Hafslund

Konsesjon til kraftverk på Gol

Del

Energidepartementet har gitt Hafslund konsesjon på kraftverket Hemsil 3 i Hallingdal. Kraftverket vil gi ca. 110 GWh ny, fornybar kraft gjennom å utnytte fallet mellom Eikredammen og Gol på en bedre måte. Det tilsvarer det årlige elektrisitetsforbruket til ca. 15 000 personer.

Eikrebekkdammen er inntak for Hemsil 2 og det fremtidige Hemsil 3 kraftverk
Eikrebekkdammen er inntak for Hemsil 2 og det fremtidige Hemsil 3 kraftverk Hafslund

- Dette prosjektet viser hvordan man ved nytenkning rundt eksisterende utbygde vassdrag kan få betydelige nye kraftmengder ved å utnytte vannressursene på en bedre måte. Vi får rett og slett mer kraft ut av hver dråpe, sier Kristin Lian, adm. direktør i Hafslund Kraft.

Hemsilvassdraget er allerede påvirket av tidligere vannkraftutbygginger gjennom utbyggingen av kraftverkene Hemsil 1 og Hemsil 2. Det nye kraftverket vil i likhet med Hemsil 2 ha inntak ved Eikredammen i Hemsedal kommune. Det vil bygges ny tunnel i fjell parallelt med eksisterende tunnel til Hemsil 2, og kraftstasjonen vil bli liggende i fjell i tilknytning til kraftstasjonen til Hemsil 2 på Gol. Hemsil 3 vil ha utløp til Hallingdalselva like ved dagens utløp av Hemsil 2.

Prosjektet vil øke kraftproduksjonen i Hemsil 2 med ca. 110 GWh gjennom en enda bedre utnyttelse av vannressursene enn i dag. Den installerte effekten vil øke fra 98 til 181 MW, noe som vil forbedre kraftverkets evne til å produsere kraft når behovet er størst.

Nøkkelord

Kontakter

Om Hafslund

Vi jobber "For en verden i balanse, med fornybart"

I Hafslund går vi på jobb hver dag for å sikre at Norge har tilgang på ren, fornybar energi – og dette er noe vi har gjort i hele 130 år. Hvert år produserer vi 21 TWh vannkraft fra våre anlegg, eller sagt med andre ord, vi forsyner over 2,6 millioner innbyggere med strøm. I tillegg leverer vi 1,9 TWh fjernvarme til 400 000 mennesker og bedrifter i Oslo og har 900 000 nettkunder gjennom eierskapet i Elvia.

Følg pressemeldinger fra Hafslund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Hafslund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Hafslund

Martin S. Lundby blir ny administrerende direktør i Hafslund Celsio og Knut Inderhaug blir ny administrerende direktør i Hafslund Vekst28.6.2024 08:59:41 CEST | Pressemelding

Hafslund Celsio har vært igjennom en omfattende reise de siste to årene med å etablere selskapet og prosesser på nytt i Hafslund samtidig som den økonomiske situasjonen har vært krevende på grunn av krevende rammevilkår. Hafslund Celsio står nå overfor en ny fase hvor et viktig fokus blir mulig investeringsbeslutning og påfølgende bygging av Norges første karbonfangstanlegg på et avfallsanlegg. Hafslund Vekst ble etablert i 2022 og har blitt bygget opp under Lundby sin ledelse til å bli et virksomhetsområde med over 60 ansatte og en solid eierskapsportefølje. For å styrke potensialet i å tydeliggjøre Hafslunds strategi knyttet til kundemarkedet går Knut Inderhaug inn som ny administrerende direktør i Hafslund Vekst, mens Martin S. Lundby, som i dag er administrerende direktør i Hafslund Vekst, blir ny administrerende direktør i Hafslund Celsio. Lundby kjenner fjernvarmevirksomheten godt etter kjøpsprosessen som han ledet fra Hafslunds side i 2022. – Med denne endringen får både fjernva

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye