv, avslutter Bergmann.

Kontakter

Bilder

Mia Bergmann, daglig leder i Flyte
Mia Bergmann, daglig leder i Flyte
Last ned bilde

Om Flyte

Flyte er en paraplyorganisasjon som skal samle alle som jobber med drukningsforebygging i Norge. Organisasjonen har i dag 17 medlemsorganisasjoner som alle jobber med drukningsforebygging på ulike måter. Flyte skal være en aktiv og ledende pådriver i drukningsforebyggende arbeid. Flyte skal gjennomføre informasjonstiltak, kampanjer og opplæring innen drukningsforebygging - som et ledd i en samordnet innsats mot drukningsulykker.

Følg pressemeldinger fra Flyte

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Flyte på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Flyte

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye