Norsk Gjeldsinformasjon AS

Forbruksgjelden falt med 2,3 mrd. siste måned

Del

Feriepenger har bidratt til at mange har nedbetalt på forbruksgjelden sin, som i dag utgjør 162, 8 mrd. Den totale kredittkortgjelden ble redusert med 2,7 mrd., men nedbetalingslån økte med 0,5 mrd.

- mange har nedbetalt på kredittkortgjelden sin før ferien for å få lavere rentekostnader og bedre råd under ferien, sier Svein Ove Karstensen
- mange har nedbetalt på kredittkortgjelden sin før ferien for å få lavere rentekostnader og bedre råd under ferien, sier Svein Ove Karstensen Foto: Shutterstock

Forbruksgjelden siste måned

1. juli var den totale forbruksgjelden i Norge på 162,8 mrd. som er en reduksjon på 2,3 mrd. (-1,4%) siste måned. Nedbetalingslån økte med 0,5 mrd. (0,6%) til 90,5 mrd. I samme periode ble bruk av kredittkort redusert med 2,7 mrd. (3,6%). Kredittkortgjeld som ikke er forfalt til betaling (ikke rentebærende) falt med 1,5 mrd. (4,8%) og utgjør 29,9 mrd. Den rentebærende kredittkortgjelden ble redusert med 1,2 mrd. (2,8%) og utgjør 41,5 mrd. 

- Mange velger å nedbetale på forbruksgjelden sin når de får feriepenger, noe som bidrar til et markant fall. Det er positivt at den rentebærende kredittkortgjelden blir redusert, slik at folk slipper høye rentekostnader, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon. 

Nedbetalingslån og kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, utgjør den rentebærende forbruksgjelden. Den samlede rentebærende gjelden falt med 0,7 mrd. og utgjør 132,0 mrd. 

Betalingskort utgjør 1,0 mrd. og er uforandret fra forrige måned. 

Forbruksgjelden siste 12 måneder

I løpet av de siste 12 månedene har forbruksgjelden økt med 8,2 mrd. (5,3%). Nedbetalingslån har økt med 4,8 mrd. (5,6%) og kredittkortgjeld har økt med 3,5 mrd. (5,2%). Betalingskort er uforandret sammenlignet med samme periode i fjor. 

Den rentebærende kredittkortgjelden har økt med 1,3 mrd. (3,2%), samtidig som den rentefrie bruken av kredittkortgjeld har økt med 2,2 mrd. (7,9%). Samlet rentebærende forbruksgjeld har økt med 6,1 mrd. (4,8%) siste tolv måneder. 

- veksten de siste tolv månedene skyldes primært en sterk økning i nedbetalingslån siste halvår i fjor. Denne veksten har avtatt og har vært vesentlig mindre hittil i år, sier Karstensen. 

Nøkkelord

Kontakter

Dokumenter

Lenker

Om Norsk Gjeldsinformasjon

Norsk Gjeldsinformasjon AS har etablert en nasjonal infrastruktur for innhenting og utlevering av usikret gjeld til finansforetak, forbrukere og myndigheter. Selskapet har konsesjon fra Barne- og familiedepartementet og er eid av de største finansforetakene i Norge. Innhenting og formidling av gjeldsinformasjon er regulert i  gjeldsinformasjonsloven. Selskapet har vært i produksjon siden 1. juli 2019. 

Følg pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Gjeldsinformasjon AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Gjeldsinformasjon AS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye