NAF

Unngå overvekt på bilferien

Del

Sommerferie er bilferie for mange. Pakker du bilen riktig øker du sikkerheten og komforten, men pass på å ikke laste bilen for tungt. Mange biler når maksimal nyttelast lenge før bagasjerommet er fullt.

Bilferie er deilig, men pass på at du ikke overskrider bilens maksimalvekt. Spesielt elbiler har lavere nyttelast enn man skulle tro.
Bilferie er deilig, men pass på at du ikke overskrider bilens maksimalvekt. Spesielt elbiler har lavere nyttelast enn man skulle tro. NAF

Bilferie holder seg populært som ferieform. Med litt planlegging sikrer du at bilen blir pakket trygt og at du holder deg innenfor grensen for hvor tungt bilen kan lastes.  

- Det er noe eget å sette seg bak et bilratt å dra på ferie. Pakker du bilen riktig øker du komforten og bedrer sikkerheten. De store og tunge gjenstandene legger du så langt ned og frem i bagasjerommet som mulig også pakker du de lettere gjenstandene rundt. Det er også lurt å sikre lasten med stropper eller bagasjenett, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen. 

Pass på at du ikke laster for tungt 

Mange elbiler har lavere nyttelast enn biler med tradisjonelle drivlinjer. Med hele familien på plass er det ikke bare å fylle opp med bagasje. 

- Det er viktig at du holder deg innenfor maksimal nyttelast. Du ser hvor tungt bilen kan lastes i vognkortet. Går du over, risikerer du dårligere kjøreegenskaper, lengre bremselengde og reaksjoner dersom man skulle bli stoppet i kontroll, sier Svendsen.  

Han har selv gjort tester på NAFs øvingsbane med overlastet bil.  

- Det er stor forskjell på å kjøre en bil som er lastet innenfor kravene og å kjøre en bil som er for tungt lastet. Spesielt i kritiske situasjoner, kan bilen bli uforutsigbar og vanskelig å kontrollere fordi hjuloppheng, bremser og bilens konstruksjon ikke er dimensjonert for den høye vekten, forklarer Svendsen. 

Nettbrett eller fire sementsekker  

Når du pakker bilen, er det også viktig å tenke på å sikre gjenstander inne i kupéen. Det skal ikke så høy hastighet til, eller mye vekt, før en mobiltelefon eller et nettbrett blir farlige om du må bremse eller dersom du skulle bli innblandet i en ulykke. I 50 kilometer i timen vil et typisk nettbrett treffe med en kraft på 24 kilo og i 100 kilometer i timen vil kraften tilsvare en gjenstand på 96 kilo. 

- Dette er tall det er vanskelige å ta inn over seg. Få tenker på et nettbrett som farlig. Men ved en bråstopp i 100 kilometer i timen vil kraften tilsvare fire sementsekker. Vær forsiktig med løse gjenstander i bilen, bruk nettbrettholdere og sørg for at små, og tilsynelatende ufarlige gjenstander, ligger i et lukket rom når de ikke er i bruk, sier Svendsen. 

Bur er best til våre firbente venner 

Skal du ha med kjæledyret på tur, trives det aller best i bur eller i godkjent sele. 

- Mange har hundebur i bagasjerommet. Når du pakker biler så ikke glem at turen også skal være trivelig for kjæledyret. Sørg for at de har utsikt og ikke minst at de har luft som sirkulerer slik at det ikke blir for varmt for dem, og ha vann til dyret lett tilgjengelig, avslutter Svendsen. 

Kontakter

Bilder

Hunden trives best i bur eller i egnet sele som er godkjent for bruk i bil. Husk på at turen også må være trivelig for menneskets beste venn.
Hunden trives best i bur eller i egnet sele som er godkjent for bruk i bil. Husk på at turen også må være trivelig for menneskets beste venn.
Last ned bilde

Om oss

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye