NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Derfor skal du ikke svare sjefen i sommer

Del

Mange nordmenn har tatt en velfortjent sommerferie fra både jobb og hjemmekontor. Flere føler likevel på et forventningspress om å følge med og være tilgjengelig i ferien, viser en fersk undersøkelse fra NITO.

Farah Ali, advokat og juridisk sjef i NITO.
Farah Ali, advokat og juridisk sjef i NITO.

- Alle har rett til å avvikle ferie og det er faktisk arbeidsgiver som har hovedansvaret for at du som arbeidstaker får avviklet ferien, sier Farah Ali, advokat og juridisk sjef i NITO. 

NITOs medlemsundersøkelse viser at 57,4 prosent kommer til å være tilgjengelig for arbeidsgiver i sommer.

Samme undersøkelse viser at 29,5 prosent tror de måtte utføre arbeidsoppgaver for arbeidsgiver i sommerferien.

Ukultur og ledelsesproblem  

NITO fikk før sommeren tilbakemeldinger fra enkelte medlemmer hvor arbeidsgiver hadde satt opp liste over hvem som ønsket å bli kontaktet eller ikke i ferien. Dette overrasker NITO-advokatene. 

- Det er overraskende at så mange ledere forventer tilgjengelighet. Mange synes ikke det er et problem å jobbe i ferien, for de fleste jobber bare noen timer. Problemet er når frivilligheten blir erstattet av forventninger, sier Ali. 

Er ferie avtalt med arbeidsgiver skal det svært mye til før ferien kan avbrytes eller ikke gjennomføres. God planlegging på arbeidsstedet og av arbeidsgiver i forkant vil løse feriekabalen og sørge at hver enkelt ansatt får gjennomført ferien uten forstyrrelser. 

- Hvis det er en forventning om å jobbe i ferien er det en ukultur og et ledelsesproblem som må tas tak i. 

Snakk sammen 

NITO-advokatene mener mange misforståelser kan unngås hvis alle setter seg ned og tar en gjennomgang før ferien. Spesielt for de som ikke vet om arbeidsgiver har forventninger til tilgjengelighet i ferien.

- Ledere må bli flinkere til å planlegge og legge til rette for at arbeidstakerne ikke trenger å være tilgjengelig. Den enkleste måten å unngå forventningspress og usikkerhet er å sette seg ned med sjefen og snakke sammen før ferien, sier Ali. 

NITO-advokaten kommer med en siste oppfordring nå når ferien er godt i gang: 

- Logg ut, skru av varslinger og ta ferie med god samvittighet, avslutter hun. 

Om NITO

NITO er Norges største fagorganisasjon for ingeniører og teknologer med bachelor, master og høyere grad med over 100.000 medlemmer.

Følg pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NITO - Norges ingeniør- og teknologorganisasjon

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye