Elden Advokatfirma

Innsatte får erstatning for menneskerettsbrudd i fengsel

Del

Tre tidligere innsatte, representert av Elden Advokatfirma, får erstatning for den ulovlige nakenvisiteringen de ble utsatt for i Bergen fengsel, har Høyesterett bestemt.

Advokatene Olaf Halvorsen Rønning og Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.
Advokatene Olaf Halvorsen Rønning og Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

– Dette er en historisk dom. For våre klienter utgjør den punktumet i en årelang kamp for å sikre innsatte reelt erstatningsmessig vern for menneskerettskrenkelser de har blitt utsatt for, sier advokat Maria Hessen Jacobsen i Elden Advokatfirma.

Dommen fra Høyesterett vil ha stor betydning for alle saker der menneskerettighetene kan være brutt

– Det er viktig at Høyesterett her har oppstilt et slikt vern, sier Jacobsen.

Høyesterett har i en tidligere dom allerede fastslått at behandlingen av de tre tidligere innsatte var brudd på EMK artikkel 3 (vernet mot umenneskelig og nedverdigende behandling). Spørsmålet som nå sto til behandling, var om det var grunnlag for erstatning for ikke-økonomisk tap dette hadde påført dem.

Høyesterett ga de innsatte medhold i at EMK artikkel 13 (retten til effektivt rettsmiddel) forplikter norske myndigheter til å gi erstatning der det er nødvendig for å reparere menneskerettighetsbrudd, selv om andre norske erstatningsordninger i utgangspunktet ikke ville gi slik rett.

– Klientene er veldig fornøyd med avgjørelsen. Selv om en økonomisk kompensasjon aldri kan gjøre avhjelpe et menneskerettighetsbrudd fullt ut, opplever klientene at dommen er en viktig ansvarliggjøring av myndighetene, sier advokat Olaf Halvorsen Rønning Jacobsen i Elden Advokatfirma.

Saken har vært ført gjennom hele rettssystemet av advokat Maria Hessen Jacobsen. Hun har hatt bistand av et større team fra Elden Advokatfirma, blant annet advokat Olaf Halvorsen Rønning og advokat Sofie Grøndahl.

Elden Advokatfirma representerer over 180 andre tidligere og nåværende innsatte som har tilsvarende krav.

Kontakter

Om Elden Advokatfirma

Elden Advokatfirma ble etablert i 1994 som en videreføring av virksomheten til advokat John Elden som ble etablert i 1963.

Elden Advokatfirma har hovedkontor i Oslo, også regionskontorer i Sandefjord, Hamar, Gol, Stavanger, Haugesund, Bergen og Tromsø.

Selskapet har 85 advokater, 35 advokatfullmektiger og til sammen over 150 medarbeidere.

Følg pressemeldinger fra Elden Advokatfirma

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Elden Advokatfirma på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Elden Advokatfirma

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye