Slik redder du melken under Hundedagene
Hvis melken ikke behandles riktig i sommer, kan varmen ta knekken på en ellers god holdbarhet. Det finnes likevel små og enkle grep du kan gjøre for å slippe å helle ut melk i sommervarmen.
Perioden 23. juli til 23. august kalles ofte Hundedagene eller røtmåneden, og kjennetegnes av en rekke myter – men også fakta. Det sies blant annet at mat og melk kan bli raskere dårlig, noe som kommer av at det gjerne er høyere temperaturer på denne tiden av året.
Men det er heldigvis grep du kan ta for å slippe klumper i melken.
Temperatur er viktig
Melkekartongen bør helst ikke utsettes lenge for temperaturer over 4 grader, og skal ikke stå i sollys. Vær derfor skånsom med tiden den tilbringer på frokostbordet i sommer. Oppbevar den kjølig i kjøleskap mellom 0 til 4 grader, helst plassert i en av hyllene lengst ned i kjøleskapet.
- Når du handler melk i butikk er det lurt å kjøpe melk aller sist, og melken bør settes i kjøleskap straks du kommer hjem. Mange tror at kjøleskapsdøren er en god plassering for melkekartongen, men det stemmer ikke siden melken fort kan bli utsatt for varierende temperaturer om døren åpnes ofte, sier Terese Glemminge Arnesen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Frys den ned
Skal du reise bort og fortsatt har en del melk igjen, kan du faktisk unngå matsvinn ved å fryse den ned. Tint melk vil fortsatt kunne brukes til bakst og annen matlaging, selv om den endrer utseende. Den bør vel å merke ikke fryses lenger enn i 6 måneder.
Er du derimot hjemme og lurer på om melken du har hatt stående i noen dager er drikkbar, kan du bruke sansene dine. Det finnes alternativer til bruk dersom du ikke ønsker å drikke den.
- Det er ingen grunn til å helle ut melk, så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter utgått dato, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper, sier Glemminge Arnesen.
Slik får du melken til å vare:
- Oppbevar melken mest mulig ved temperatur under 4 °C.
- Gjør mathandlingen sist på handleturen, så holder melken seg kaldest mulig til den settes i kjøleskapet.
- Sjekk at kjøleskapet har maks 4 °C.
- Ikke la melken bli stående i romtemperatur over lang tid.
- Avkjøl middagsrestene før de settes i kjøleskapet, da forhindrer du at temperaturen i kjøleskapet øker.
- Unngå å sette melken i sollys.
- Ikke drikk fra kartongen eller ta på helleåpningen. Da kan dine bakterier overføres til melken.
- Dekk godt til mat med sterk lukt i kjøleskapet så forandrer ikke melken smak.
- Ikke åpne flere kartonger om gangen. Etter åpning er melken holdbar i ca. én uke, selv om holdbarhetsdato sier noe annet.
Kontakter
Karoline PedersenKommunikasjonsrådgiver
Tel:97956423karoline@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnæringsrådgiver, presseansvarlig
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Matskam øker i julen: Kvinner topper statistikken27.12.2024 04:00:00 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at stadig flere føler på dårlig samvittighet for maten de spiser i desember. Over halvparten av oss – 59 prosent – sier at vi kjenner på matskam i forbindelse med julen, en økning fra 51 prosent i fjor. Verst står det til for kvinner.
Riskrem - dessertfavoritt på julaften21.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Riskrem er og blir nordmenns store juledessert. Over halvparten av oss, hele 54 prosent, har denne klassikeren på bordet på julaften. Det viser en ny undersøkelse gjort av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
6 grep for mindre matsvinn og dårlig samvittighet i jula18.12.2024 05:00:00 CET | Pressemelding
Mange handler inn altfor mye mat til jul, noe som fører til unødvendig matsvinn. Hele 43 prosent oppgir at å kaste mat i jula gir dem dårlig samvittighet, ifølge nye undersøkelser av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
5 gode nyheter for melk og meieri i 202417.12.2024 10:20:34 CET | Pressemelding
Det har vært et godt år for meierisektoren. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) har samlet de beste nyhetene. - 2024 har vært unikt, sier Ida Berg Hauge, direktør i MELK.
Julegrøt: 3 av 4 nordmenn elsker den12.12.2024 06:30:00 CET | Pressemelding
For mange er julegrøt selve smaken av jul, og en ny undersøkelse fra Norstat utført på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at tre av fire nordmenn spiser julegrøt minst én gang i desember. Julegrøt er en tradisjon som skaper samhold, enten det er med familie, venner, naboer eller kollegaer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom