331 millioner til innovativt havvindprosjekt: – Vil fremskynde norsk satsing
Selskapet Georgine Wind får 331,8 millioner kroner i støtte fra Enova, for å styrke satsingen på havvind i Norge.
I samarbeid med Wergeland Group planlegger Georgine Wind AS å bygge en prototype offshore vindturbin på land. Den forventes satt opp på Sløvågen industriområde i Gulen kommune, og vil bli en av verdens kraftigste turbiner i sitt slag. Etter planen skal turbinen stå ferdig i 2025, og testes i en periode på inntil fem år.
I april 2024 ble prosjektet vedtatt av Gulen kommunestyre, og det pågår arbeid med å omregulere området. Endelig konsesjon fra NVE er ventet i løpet av andre halvdel av 2024.
Etter testingen skal turbinen etter planen stå på land og produsere strøm i ytterligere 25 år.
Havvind spiller en viktig rolle
Dette er et viktig skritt mot reduserte kostnader for flytende havvind på lang sikt, ifølge Astrid Lilliestråle, direktør for teknologi og markedsutvikling i Enova.
– Prosjektet får støtte fordi det skal verifisere og demonstrere en mer kostnadseffektiv teknologi enn det som er tilgjengelig i markedet i dag, sier Astrid Lilliestråle.
– Dette prosjektet vil fremskynde norsk havvindsatsing. Skal Norge klare sine langsiktige klimaforpliktelser, må industri og samfunn elektrifiseres, og der spiller havvind en viktig rolle, sier hun.
NVEs siste langsiktige kraftmarkedsanalyse peker på økt strømforbruk i Norge med 56 TWh i 2040, dette er en økning på over 40 prosent sammenlignet med i dag. Havvind er en nøkkel for å møte dette kraftbehovet, ifølge NVE.
– Mye spennende på havvindfeltet
Tildelingen vil bidra til ny og spennende teknologiutvikling for havvind, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).
– Regjeringen har styrket Enova med 150 prosent siden vi tiltrådte. Dette bidrar til regjeringens mål om å skape jobber og kutte utslipp, sier han.
Regjeringen ønsker å legge til rette for at flytende havvind skal bli et nytt ben å stå på for norsk leverandørindustri.
– Det skjer mye spennende på havvindfeltet. Viktige deler av satsingen handler om å utvikle teknologien og få ned utbyggingskostnadene, og dette prosjektet kan muligens bidra til begge deler. Det blir spennende å følge utviklingen videre, sier energiminister Terje Aasland (Ap).
– Banebrytende i global sammenheng
Gjennom Enovas støtteprogram «Havvind 2035» får prosjektet en støtte på 331.795.589 kroner.
Når turbinen er i drift vil den ha en effekt på opptil 15,5 MW. Bladene på turbinen er laget med innovativ teknologi, og er derfor lengre enn på dagens turbiner.
– Teknologien som skal testes og demonstreres i prosjektet er banebrytende i global sammenheng, sier Oskar Gärdeman, seniorrådgiver i Enova.
– Prosjektet omfatter innovasjon i flere dimensjoner, hvor den samlede effekten gir et helt nytt kostnadsnivå enn det man har sett tidligere, sier han.
Vil bidra til den norske satsingen
– Vi er takknemlige for støtten fra Enova og ser frem til videre samarbeid for å utvikle prototypen til vår HaliadeX-250 havvindmølle. Støtten fra Enova bidrar til utviklingen av vår neste generasjons offshore vindturbin, sier Niklas Indrevær, salgsdirektør for GE Vernova Offshore Wind i Norden.
Turbinens rotor vil ha en diameter på 250 meter, noe som forventes å bidra betydelig til økt kraftproduksjon.
– Ved å plassere turbinen her i Norge ønsker vi i GE Vernova Offshore Wind å bidra til den norske satsingen på å bli ledende innen havvind, sier Indrevær.
Og legger til:
– Vi vil fortsette å jobbe tett med Enova, lokalsamfunnet, Wergeland Gruppen og alle interessenter for å gjennomføre dette viktige prosjektet på en god og ansvarlig måte.
Georgine Wind AS er et selskap heleid av GE Vernova.
Ny støtteordning
Enova har styrket satsingen på havvind i sine støtteprogrammer. Enova lyste i mai i år ut en ny konkurranse for småskala flytende havvindprosjekter, hvor det er mulig å søke om inntil 2 milliarder kroner i støtte per prosjekt.
Dette støtteprogrammet har søknadsfrist 13. september.
Les mer om Enovas støtteprogram: «Havvind 2035»
Nøkkelord
Kontakter
Mariann StrandFungerende presseansvarlig, Enova SF
Tel:+47 906 41 873mariann.strand@enova.noOle Even HollåsLeder vare- og energiproduksjonEnova SF
Tel:+ 47 901 36 119ole.even.hollas@enova.noOskar GärdemanSeniorrådgiverEnova SF
Vare- og energiproduksjon
Bilder
Lenker
Om oss
Livskraftig forandring
Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet. Omstillingen krever at vi kutter utslipp av klimagasser, bidrar til teknologiutvikling og innovasjon og skaper nye verdier. Derfor jobber Enova for at ny energi- og klimateknologi blir utviklet og tatt i bruk i markedet.
Enova SF er lokalisert i Trondheim og har cirka 100 medarbeidere. Selskapet eies av Klima- og miljødepartementet.
Følg pressemeldinger fra Enova
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Enova på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Enova
Støtte til over 1800 ladepunkter: – Vi satser videre på tungtransporten11.11.2024 09:00:00 CET | Pressemelding
Enova har gjennom åtte søknadsrunder støttet hjemmeladere, til både små og store bedrifter i tungtransporten.
Satsar stort på biokarbon for å kutte klimautslepp7.11.2024 06:00:00 CET | Pressemelding
Ved å bytte fossilt kol ut med klimavenleg biokarbon i stor skala kan smelteverket på Kyrksæterøra medverke til eit av dei aller største utsleppskutta i norsk industrihistorie.
Over 777 millioner til hydrogen: – Sikrer forsyningen langs norskekysten5.11.2024 09:21:52 CET | Pressemelding
Fem prosjekter for hydrogenproduksjon får støtte fra Enova. Satsingen skal være et springbrett for bruk av hydrogen i norsk skipsfart.
Over 5,7 EU-milliarder til norske selskap: – Største tildeling noensinne23.10.2024 12:18:04 CEST | Pressemelding
Over 484 millioner euro, eller rundt 5,7 milliarder kroner stilles til disposisjon til åtte prosjekter i Norge. Det er det høyeste beløpet noen gang fra innovasjonsfondet til norske selskap.
87 millioner til nyetablering i Hønefoss: – En fabrikk for fremtiden5.7.2024 12:28:22 CEST | Pressemelding
Enova har bevilget 87,3 millioner kroner i investeringsstøtte til prosjektet FLEX, som skal bidra til å implementere innovative energiløsninger i den nye fibermassefabrikken i Hønefoss.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom