FINN.no

4,4 millioner drømmer om småbruk

Del

For åttende år på rad topper “småbruk” listen over de mest brukte søkeordene på FINN eiendom. Se de mest populære småbrukene rundt om i landet her!

Småbruk er det aller mest brukte og populære søkeordet på FINN eiendom.
Småbruk er det aller mest brukte og populære søkeordet på FINN eiendom. Getty Images

I 2023 ble det lagt ut 1053 annonser med småbruk til salgs på FINN eiendom. Samtidig ble det gjort over 593.000 søk etter “småbruk” på markedsplassen. 

Småbruk er det soleklart mest populære - og brukte - søkeordet på FINN eiendom, og kan totalt sett skilte med over 4,4 millioner søk siden 2016. Bare fra januar til og med mai i år har det blitt gjort 293.000 søk etter småbruk på FINN.

Bedre tilrettelagt for gårdsliv
- Nordmenn er drømmere, og småbruksdrømmen lever i beste velgående. Det har den gjort i mange år nå, sier boligekspert og leder i FINN eiendom, Jørgen Hellestveit:

- For mange er kanskje drømmen å bo tettere på med naturen, ha mer tid til familieliv, egne interesser  og kanskje også drifte noe selv. Og hvis man bor i storbyen lar man seg kanskje friste av tanken på mer plass, mindre trafikk, stress og press.

Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, er ikke overrasket over at mange går med småbruksdrømmer. 

- Det er godt å bo på bygda, ha god plass og leve i takt med årstidene. Særlig etter pandemien har jo mange arbeidsplasser også blitt mer tilrettelagt, som gjør småbruksdrømmen mer realistisk for mange, sier han.

Han forklarer at “småbruk” er betegnelsen for gårder som ikke trenger konsesjon, altså godkjenning eller tillatelse fra kommunen. Hvis du derimot skal kjøpe en gård på over 35 dekar dyrket mark, må du få godkjenning fra kommunen for å kjøpe eiendommen. 

De fleste småbrukene som legges ut for salg er i Innlandet fylke, og fra januar til og med mai i år, er det lagt ut 436 annonser på småbruk til salgs på FINN.

Disse 5 småbruk-annonsene har hatt mest trafikk (sidevisninger) hittil i år: 

  1. HOLTEHEIA

  2. RENDALEN

  3. TJØME/RØD

  4. HVALER

  5. TJØME

null
Jørgen Hellestveit er boligekspert og leder i FINN eiendom. Øystein Klock/FINN

Mer enn småbruk
- Jeg registrerer at flere av småbrukene som legges ut for salg, er ganske mye større enn det som normalt betegnes som småbruk. Det kan nok henge sammen med at småbruk er et populært søkeord. Da jeg kjøpte gården min i 2003 var den også lagt under “småbruk”. Og den er på hele 1149 dekar, sier Solberg.

Han driver selv med økologisk melk og korn, i tillegg til skogbruk, og produserer melk til rundt 6000 mennesker hver dag. 

- Det er et stort ansvar. Jeg synes det er viktig at man tilrettelegger for at den jorden som er på småbruket blir brukt på en god måte. Enten ved å dyrke selv, eller få andre til å gjøre det. Du har et forvalteransvar for jorden som er tilknyttet småbruket. 

40 prosent flere søk
I mai ble det også ny månedsrekord i antall søk etter småbruk, med over 78.000 søk på FINN. En økning på over 40 prosent sett mot mai i fjor. 

- Det er nok flere grunner til at mai har vært en populær “småbruk”-måned. Generelt sett er det veldig mye trafikk inn til boligannonsene våre akkurat nå, og så har også utbudet av boliger til salgs økt vesentlig. I tillegg kan det varme og sommerlige været vi opplevde i mai ha bidratt til at flere drømmer om hage, planter og mer uteplass, sier boligekspert Jørgen Hellestveit i FINN. 

30 000 ubebodde gårder
Selv om mange drømmer om småbruk, er det ikke like mange som realiserer drømmen. Ifølge Hellestveit er ikke det så overraskende. 

-Det er langt langt flere som søker etter småbruk, sammenlignet med de som faktisk ender opp med å kjøpe et. Mange tiltrekkes nok av ideen om et roligere, enklere liv som et småbruk ser ut til å tilby, men virkeligheten med å forvalte en slik eiendom kan være skremmende og ofte ganske annerledes enn hva folk forestiller seg. Dette gapet mellom drømmen og virkeligheten kan forklare hvorfor mange nordmenn drømmer om å eie et småbruk, men få tar faktisk steget for å gjøre det til virkelighet, sier Hellestveit.

Historisk har det vært mellom 200 000 og 300 000 gården i Norge. Ifølge lederen i Bonde- og Småbrukarlaget er det nå under 40 000 bønder som er igjen, og som produserer mat. Samtidig er det omkring 30 000 ubebodde gårder i landet.

- Vi er opptatt av at det skal være levende og livskraftige bygder. Vår drøm er at enda flere vil bo på bygda. Når vi ser fremover vet vi at norsk selvforsyning blir viktig. Da er det en god start om flere realiserer småbruksdrømmen sin, sier Tor Jacob Solberg. 

Topp 5 småbruk-annonser med mest trafikk (sidevisninger) i 2023: 

  1. RENNEBU

  2. KRISTIANSAND

  3. HESSÅ

  4. BINDAL

  5. FLATDAL 

Nøkkelord

Kontakter

Om FINN

Vi er der for deg når du skal selge boligen din, når du er på jakt etter en pent brukt sofa, når du er moden for et karriereskift, hvis du finner ut at du vil bytte bil, reise på ferie eller leie hytte til påsken; vi er der for de fleste anledninger. 

FINN er Norges største markedsplass, og skal du kjøpe eller selge, stort eller smått, så er FINN stedet. 

Vil du vite mer om menneskene bak produktet FINN, og litt om hva vi driver med, så besøk oss gjerne på vår inspirasjons- og innholdsside FINNspirasjon, eller på Jobbifinn.finn.no.

Har du spørsmål om data, tall eller innsikt fra FINN? Send en henvendelse til presse@finn.no (i helger og ferier er det dessverre ikke sikkert vi rekker å besvare alle henvendelser). 

Følg pressemeldinger fra FINN.no

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra FINN.no på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra FINN.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye