Henie Onstad Kunstsenter

Alia Farid – mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award – presenteres i en omfattende separatutstilling på Henie Onstad

Del

For første gang i Norden presenteres Alia Farid, mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award 2023, i det som hittil er hennes største separatutstilling. Alia Farid: Bneid Al Gar viser fire sentrale verksgrupper sammen med nyproduserte papirarbeider. Utstilling åpner på Henie Onstad 13. september. 

Alia Farid, Elsewhere: El Nilo Restaurante (Menú II), 2023. Gjengitt med tillatelse fra kunstner.
Alia Farid, Elsewhere: El Nilo Restaurante (Menú II), 2023. Gjengitt med tillatelse fra kunstner.

Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren Alia Farid (f. 1985) arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekstil, tegning, film og skulptur. Gjennom sitt kunstnerskap ønsker hun å løfte frem undertrykte fortellinger og tilnærminger til kunnskap. Utstillingens tittel Bneid Al Gar, er arabisk for "land av tjære", og refererer til Farids opplevelser av å vokse opp i et område i Kuwait hvor store oljeflekker en gang preget jordoverflaten.

– Alia Farid har aldri før blitt vist i Norge og Henie Onstad Kunstsenter og Lise Wilhelmsen Art Award er stolte av å presentere den første utstillingen, som viser alle hennes hovedverk frem til nå. Utstillingen gir et inngående innblikk i hennes mangefasetterte praksis, sier Caroline Ugelstad, kurator for utstillingen, juryleder for Lise Wilhelmsen Art Award Programme (LWAAP) og direktør for samling og utstillinger ved Henie Onstad.

– Farid arbeider på tvers av forskjellige visuelle utrykk, teknikker og håndverkstradisjoner. Måten hun produserer sine arbeider på er nært knyttet til tematikkene hun tar opp. Hun er særlig opptatt av migrasjon og forflytningen eller endringen av mennesker, steder, tradisjoner, tider og materielle kulturer som følge av geopolitiske hendelser. LWAAPs jury har stor tro på Farids fremtidige kunstneriske karriere, og håper prisen kan bidra til å utvikle hennes kunstneriske virke og sterke engasjement, fortsetter hun.

Ugelstad kuraterer utstillingen sammen med María Inés Rodriguez, jurymedlem for LWAAP og direktør for Walter Leblanc Foundation.

Alia Farid: Bneid Al Gar presenterer en rekke håndvevde og broderte tepper fra serien Elsewhere (2023), hvor Farid utforsker stiler, symboler og ritualer som oppstår gjennom migrasjonsprosesser fra ett punkt i det globale sør til et annet. Motivene som løftes frem i teppene er hentet fra fotografier, arkivmateriale og samtaler med medlemmer av den palestinske diasporaen i Puerto Rico. Tekstilene er skapt i nært samarbeid med vevere i Sør-Irak, og fremhever nye betydninger, former og uttrykk for delt kamp og solidaritet.

Fem skulpturer fra serien In Lieu of What Is (2022), samt installasjonen Palm Orchard (2022) vises også på Henie Onstad. I In Lieu of What Is undersøker Farid de materielle, politiske og kulturelle ettervirkningene av oljeindustriens utvinningspraksis. De store skulpturene, inspirert av offentlige drikkefontener i den arabiske gulf, sporer forbindelser til naturlige vannkilder og hvordan de fortsatt påvirkes av avsaltningsanlegg. Palm Orchard, som vil stå utenfor i kunstsenteret skulpturpark, består av kunstige palmetrær laget av plast og LED-lys. Sammen med hennes filmer Chibayish 2022, 2023, fremhever disse verkene hvordan økosystemer brukes som del av en krigstaktikk, og hvordan kunnskap mellom generasjoner går tapt som følge av miljøforringelse.

Utstillingen følges av en omfattende katalog med nyskrevne tekster av Andrea Andersson, Ruba Katrib og Maru Pabón. I samarbeid med Henie Onstad vil Alia Farid produsere et begrenset opplag kunstverk til salg i museumsbutikken. I åpningshelgen inviterer kunstsenteret til en kunstnersamtale med Alia Farid lørdag 14. september kl 12.

Om Alia Farid:

Alia Farid bor og arbeider i Kuwait og Puerto Rico. Hun har en bachelor i kunst fra Escuela de Artes Plásticas de Puerto Rico i San Juan, en master of science i visuelle studier fra Visual Arts Program ved MIT i Cambridge i Massachusetts og en master of arts i museumsstudier og kritisk teori fra Programa d’Estudis Independents MACBA i Barcelona. I 2023-24 er hun David and Roberta Logie Fellow ved Radcliffe Institute for Advanced Study ved Harvard University. Hun har hatt separatutstillinger i Kunsthalle Basel, Contemporary Art Museum St. Louis, Kunstinstituut Melly i Rotterdam, Portikus i Frankfurt am Main, Chisenhale Gallery i London og CAC Passerelle i Brest. Farid er valgt ut til å presentere sin første offentlige kunstkommisjon i Amerika gjennom Stanford Plinth Project, som vises ved Stanford University 2023-26.

Kort oppsummert:
Tittel: Alia Farid: Bneid Al Gar
Kunstner: Alia Farid
Kurator: Caroline Ugelstad
Co-kurator: María Inés Rodriguez
Utstillingsperiode: 13. september 2024 – 5. januar 2025
Pressevisning: onsdag 11. september kl. 10-12
Kunstnersamtale: lørdag 14. september kl. 12
Sted: Henie Onstad Kunstsenter, Sonja Henies vei 31, 1311 Høvikodden

--------------

Om Lise Wilhelmsen Art Award Programme

Da Alia Farid ble tildelt Lise Wilhelmsen Art Award i 2023, uttalte hun:
– Kunst er en viktig del av det å reflektere og forstå sammenhenger. Uten kunst ville livet blitt endimensjonalt. Jeg bor i et samfunn som er ambivalent til å støtte kunst og kultur, så det å få anerkjennelse gjennom å motta Lise Wilhelmsen Art Award, betyr utrolig mye for meg.

Lise Wilhelmsen Art Award Programme er et samarbeid mellom Henie Onstad Kunstsenter og AWilhelmsen-familien. Prisen deles ut annet hvert år for å anerkjenne bidraget til en fremragende internasjonal kunstner med en kunstnerisk praksis som er viktig og relevant for vår tid. Prisen skal markere en betydelig milepæl i en kunstners karriere. Mottakeren utnevnes av en internasjonal jury, og prisen består av tre deler: et honorar på 100 000 amerikanske dollar, en utstilling ved Henie Onstad Kunstsenter inkludert en publikasjon og formidlingsprogram, og innkjøp av kunstnerens verk til Henie Onstad-samlingen. Alia Farid er den tredje mottakeren, etter Otobong Nkanga i 2019 og Guadalupe Maravilla i 2021.

– Lise Wilhelmsen Art Award Programme gir Henie Onstad mulighet til å ha omfattende presentasjoner av kunstnerskap som kan være nye for et norsk publikum, men som er av stor internasjonal betydning. Det er med stolthet vi nå presenterer Alia Farid for første gang i Norden, sier Anne Hilde Neset, direktør for Henie Onstad Kunstsenter. Hun fortsetter:

– LWAAP gir også viktig kunnskapsbygging gjennom katalog, nettverk og samlingservervelse. Dette er et visjonært samarbeid med AWilhelmsen-familien som har som intensjon å fremme samhold, solidaritet og toleranse gjennom kunstnerisk virke.

– Vi er stolte over å ønske Alia Farid velkommen til Lise Wilhelmsen Art Award Programme, og å vise verkene hennes i Norge for første gang. Hun er en unik kunstner og en viktig stemme i disse urolige tider. Gjennom sin kunst utforsker hun temaer som migrasjon, delt kamp og identitet, samt hvordan naturressurser brukes for politiske og økonomiske formål. Arbeidet hennes kommenterer således på aktuelle, globale problemstillinger og har et sterkt budskap som løfter frem undertrykte fortellinger, sier Paulina Wilhelmsen, jurymedlem og grunnlegger av prisen.

Den internasjonale juryen som utnevnte Alia Farid som mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award  består av: María Inés Rodríguez, direktør for Walter Leblanc Foundation i Brussel og redaktør av Tropical Papers; Michelle Kuo, sjefskurator og forlegger ved MoMa i New York; Elvira Dyangani Ose, direktør ved MACBA i Barcelona; Paulina Rider Wilhelmsen, grunnlegger av LWAAP og Wilstar Social Impact i Oslo; Caroline Ugelstad, juryleder for LWAAP og direktør for samling og utstillinger ved Henie Onstad Kunstsenter; og Tone Hansen, tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, grunnlegger av LWAAP, og nå direktør ved Munchmuseet.

Juryens uttalelse:

– Det er med stor glede vi annonserer Alia Farid som mottaker av prisen. Hennes eksepsjonelle arbeid innen flere medier setter søkelys på mange av de viktigste temaene i vår samtid. Verkene er svært sterke visuelt, og har en innebygd materialitet, som ofte kommer til uttrykk i verk i store formater. Alia Farids komplekse arbeid får fortiden og nåtiden til å snakke sammen. Hun henter fram utelatte historier som ofte står i kontrast til de innarbeidete narrativene, og behandler dem på en poetisk måte. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen og mennesker. Vi har stor tro på Alia Farids fremtidige arbeid, og mener LWAAP kan bidra til å utvikle hennes kunstneriske virke og sterke engasjementet på et viktig tidspunkt i karrieren.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Kunstneren Alia Farid, mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award, presenteres i en omfattende separatutstilling på Henie Onstad. Foto: Myriam Boulos
Kunstneren Alia Farid, mottaker av Lise Wilhelmsen Art Award, presenteres i en omfattende separatutstilling på Henie Onstad. Foto: Myriam Boulos
Last ned bilde
Alia Farid, In Lieu of What Is, 2022. Installasjonsfoto: Philipp Hänger. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Alia Farid, In Lieu of What Is, 2022. Installasjonsfoto: Philipp Hänger. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Last ned bilde
Alia Farid, Palm Orchard, 2022. Installasjonsbilde: Ron Amstutz. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Alia Farid, Palm Orchard, 2022. Installasjonsbilde: Ron Amstutz. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Last ned bilde
Alia Farid, Chibayish, 2023. Stillbilde fra video. Produsert av The Vega Foundation og Doha Film Institute. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Alia Farid, Chibayish, 2023. Stillbilde fra video. Produsert av The Vega Foundation og Doha Film Institute. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Last ned bilde
Alia Farid, Chibayish, 2022. Stillbilde fra video. Bestilt av Whitney Museum of American Art i forbindelse med Whitney Biennialen 2022: Quiet as It Is Kept. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Alia Farid, Chibayish, 2022. Stillbilde fra video. Bestilt av Whitney Museum of American Art i forbindelse med Whitney Biennialen 2022: Quiet as It Is Kept. Gjengitt med tillatelse fra kunstner
Last ned bilde

Lenker

Om Henie Onstad Kunstsenter

Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillingsprogram, en sentral kunstsamling, samt aktiviteter innen musikk og performance. Kunstsenteret er omgitt av et praktfullt parkområde med 30 skulpturer på Høvikodden i Bærum. I tillegg til utstillingsar­ealer på ca. 4000 m2, rommer senteret Lab for barn og unge, møtelokaler for utleie, egen butikk og kafé.

Følg pressemeldinger fra Henie Onstad Kunstsenter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Henie Onstad Kunstsenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Henie Onstad Kunstsenter

Alia Farid – recipient of the Lise Wilhelmsen Art Award – is presented in a major solo exhibition at Henie Onstad Kunstsenter in Oslo2.7.2024 08:00:00 CEST | Press release

Henie Onstad Kunstsenter in Oslo, Norway, is delighted to present the largest solo exhibition to date of the artist Alia Farid, announced as the third recipient of The Lise Wilhelmsen Art Award in 2023. Alia Farid: Bneid Al Gar showcases four crucial works from the artist’s career to date alongside new works on paper. The exhibition opens at Henie Onstad Kunstsenter on 13 September 2024 and continues until 5 January 2025.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye