Køene på Ring 3 koster samfunnet 1,1 milliarder årlig
På oppdrag for Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) har Vista Analyse gjort oppdaterte beregninger på hva det koster samfunnet at trafikken står i stampe på Ring 3. Seks av de mest trafikkerte hovedveistrekningene inn og ut av Oslo er analysert, og sammen med E18-Vestkorridoren topper Ring 3 listen over strekningene med høyest kostnader.

Strekningen Ryen-Lysaker er analysert, og viser tydelig at strekningen Ryen-Ullevål har størst utfordringer med kø. Ring 3 har flere viktige hensikter, både som øst-vest forbindelse i Oslo, men også for å fordele trafikk fra de store hovedveiene inn og ut av Oslo.
Samlet for hele strekningen utgjør kostnadene ved forsinkelser her 270.000 kroner pr. kilometer, pr. dag.
- På toppen av denne regningen, betaler bilistene i Oslo inn 4,5 milliard i bompenger årlig. Lite av disse pengene synes igjen på veinettet. Det er alvorlig, og understreker hvor viktig det er gjøre grep som kan bidra til en effektiv utnyttelse av veisystemet, sier fagsjef Siri Hov Eggen i OFV.
Forslag til ny indeks for framkommelighet
Undesøkelsen er gjort for å bidra til større vektlegging av fremkommelighet i arbeidet med – og oppfølging av - Byvekstavtalen og Oslopakke 3 som nylig ble vedtatt videreført.
I motsetning til tradisjonelle indekser for fremkommelighet, som kun viser gjennomsnittlige reisetider, har OFVs forslag til ny fremkommelighetsindeks en mer direkte kobling mot de samfunnsøkonomiske kostnadene som følge av redusert fremkommelighet.
Analysen har målt (trafikkmengden og) fremkommeligheten på de seks mest trafikkerte og viktigste hovedveiene inn og ut av Oslo. Disse strekningene er:
- E18 Vest (Asker-Sørenga)
- E6 Nord (Kløfta-Sørenga)
- E6 Sør (Vinterbro-Sørenga)
- Ring 3 (Ryen-Lysaker)
- E18 Sør (Vinterbro-Sørenga)
- Rv159 (Lillestrøm-Furuset)
Målt over hele døgnet er det ikke så store forskjeller mellom de ulike strekningene, og veikapasiteten er god på de ulike strekingene – døgnet sett under ett. Men ikke i rushtiden, da er kapasiteten sprengt en rekke steder.
Nøkkelord
Kontakter
Siri Hov EggenFagsjef
Tel:97767238she@ofv.noØyvind Solberg ThorsenAdministrerende direktør
Tel:95926018ost@ofv.noLenker
Om OFV
Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) er en politisk uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for tryggere, bedre og mer effektive veier i Norge. OFV publiserer statistikk om bilsalget og kjøretøyparken, og har Norges beste database med priser og data på alle nye biler og motorsykler.
Opplysningsrådet for Veitrafikken
Wergelandsveien 1 - 3
0167 Oslo
www.ofv.no

Følg pressemeldinger fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV)
Sterk økning i nybilsalget i første halvår - 75 000 har kjøpt ny bil1.7.2025 11:12:37 CEST | Pressemelding
Nybilsalget gikk med god fart i juni, og i første halvår var det en betydelig økning i antall nye personbiler sammenlignet med samme periode i fjor. Særlig én ting skiller Norge fra resten av Europa: Her hjemme selger elbiler og Tesla så det suser, mens Tesla-salget har falt kraftig i Europa.
Torill Eidsheim blir ny leder for samfunnskontakt og mobilitet i OFV30.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) har gleden av å kunngjøre at Torill Eidsheim tiltrer som leder for samfunnskontakt og mobilitet i organisasjonen fra 1. august 2025. Hun får hovedansvaret for å lede og videreutvikle OFVs politiske og faglige arbeid.
Nå skal Norges dårligste fylkesvei kåres20.6.2025 10:32:16 CEST | Pressemelding
Er veien din full av hull, for smal, kronglete eller rett og slett farlig å kjøre på? Nå inviterer Opplysningsrådet for veitrafikken hele Norge til å sende inn bilder og beskrivelser – og være med på å kåre «Norges dårligste fylkesvei».
Norge og Danmark med solid hopp i nybilsalget i mai17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Mens Norge og Danmark opplevde en sterk økning i nybilsalget i mai sammenlignet med samme måned i fjor, var økningen i Sverige langt mer beskjeden. I Finland falt salget av nye personbiler. Og selv om vi har mye til felles i Norden, er Topp 10 listen over hvilke biler vi velger, ganske så ulik.
Kampanjer driver nybilsalget opp2.6.2025 10:36:49 CEST | Pressemelding
Svært mange hentet ut sin nye bil i mai. Det ble registrert 14 260 nye personbiler, og det er hele 39,1 prosent flere enn i mai i fjor. Så langt i år har 57 142 nye personbiler fått skilter på, og det er 30,6 prosent flere enn i samme periode i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom