Norsk elbilforening

Siste dans for fossilbilene

Del

Elbilandelen i nybilsalget endte på 84,9 prosent første halvår, mens i juni ble det noe lavere med 80 prosent. Inn mot sommeren har det vært et oppsving i salget av forurensende biler. Forklaringen er endrede momsregler for leasede biler fra 1. juli. 

Denne figuren viser salget av fossilbiler første halvår 2024. Vi ser at salget av fossilbiler har økt kraftig etter at momsendringen for leasingbiler ble presentert i revidert nasjonalbudsjett i midten av mai.
Denne figuren viser salget av fossilbiler første halvår 2024. Vi ser at salget av fossilbiler har økt kraftig etter at momsendringen for leasingbiler ble presentert i revidert nasjonalbudsjett i midten av mai. Kilde: OFV

Til nå har det vært urimelig gunstig å lease biler med utslipp, men dette vil nå endre seg.

– Ved første øyekast ser dette dårlig ut i lys av at vi skal opp i hundre prosent i 2025, men jeg ser likevel lyst på neste halvår, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram 14. mai, kom varselet om regelendring for tilbakebetaling av moms ved leasing. Dette vil gjøre det dyrere å lease ut biler med utslipp.

–Veksten i solgte nye fossilbiler den siste måneden bekrefter at det vi fikk til i revidert budsjett kommer til å virke, sier Unni Berge.

Elbilsalget vil ta seg opp fra høsten

Grafen som viser et oppsving i fossilbilsalget, er litt skremmende for de som er opptatt av klima og elektrifisering av bilparken, men Unni Berge er likevel optimistisk.

–  Fra og med neste måned vil vi trolig se endringer i leasingmarkedet. Nå framover vil det ikke være like lønnsomt å kjøpe inn forurensende biler lenger. Siden det nå inngås rekordmange leasingkontrakter, vil det antakelig bli leaset færre biler på kort sikt, sier Berge.

Behandlingen av statsbudsjettet til høsten er et siste knepp for at Stortinget kan sikre målet de selv har satt om utslippsfritt nybilsalg.

En helt spesiell juni-måned

–  Privatpersoner har så å si sluttet å kjøpe fossilbil, men i leasing- og næringsmarkedet ser vi at det i juni ble anskaffet over 10 ganger så mange fossilbiler som det privatpersoner gjør, sier Unni Berge.

I juni har Toyota hatt sin beste måned på lenge og en bensinbil havner på tredjeplassen.

– Vi ønsker Toyota velkommen i salgstoppen, men ikke med forurensende bensinbiler, sier Berge.

Tesla har som vanlig sitt junislipp av biler og topper salgslista igjen med Model Y på topp og Model 3 på andreplass.

Alle tall er hentet fra Opplysningsrådet for veitrafikken.

10-på-topp i juni

1. Tesla Model Y: 2 324

2. Tesla Model 3: 1 334

3. Toyota Yaris*: 1 290

4. MG MG4: 1 171

5. Volvo EX30: 1 080

6. Volkswagen ID.4: 834

7. Toyota bZ4X: 765

8. Toyota Corolla**: 602

9. Toyota RAV4: 573

10. Audi Q4 e-tron: 543

* inkl. Toyota Yaris Cross

** inkl. Toyota Corolla Cross

Fylkesoversikt juni

Fylke

Juni 2024 (personbil)

Juni 2024 (varebil)

Østfold

76,9 %

23,2 %

Akershus

83,9 %

30,4 %

Oslo

79,6 %

33,3 %

Innlandet

70,1 %

13,8 %

Buskerud

71,6 %

12,5 %

Vestfold

84,5 %

28,6 %

Telemark

88,0 %

9,3 %

Agder

75,4 %

29,9 %

Rogaland

75,1 %

29,3 %

Vestland

83,2 %

27,1 %

Møre og Romsdal

83,6 %

28,1 %

Trøndelag

85,4 %

21,2 %

Nordland

78,2 %

31,3 %

Troms

78,6 %

21,9 %

Finnmark

63,6 %

36,7 %

Kilde: OFV

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

– Fra og med neste måned vil vi trolig se endringer i leasingmarkedet. Nå framover vil det ikke være like lønnsomt å kjøpe inn forurensende biler lenger, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.
– Fra og med neste måned vil vi trolig se endringer i leasingmarkedet. Nå framover vil det ikke være like lønnsomt å kjøpe inn forurensende biler lenger, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.
Last ned bilde

Norsk elbilforening er en medlemsorganisasjon som fremmer elektrisk mobilitet til beste for klima og miljø. Vi har 14 lokalforeninger og over 120.000 medlemmer. De er i hovedsak privatpersoner, men inkluderer også noen organisasjons- og bedriftsmedlemmer.

Følg pressemeldinger fra Norsk elbilforening

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk elbilforening på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk elbilforening

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye